Prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an şcolar debutează astăzi, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Această probă se va da începând de astăzi şi până pe 8 iunie 2011, timp în care cei 7.462 de absolvenţi de liceu din judeţul Suceava vor fi evaluaţi. Urmează apoi, între 13 şi 17 iunie, evaluarea competenţelor digitale şi între 20 şi 23 iunie evaluarea competenţelor lingvistice într-o limba de circulaţie internaţională, probă orală.
Prima probă scrisă a bacalaureatului, cea la limba şi literatura română, se va da pe 27 iunie 2011, urmând ca apoi, pe 29 iunie, să dea examen scris la proba obligatorie a profilului, iar pe 1 iulie la proba la alegere a profilului. Primele rezultate, înainte de contestaţii, se vor afişa pe 3 iulie.
405 absolvenţi din seriile anterioare
405 din cei 7.462 de absolvenţi care încep astăzi examenul de bacalaureat provin din promoţiile anterioare, care fie au picat examenul, fie nu l-au susţinut deloc.
Candidaţii care au participat până acum, fără succes, la două sesiuni ale examenului de bacalaureat vor trebui să achite o taxă de evaluare pentru a putea da din nou examenul. Taxa stabilită la nivel naţional este de 225 de lei.
Bacalaureatul va fi susţinut în 20 de centre de testare instituite de IŞJ în şcolile din judeţ. În ceea ce priveşte evaluarea lucrărilor candidaţilor, IŞJ a instituit şase centre de evaluare.
Aproximativ 3.000 de profesori din judeţ sunt antrenaţi în examenul de bacalaureat din acest an, ca profesori evaluatori şi supraveghetori.
600 de elevi din clasele a XII-a nu s-au putut înscrie la prima sesiune a examenului de bacalaureat din cauza corigenţelor. Fie că nu au reuşit să promoveze cu notă de trecere la un obiect sau la două, sutele de elevi de clasa a XII-a din judeţul Suceava aflaţi în această situaţie vor avea o vară încărcată. Aceştia vor trebui mai întâi să promoveze corigenţele şi apoi să se înscrie pentru susţinerea examenului de bacalaureat, în a doua sesiune, care va avea loc în luna august.
Toleranţă „zero” faţă de fraudă
Conducerea IŞJ Suceava a anunţat, prin inspectorul şcolar general adjunct Vasile Monacu, faptul că „în acest an nu se va tolera nici un fel de tentativă de fraudă sau fraudare a examenului”. Potrivit lui Vasile Monacu, „candidaţii care vor fi prinşi copiind sau încercând să copieze vor fi eliminaţi din examen, vor pierde toate probele susţinute anterior şi nu vor mai avea posibilitatea să dea bacalaureatul în următorii doi ani”.
Şi profesorii care favorizează frauda în săli vor fi pedepsiţi, fie disciplinar, fie penal, în funcţie de gravitatea faptei.
Anual, judeţul Suceava se află în fruntea clasamentului naţional privind rata de promovabilitate a examenului de bacalaureat. Anul trecut, judeţul Suceava a ocupat locul I pe ţară, cu 87,36% de candidaţi promovaţi.
( 6 iun 2011, 21:16:58