Cinci pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava au fost trimişi în judecată pentru că s-ar fi folosit la angajare de diplome de liceu falsificate, au anunţat, ieri, printr-un comunicat de presă, reprezentanţii Ministerului Public.
Pe lista celor cinci inculpaţi s-ar număra şi un pompier-erou, recompensat pentru intervenţiile sale din timpul inundaţiilor de anul trecut.
Cinci inculpaţi, zece diplome de liceu falsificate
Cei cinci pompieri daţi pe mâna instanţelor de judecată de către Parchetul Militar Iaşi sunt Ioan Hriţac, Petrişor Olaru, Gheorghe Marenciuc, Florin Liviu Iavni şi Nicolae Pahome, iar acuzaţiile sunt de fals intelectual şi uz de fals.
Potrivit şefului ISU Suceava, colonelul Ioan Burlui, cei cinci inculpaţi şi-au depus demisiile imediat după izbucnirea scandalului diplomelor falsificate. Actele contrafăcute au fost descoperite în urma unor controale făcute din dispoziţia colonelului Burlui.
Potrivit şefului ISU Suceava, însă, s-au găsit nu cinci, ci zece diplome de liceu falsificate.
„Diplomele aveau timbru, confirmare de la notar, cu ştampila notarului, erau foarte bine realizate. Am cerut să facem corespondenţă cu toate instituţiile de învăţământ care au emis diplomele servanţilor noştri şi aşa am ajuns să depistăm falsurile”, explică Ioan Burlui, mărturisind că, din informaţiile sale, diplomele ar fi fost falsificate de o reţea din zona Rădăuţi.
Probabil, şi ceilalţi cinci titulari ai diplomelor false vor fi deferiţi justiţiei în perioada următoare.
Ce acuzaţii li se aduc
Potrivit comunicatului remis de Ministerul Public, cei cinci suceveni s-ar fi angajat la ISU Suceava în perioada 2006-2009.
„Cei cinci inculpaţi au determinat cadre militare din Serviciul Resurse Umane al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava să întocmească documente de serviciu false. În aceste documente de serviciu s-a consemnat faptul că cei cinci inculpaţi au absolvit cursurile liceale, deşi în realitate diplomele legalizate prezentate serviciului de personal, în baza cărora au fost întocmite aceste documente, aveau un conţinut nereal. Ulterior, acestea au fost folosite de inculpaţi în interes personal”, susţin anchetatorii, precizând că angajaţii de la Serviciul Resurse Umane al ISU Suceava nu aveau cunoştinţă că diplomele respective sunt contrafăcute.
Recompensat cu 15.000 de lei, pentru că a salvat trei copii de la înec
Şeful ISU Suceava a declarat, ieri, că unul dintre inculpaţi, Nicolae Pahome, s-a numărat printre pompierii eroi la inundaţiile din vara lui 2010.
Pahome, a susţinut colonelul Burlui, a primit în cursul anului trecut un premiu de 15.000 de lei din partea unei emisiuni concurs de la postul de televiziune Antena 1, pentru că a salvat trei copiii din calea puhoaielor, la Arbore.
„Tot printre cei găsiţi cu diplome false era şi un tânăr servant care a făcut parte din lotul ISU Suceava care, anul trecut, a câştigat locul II pe ţară la concursurile profesionale”, a precizat Burlui.
Vindea diplome false de bacalaureat cu 300 – 600 de euro
În urmă cu trei ani, Monitorul de Suceava scria despre un individ din Rădăuţi, Aurel Ionesi, acuzat că ar fi falsificat zeci de diplome de bacalaureat, pe care le vindea cu sume cuprinse între 300 şi 600 de euro.
Cazul a fost instrumentat de ofiţeri din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, iar falsificatorul a primit la acea vreme sancţiuni modice, de până în 600 de lei.
Motivul a fost acela că diplomele contrafăcute au fost depistate înainte ca cei care le-au cumpărat să le valorifice.
„Tipizatele sunt falsificate pe calculator. Falsificatorul le completa de mână, după care ataşa poza celui care avea nevoie de diplomă. De asemenea, se realiza o inscripţie care dădea senzaţia de timbru sec. Din punct de vedere al imitaţiei, falsurile sunt destul de reuşite”, declara, referitor la acest caz, comisarul Petrică Ţibichi, adjunctul şefului BCCO Suceava.
Rămâne de văzut dacă şi diplomele celor cinci pompieri daţi pe mâna judecătorilor erau tot „marca” rădăuţeanului.
( 3 iun 2011, 11:33:11