Ziua Eroilor, comemorată ca în fiecare an odată cu sărbătoarea ortodoxă a Înălţării Domnului, a fost marcată în plin centrul Sucevei cu o ceremonie militară şi religioasă de ţinută, momentele solemne fiind însoţite de depunerea a zeci de coroane de flori.
Momentul comemorativ a debutat la ora 12.00, la monumentul eroilor români „Bucovina Înaripată” din piaţa Tricolorului de lângă Prefectură. Ceremonialul militar organizat de Garnizoana Suceava a atras în preajma monumentului un număr mare de oameni, asistenţa fiind una mult mai mare decât de obicei la astfel de evenimente.
Detaşamentul de Onoare a fost compus din drapelul de luptă cu garda de drapel, asigurat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, garda de onoare, formată din două plutoane de la aceeaşi unitate, garda la monument, alcătuită din oameni ai Jandarmeriei, şiruri de onoare, tot de la Jandarmerie, precum şi de fanfara Primăriei municipiului Suceava.
Din păcate, numărul de veterani de război prezenţi la Ziua Eroilor a fost extrem de scăzut, astfel de momente comemorative arătând an de an cât de puţini eroi de război mai sunt astăzi în viaţă.
Monumente reabilitate în judeţ
Cu ocazia Zilei Eroilor, şi Asociaţia Cultul Eroilor Suceava a organizat slujbe religioase şi ceremoniale militare în mai multe oraşe şi comune ale judeţului. O atenţie deosebită s-a acordat comemorării eroului Ion Grosaru, din Păiseni - Cornu Luncii, căzut la datorie în Irak. De asemenea, cu ajutorul sponsorilor şi a organelor locale, mai multe troiţe, cimitire sau monumente de război au fost reabilitate pentru sărbătoarea de azi.
Asociaţia Cultul Eroilor a ţinut să amintească de monumentele reabilitate din Grămeşti, Dumbrăveni, Şcheia, Putna, Păiseni - Cornu Luncii, Râşca, Bogdăneşti, Baia, Salcea, Dorna Candrenilor, Stroieşti, Fălticeni sau Fântâna Mare.