O femeie din municipiul Rădăuţi a câştigat în instanţă, zilele trecute, despăgubiri de 200.000 de euro, după ce în timp ce năştea într-una din sălile de naştere ale Spitalului Judeţean Suceava, cadrele medicale i-au efectuat defectuos o intervenţie care a provocat secţionarea sfincterului anal, leziune pentru care victima a necesitat peste 200 de zile de îngrijiri medicale.
Magistraţii Judecătoriei Suceava au decis că atât moaşa, cât şi medicul care au asistat la naştere se fac vinovaţi de vătămare corporală din culpă.
Moaşa, Eugenia Răgăzan, în vârstă de 61 de ani, a primit o amendă penală de 20.000 de lei, iar doctorul, ginecologul Dumitru Drăgoi, patru ani de închisoare, interzicerea mai multor drepturi, printre care şi cel de a exercita profesia de medic pe o anumită perioadă.
Judecătorii au decis totuşi să dispună suspendarea pedepselor celor doi, dându-le un termen de încercare de doi ani şi patru luni, în cazul doctorului Drăgoi, respectiv un an în cazul moaşei.
Instanţa a stabilit că în producerea nefericitului eveniment, doctorul are 70% din vină, iar moaşa 30%.
Despăgubirile, achitate de firmele de asigurări
De asemenea, au considerat judecătorii instanţei de fond, societăţile la care erau asiguraţi Dumitru Drăgoi şi Eugenia Răgăzan, precum şi firma asigurătoare a Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, vor trebuie să plătească următoarele sume: 140.000 de euro, cu titlu de daune morale aferente gradului de culpă a doctorului ginecolog, respectiv 60.0000 de euro pentru a acoperi greşeala moaşei.
Societăţile de asigurare au fost puse să achite şi contravaloarea cheltuielilor de spitalizare ale victimei, care, după păţania de la Suceava, a fost internată la Spitalul Clinic de Urgenţe „Sf. Spiridon” Iaşi şi Spitalul Clinic de Urgenţă Militar „Doctor Carol Davila”.
Dumitru Drăgoi şi Eugenia Răgăzan trebuie să plătească, potrivit sentinţei penale 364 din 1 iunie 2011 a Judecătoriei Suceava, şi 1.000 de lei, onorariul avocatului victimei, precum şi, în solidar cu Spitalul Judeţean Suceava, suma de 2.000 de lei cheltuieli judiciare.
Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs, procesul fiind departe de a se fi finalizat.
Povestea incredibilă a unei mămici care a trecut printr-o experienţă groaznică
Incredibila experienţa prin care a trecut Cristina M. s-a petrecut în urmă cu şapte ani, în vara lui 2004.
Pe data de 25 iunie 2004, femeia a fost adusă la Spitalul Judeţean Suceava- Secţia Obstetrică Ginecologie, cu simptome de naştere prematură, sarcina fiind în săptămâna 35.
A doua zi, pacienta a prezentat dilataţie şi întrucât nu era suficientă, iar travaliul nu se declanşase, i s-a administrat medicaţia necesară.
În jurul orei 14:00, Cristina M. a fost mutată în sala de naştere, fiind asistată de medicul Drăgoi, care era de gardă în acea după-amiază, şi moaşa Eugenia Răgăzan.
Naşterea nu a fost deloc uşoară, victima aflându-se într-o stare de agitaţie, fiind nevoie să fie imobilizată. Pentru uşurarea expulziei fătului, medicul Drăgoi a considerat că se impune o epiziotomie (n.r.- incizie chirurgicală la nivelul perineului, zona dintre vagin şi anus, realizată de medic înainte de naştere pentru a lărgi deschizătura vaginului şi a face loc fătului).
Patru zile mai târziu, proaspăta mămică a fost externată, din foaia de observaţie reieşind că aceasta are o stare generală bună, este febrilă, cu uter în retragere.
La aproximativ o săptămână de la externare, o asistentă medicală chemată la locuinţa Cristinei M. pentru a-i scoate firele cu care a fost cusută epiziotomia efectuată a constatat că, la al treilea fir, au început să fie eliminate materii fecale.
Luni în şir, prin spitale
Ulterior, victima, care se simţea tot mai rău, a ajuns din nou la Spitalul Judeţean, pe data de 5 iulie 2004. Diagnostic: plagă perineală suprainfectată cu interesarea sfincterului anal. Două zile mai târziu, Cristina M. a fost transferată la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, unde a fost supusă unor intervenţii chirurgicale. Aici, alt diagnostic, diferit de cel de la Suceava: fistulă recto-vaginală.
Pe 14 octombrie 2004, pacienta de la Rădăuţi a fost internată la „Carol Davila” în Bucureşti, ajungând din nou pe masa de operaţie.
Colegiul Medicilor Suceava i-a dat avertisment doctorului Drăgoi
Pentru leziunile suferite, Cristina M. a avut nevoie de peste 200 de zile de îngrijiri medicale.
Specialiştii Institutului de Medicină Legală „Mina Minovici” Bucureşti au stabilit ulterior că leziunile părţii vătămate au fost produse ca urmare a efectuării defectuoase a epiziotomiei.
Colegiul Medicilor Suceava i-a dat un avertisment doctorului Dumitru Drăgoi, însă rădăuţeanca a făcut contestaţie, iar cazul ei a ajuns în atenţia Colegiului Medicilor din România, care a decis sancţionarea cu vot de blam a medicului sucevean şi efectuarea unor cursuri de perfecţionare, fiindu-i imputată şi medicaţia dată pacientei pentru a-i declanşa travaliul.
De cealaltă parte, Eugenia Răgăzan a fost sancţionată de către Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România cu suspendarea temporară a calităţii de membru.
„Nu pot să comentez, sunt în concediu”
Moaşa s-a pensionat şi a ieşit din sistem, însă ginecologul Dumitru Drăgoi profesează în continuare.
În cursul zilei de ieri, am reuşit să-l contactăm telefonic, pentru a-i lua un punct de vedere referitor la acest caz şi la verdictul instanţei de fond.
„Sunt în concediu de două săptămâni. Concediu programat. Nu pot să comentez nimic deocamdată. E de interes pentru dumneavoastră, dar nu pentru mine. Eu sunt la băi, sunt bolnav. Când am să pot, o să vă stau la dispoziţie”, au fost singurele afirmaţii ale ginecologului Drăgoi.
( 4 iun 2011, 11:48:16