Militarii morţi în cele două războaie mondiale au fost comemoraţi ieri, la Cimitirul Eroilor de pe Dealul Buzău din comuna Vama, cu o ceremonie religioasă impresionantă la care au participat oficiali şi localnici. Slujba religioasă a fost susţinută de un sobor de trei preoţi şi a fost consacrată pomenirii eroilor vămeni căzuţi pretutindeni, dar şi celor străini, cunoscuţi şi necunoscuţi, înhumaţi în cimitirele din comună. Este vorba despre 143 de ostaşi români, ruşi, austrieci şi unguri, căzuţi la Pleşa şi Poiana Micului şi îngropaţi în Cimitirul Eroilor, dar şi despre vămenii care s-au jertfit în războaie pretutindeni, 181 în prima conflagraţie mondială şi 55 de morţi în al Doilea Război Mondial. Potrivit precizărilor primarului comunei, Nicolai Baltag, în localitate există şi alte mici cimitire cu eroi, la Doabra, Strâmtura-Brazi şi Runc, toate îngrijite de localnici, mai ales de elevi.
Ceremonia a marcat şi împlinirea a opt decenii de existenţă a capelei din Cimitirul Eroilor de pe Dealul Buzău, o bisericuţă în miniatură, construită în prezent din lemn, în stil bucovinean. Cimitirul şi capela au fost construite iniţial de Ioan Mihalache, un fost pădurar. Capela mică a rezistat până în 1944, când a fost distrusă de armata sovietică. A fost refăcută în 1947, dar ulterior autorităţile comuniste nu au mai permis derularea ceremoniilor religioase.
Localnicul Mircea Morari ne-a povestit că locul “a fost lăsat ca o păscătoare până în 1971”, când capela a fost din nou refăcută, dar nu s-au putut ţine slujbe în ea până în 1986. Din 1986, un comitet de gospodari localnici cu suflete mari, coordonat de veteranul de război Teodor Lupaşcu, s-a ocupat de noi lucrări la capelă şi cimitir, iar în 1987 a avut loc chiar sfinţirea lăcaşului. Ultima refacere, a cincea, care a adus capela în forma de azi, a avut loc în 2006.
“Cimitirul de pe Dealul Buzău şi capela de acolo sunt locul unde vămenii vin în fiecare an să-i cinstească pe eroii căzuţi. Este de 80 de ani locul în care sufletele celor seceraţi de război îşi caută pacea eternă. Încercăm să păstrăm şi să amenajăm un loc tihnit şi îngrijit, demn de memoria unor eroi care au căzut şi pentru noi”, ne-a spus primarul Baltag.