Spitalul privat Bethesda a fost inclus de Ministerul Sănătăţii în ultimul nivel de competenţă. Informaţia a fost lansată de directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Ludovic Abiţei, care a arătat că, până ieri, toate spitalele din judeţ erau clasificate, cu excepţia Spitalului Suceava, pentru care ministerul de resort nu transmisese încă o înştiinţare oficială. Potrivit medicului, ultimele spitale clasificate sunt Bethesda şi Spitalul Orăşenesc Siret, ambele incluse în ultima categorie, V, celelalte unităţi spitaliceşti din judeţ fiind clasificate după cum urmează: Spitalele Municipale Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni şi Rădăuţi, precum şi Spitalul Orăşenesc Gura Humorului incluse în categoria IV, ultimul cu plan de conformare, iar Spitalele de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc şi Psihiatrie Cronici Siret incluse în categoria V.
Directorul Spitalului privat Bethesda, dr. Ştefan Puşcaşu, s-a declarat ieri nemulţumit de rangul primit de unitatea pe care o conduce, arătând că o asemenea clasificare este dezavantajoasă, mai ales din punct de vedere financiar.
Dr. Puşcaşu: „Spitalele private ar trebui să fie ierarhizate pe baza altor criterii”
„Consider că spitalele private ar trebui să fie ierarhizate pe baza altor criterii decât cele ale spitalelor publice, fiindcă nu sunt compatibile. Spitalul privat Bethesda a fost dezavantajat întrucât nu are linie de gardă pentru Pediatrie şi Boli Interne, dar aceste secţii nu au adresabilitate şi, ca atare, nu sunt rentabile pentru sectorul privat. Spitalul particular Bethesda a apărut ca un serviciu de nişă, acoperind golurile lăsate de asistenţa medicală din spitalele publice, ceea ce însemna că exista cerere. Pentru că, până la urmă, este vorba de economia de piaţă. Spitalele publice trebuie să acopere toată gama de servicii, la acestea nu se pune problema de rentabilitate ca în sectorul privat, ele pot supravieţui în orice condiţii, nu au nevoie de profit. Spitalul Bethesda are secţii precum ORL, Chirurgie, Urologie şi Ginecologie care dispun de o dotare ce depăşeşte până şi clinicile universitare. Dacă se ţinea cont de echipamentele medicale şi de gradul de profesionalism al medicilor cau care lucrăm nu se făcea o încadrare atât de joasă. Eu sper ca în viitor să se facă o altă evaluare, după nişte criterii diferenţiate, să se ţină cont de intervenţiile complexe pe care le realizăm, cu rezultate foarte bune”, a spus dr. Ştefan Puşcaşu.
Finanţarea spitalelor depinde de nivelul de competenţă stabilit de Ministerul Sănătăţii, o clasificare inferioară însemnând automat şi mai puţini bani de la bugetul de stat.
( 4 iun 2011, 12:09:28