O parte din arhivele societăţilor comerciale sucevene care au fost lichidate după 1990 au fost distruse ca urmare a neglijenţei celor implicaţi în procesul de lichidare. Aceasta este concluzia unui raport al Serviciului Judeţean Suceava al Arhivelor Naţionale cu privire la situaţia arhivelor unităţilor economice lichidate. Raportul arată că instituţiile chemate prin legea falimentului să aplice procedura lichidării judiciare, în speţă instanţa judecătorească, judecătorul sindic, administratorul, lichidatorul, adunarea creditorului şi comitetul creditor, care ar fi trebuit să vegheze din timp ca arhivele să fie pregătite pentru depunere la Arhivele Naţionale, nu au avut în preocupările lor acest lucru. Lichidatorii s-au aplecat mai mult către celelalte probleme pe care le ridică un proces de lichidare, precum recuperarea creanţelor, vânzarea activelor şi mijloacelor fixe, rezolvarea litigiilor pe rol şi mai puţin de arhivele societăţilor. Raportul Serviciului Judeţean Suceava al Arhivelor Naţionale indică două cazuri de sfidare a legii la Bogdania Rădăuţi şi Avicola Suceava. Situaţia arhivelor acestor societăţi, se spune în raport, nu a fost reglementată de către Tribunalul Suceava, iar documentele au fost păstrate în spaţii total necorespunzătoare care au fost achiziţionate prin multiple tranzacţii de către societăţi care nu aveau competenţe de administrare a arhivelor.
Soluţionarea problemelor cauzate de depozitarea arhivelor acestor societăţi s-a realizat abia anul trecut, prin preluarea acestora de către un prestator privat de servicii arhivistice. Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale a fost obligat să facă masive preluări de salvare a documentelor societăţilor sucevene lichidate fără ca acestea să fie prelucrate din punct de vedere arhivistic.
Raportul mai arată că, între timp, pe piaţă au apărut prestatori
privaţi de servicii arhivistice, precum Serv Arhiv SRL, Evander SRL, Pro Garant SRL şi persoana fizică Grigorie Haralambie care au preluat arhivele unor firme lichidate.