Exploatarea balastului a devenit în ultimii ani o afacere extrem de profitabilă. Construcţiile, atât cele civile, dar mai ales investiţiile în drumuri, au făcut ca bătălia pentru obţinerea avizelor şi autorizaţiilor necesare înfiinţării unei balastiere să fie extrem de crâncenă. Concomitent, şi modalităţile prin care administratorii acestor adevărate mine de aur încearcă să eludeze legea s-au perfecţionat. E drept, nici conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava nu s-a omorât cu firea pentru a „spăla” această activitate la negru, astfel încât munţi de pietriş şi nisip ajung pe piaţa construcţiilor fără nici un fel de document.
În mod ciudat, în primele luni ale acestui an s-a organizat o nouă licitaţie pentru atribuirea de perimetre exploatabile, deşi un eveniment similar a avut loc anul trecut, cu o valabilitate de doi ani. A fost un semnal clar transmis de cei de la Apele Române către administratorii de balastiere, şi anume că îşi pot pierde oricând privilegiile.
Exploatări pe timp de noapte, case de vacanţă şi drumuri balastate
Firmele care îşi fac de cap prin albiile râurilor sunt atât din Suceava, cât şi din Botoşani, iar tentaculele acestei caracatiţe s-au extins în aproape toate colţurile judeţului şi pe toate cursurile importante de ape, Siret, Suceava şi Moldova. Pentru a fi cât mai discreţi, unii administratori au ales să lucreze pe timp de noapte. Motivul pentru care îşi derulează afacerile pe întuneric este simplu: lipsa autorizaţiilor necesare. Activitatea febrilă pe timp de noapte nu avea cum să rămână foarte mult neobservată. Instituţiile cu atribuţii de control în acest domeniu au depistat totul, numai că în locul unor măsuri drastice s-a pus batista pe ţambal. În schimbul balastării unor drumuri care duc spre casa de vacanţă a şefului unei instituţii sucevene, amplasată undeva în zona Siret, a fost eliberată şi autorizaţia de exploatare, totul reintrând în normalitate.
Taxele către stat, ultima problemă
Şi pentru a plăti sume cât mai mici către bugetul de stat, administratorii balastierelor raportează cantităţi mult mai mici exploatate. În felul acesta, banii plătiţi de firmele din domeniul exploatării balastierelor sunt dijmuiţi sensibil. După ce tactica a fost aplicată cu succes ani la rând, instituţiile statului au ajuns la concluzia că trebuie să pună piciorul în prag. Mai exact, firmele vor fi nevoite să plătească bani pentru cantităţile licitate şi nu pentru cele raportate ca exploatate şi care de fiecare dată au fost de câteva ori mai mici. E o măsură corectă, deşi tardivă, dar rămâne de văzut dacă nu cumva administratorii balastierelor au primit deja „sfaturi” de la „controlorii” Apelor Române pentru a se replia în mod elegant şi pentru a fenta din nou plata taxelor către buget.
Din păcate, această relaţie periculoasă între administratorii de balastiere şi cei puşi să asigure respectarea legalităţii nu fac altceva decât să sporească riscul la calamităţi. Despre această legătură s-a tot vorbit cu ocazia inundaţiilor care au lovit judeţul şi care au avut ca efect pierderi de vieţi omeneşti şi importante distrugeri materiale. Din păcate, după ce apele s-au retras totul s-a uitat şi afacerile dubioase au revenit în matca lor.
( 7 iun 2011, 11:38:56