Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 iun 2011 - Anul XVI, nr. 129 (4727)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Victime colaterale

Pacienţii, obligaţi să plătească pentru o consultaţie care ar trebui să fie gratuită

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

O consultaţie la medicul specialist ce ar trebui să fie gratuită pentru pacienţii asiguraţi, care-şi plătesc dările la Sănătate, a devenit contra-cost de două zile, de când medicii de familie suceveni au decis să nu mai lucreze decât în sistem privat, în semn de protest faţă de condiţiile impuse de autorităţile sanitare începând cu 1 iunie, despre care spun că sunt inacceptabile.

Protestul medicilor de familie a blocat parţial sistemul sanitar, în condiţiile în care bolnavilor nu li se mai eliberează bilete de trimitere către specialist în regim cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), ci doar acte netipizate, simple, în baza cărora consultaţiile nu pot fi decontate de stat, ci trebuie plătite pe loc, de bolnavi, din buzunarele proprii, cu câteva zeci de lei.

Un blocaj s-a produs şi la nivelul farmaciilor, având în vedere că medicii de familie nu mai prescriu de la 1 iunie nici reţete în regim compensat şi gratuit, dar şi la nivelul spitalelor, unde, în lipsa unor bilete de internare, care nu mai sunt date de medicii de familie, pacienţii asiguraţi nu mai pot fi internaţi, dacă nu este vorba de o urgenţă.

 

 Medicii de familie, în ilegalitate dacă ar elibera acte în regim cu CAS, în lipsa unui contract cu această instituţie

În timp ce medicii de familie au renunţat să mai profeseze în sistemul asigurărilor de sănătate, pe motiv că nu mai există suport legal de continuare a activităţii în relaţie cu CAS, ca urmare a nesemnării contractului cadru, pacienţii au pierdut avantajele oferite de statutul de asigurat.

„Mâine (n.r. - astăzi) eram programată la Institutul Oncologic din Cluj, unde am fost operată de fibrom, pentru un control. Am venit la medicul de familie să-mi iau bilet de trimitere, însă mi-a spus că nu-mi poate da decât unul simplu, care nu mă ajută deloc, fiindcă ar însemna să plătesc consultaţia. Am încercat să-l contactez pe doctorul din Cluj, pentru a-i explica situaţia şi a vedea ce se poate face, dacă acceptă să mă vadă gratuit sau îmi face o altă programare, însă nu l-am găsit, iar acum nu ştiu cum să procedez în continuare”, a spus Rodica Macovei, în vârstă de 48 de ani, din Suceava.

Femeia este înscrisă pe lista medicului de familie Irina Badrajan, care i-a explicat ieri că „medicii de familie au decis să vină la serviciu şi să consulte pacienţii pro bono, noi suntem la cabinet în timpul programului normal de lucru, pentru urgenţe sau situaţiile acute apărute de 24 de ore, însă am fi în ilegalitate dacă am elibera anumite documente în regim cu CAS, în lipsa unui contract încheiat cu această instituţie”.

 

Ministrul Sănătăţii consideră că doleanţele medicilor de familie sunt nejustificate

Casele de Asigurări de Sănătate au anunţat, miercuri, că activitatea în luna iunie se desfăşoară în baza actelor adiţionale la contractele de furnizare de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale pentru 2010, demers pe care medicii de familie îl consideră însă manipulare.Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) au replicat că medicii de familie nu vor semna actele adiţionale, avertizând că „exprimarea ambiguă din anunţul făcut de CAS este menită să inducă în eroare atât opinia publică, pacienţii, cât şi reprezentanţii presei, pentru a devia atenţia de la problemele reale ale acestui act normativ”.

În opinia reprezentanţii medicilor de familie, semnarea acestui act adiţional este echivalentă cu semnarea de facto a contractului pentru 2011, doar că este pe timp limitat. „Nu se poate semna act adiţional la contractul 2010 deoarece contractul cadru 2010 nu mai este în vigoare de marţi. Nu se poate semna act adiţional la contractul 2010 - expirat - cu norme valabile pentru contractul cadru 2011-2012 - încă nepublicate în Monitorul Oficial”, spun FNPMF şi SNMF, cu precizarea că medicii de familie sunt în continuare disponibili „pentru dialog real şi pentru dezamorsarea acestei situaţii nedorite”.
De cealaltă parte, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, consideră că doleanţele medicilor de familie privind modificarea contractului cadru au fost luate în considerare de către minister, astfel încât nu există justificări pentru refuzul semnării acordului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pacienţii, obligaţi să plătească pentru o consultaţie care ar trebui să fie gratuită.
 Vizualizări articol: 1007 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Pacienţii, obligaţi să plătească pentru o consultaţie care ar trebui să fie gratuită5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pulimea.... trimis de
( 3 iun 2011, 12:08:24
Polimea care se trateaza la Viena nu are nevoie de doctori din Romania. Fraierii care voteaza o data la patru ani fericiti ca au primit o galeata portocalie si o umbrela sa se trateze direct la popa. Doctorii au cheltuit o gasca de bani pana sa ajunga sa aiba dreptul sa te consulte si cand ajung sa aiba acest drept vine Penis Attila asta si le spune sa faca munca patriotica . Strategia de incitare a pacientilor impotriva medicilor tine la mintile reduse care nu stiu cate urechi au. Iar doamna Cristinica Rusu care a scris acest articol era isteata daca dadea alt titlu acestui articol de doi lei un titlu mai inspirat de genul BOZGORUL DIN FRUNTEA MINISTERULUI SANATATII FACE EPURARE ETNICA ,,,,,,CU COMPLICITATEA PEDELEPRELOR IN FRUNTE CU MARINARUL.
2.   Asa bun trimis de
( 3 iun 2011, 13:41:17
Si atunci noi astia din popor pentru ce mama naibii platim la sanatate de ne uscam din salarii? Sa ne zica o data: frate te-ai imbolnavit platesti din banii tai tot dar nici la stat nu ai de dat. Macar stim o treaba si ne facem cu banii aia asigurari medicale private si noroc bun.
2.1  RE: Asa bun trimis de
( 4 iun 2011, 01:00:18
De ce platiti? De prosti. De fricosi. De mancatori ce sunteti, de gandire scurta pe care o aveti (va ganditi doar la ziua de azi, nu si la cea de maine sau la cea de poimaine).

De asta.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei