Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 iun 2011 - Anul XVI, nr. 129 (4727)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

O nouă afacere

Păuni şi fazani de decor, „găini” de curte pentru oameni cu ştaif

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Păuni şi fazani pentru decor în curţile vilelor, pariurile unor crescători de păsări din Suceava, care, îmbinând pasiunea cu potenţialul de afacere, şi-au dezvoltat mici crescătorii. Nu se poate vorbi încă de o afacere de succes, însă crescătorii cred că interesul pentru păuni şi fazani abia începe să se simtă.

 

Din informaţiile obţinute de la reprezentanţii Direcţiei Agricole şi ai Direcţiei Sanitar Veterinare, păuni şi fazani se găsesc deocamdată doar în câteva zeci de gospodării din judeţ, în timp ce de crescătorii în adevăratul sens al cuvântului se poate vorbi în două sau trei cazuri.

Unul dintre crescătorii de păsări care a investit mult în fazanii şi păunii pentru decor este Aurel Vieru, care deţine o fermă de creştere a păsărilor la ieşirea din Suceava spre Salcea.

„Am început acum patru ani de zile, din curiozitate şi din plăcere, pentru frumuseţea lor. Nu cresc rase standard, ci rase exotice, colorate. În aceşti ani mi-am creat un nucleu prin împerecherea păsărilor, m-am axat mai puţin pe vânzarea lor, am vândut exemplare doar celor care au insistat”, face introducerea în discuţie Aurel Vieru.

Are acum patru familii de păuni, fiecare formată dintr-un mascul şi patru femele şi peste 20 de fazani, în total aproape 50 de păsări care mai de care mai viu colorate şi mai plăcute ochiului. Un număr suficient cât să înceapă şi comercializarea mai intensă a acestor păsări, spune Vieru.  

 

Păunii masculi, cu cozi de un metru, vedetele crescătoriei 

„Sunt multe persoane care şi-au ridicat vile şi sunt tentate să aibă prin curte o pasăre deosebită. Există însă şi o reticenţă, păsările fiind destul de scumpe, iar oamenii temându-se că acestea le pot fi oricând furate ori omorâte de câini sau alte animale”, explică Vieru.

De departe, vedete în crescătorie sunt păunii masculi, care impresionează cu superbele lor cozi viu colorate, lungi de un metru. Fiecare mascul este înconjurat de patru femele, de altfel cam acesta fiind raportul optim dintre sexe la păunii crescuţi în captivitate.

 

Cât costă păunii şi fazanii

Ajungem şi la preţul achiziţionării păunilor şi fazanilor. Aurel Vieru spune că o pereche de fazani ce au împlinit un an de zile, fiind deja aproape adulţi, costă, funcţie de penaj, între 500 şi 700 de lei, în timp ce o pereche de păuni de un an şi jumătate, aflaţi deja în perioada de creştere a penajului, poate fi achiziţionată cu aproximativ o mie de lei. Cât despre păunii de peste trei ani, care au deja un penaj superb, preţul este de 1.400-1.500 de lei la pereche.

„Nu sunt păsări foarte sensibile, trăiesc în libertate, inclusiv printre alte specii de păsări. Hrana trebuie să conţină un nivel de proteine ridicat, prin concentrate, însă acestea sunt suplimente ce se combină cu hrană clasică. Este o pasăre de lux, de bun gust, pentru cei care iubesc frumosul”, mai spune bărbatul care creşte de zeci de ani păsări din toate speciile.

 

Creşte păuni de 12 ani

Un alt iubitor de păsări colorate este Cezar Valentin Tomescu, profesor în cadrul Facultăţii de Silvicultură de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava. Este un mare iubitor de păuni, crescând aceste păsări de 12 ani, la o mică fermă din Adâncata. Are în jur de 40 de păsări, an de an vânzând o parte din exemplare şi înlocuindu-le cu puii pe care îi obţine prin reproducţie.   

„Mi-au plăcut păunii de mic copil, mă bucur că am posibilitatea să cresc nişte păsări atât de superbe. În primul rând e vorba de pasiune, însă creşterea acestor păsări este şi o afacere”, spune bărbatul în vârstă de 38 de ani.

 

Păuni în curtea pensiunilor

Ajungem şi la partea economică. „La noi, în România, nu se taie păun pentru carne. E o delicatesă extrem de scumpă. O singură dată am avut o comandă pentru carne la o nuntă la Cluj, pe care nici nu am onorat-o. Clienţii sunt oameni care au curţi mari, vor unul sau doi păuni pentru decor. La fel, am avut mulţi clienţi de la pensiuni. E o marfă de lux, sunt care vor direct păuni mari, gata crescuţi. Alţii vor să cumpere ouă, să facă ei reproducţie, însă, fără să ai cunoştinţe şi timp, e greu”, ne spune Tomescu.

Politica de vânzare a acestuia este diferită. El vinde pui de păuni de trei luni de zile, preţurile la bucată, funcţie de rasă şi penaj, fiind cuprinse între 250 şi 500 de lei.

 

Femelele depun ouă, dar nu le clocesc

Aurel Vieru ne-a explicat că păunii şi fazanii se împerechează în captivitate, femelele depun ouă, însă nu prea le clocesc.

„Din ce am observat, ar avea nevoie de un mediu cu vegetaţie densă, unde femelele să se ascundă şi să clocească. E foarte greu de realizat, astfel că ouăle se pun la incubator, unde rezultatele sunt bune”, spune Aurel Vieru. Ne face şi o demonstraţie în acest sens, aducând pe masa biroului său doi pui de fazan care aveau trei zile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Păuni şi fazani de decor, „găini” de curte pentru oameni cu ştaif.
 Vizualizări articol: 6427 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Păuni şi fazani de decor, „găini” de curte pentru oameni cu ştaif5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei