Doar 3% dintre locuinţele din judeţul Suceava au fost asigurate împotriva dezastrelor. Potrivit prefectului de Suceava, Sorin Popescu, din totalul de 258.092 locuinţe din judeţ, până în prezent au fost asigurate 7.955. Popescu a atras atenţia că proprietarii de locuinţe sunt obligaţi să încheie poliţe pentru asigurarea acestora în termen de cel mult un an de la începerea emiterii poliţelor de asigurare. Astfel, în condiţiile în care poliţele de asigurare au început să fie emise în data de 15 iulie 2010, termenul limită de încheiere a acestora este 15 iulie 2011. Prefectul a spus că după această dată proprietarii de locuinţe care nu au încheiat asigurările obligatorii pot fi sancţionaţi, valoarea amenzilor fiind de la 100 la 500 de lei. Amenzile se aplică de către primari sau de către persoanele împuternicite în acest sens. În cazul persoanelor fizice beneficiare de ajutor social şi care au în proprietate construcţii cu destinaţie de locuinţă, asigurarea locuinţelor împotriva dezastrelor naturale se plăteşte de către Agenţia Naţională de Prestaţii Sociale, prin agenţia judeţeană.
„În situaţia producerii unor inundaţii, proprietarii locuinţelor afectate nu vor mai beneficia de sprijin de la bugetul de stat, despăgubirile urmând a fi achitate doar în baza poliţei de asigurare încheiate”, a subliniat prefectul judeţului.
Sorin Popescu a amintit că „Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale” – SA (PAID) a fost constituit în septembrie 2010, din acţionariatul a 13 companii de asigurare – reasigurare şi reprezintă singura societate de asigurare - reasigurare abilitată legal cu gestionarea asigurării obligatorii a locuinţelor.
Prefectul face apel la suceveni să-şi asigure locuinţele
Prefectul de Suceava a explicat că Legea nr. 260/2008 are drept scop acoperirea prin asigurare a tuturor proprietarilor de construcţii cu destinaţie de locuinţă, de reglementare a condiţiilor asigurării obligatorii a locuinţelor aflate în proprietatea persoanelor fizice şi juridice şi a raporturilor dintre asigurat şi asigurator, a drepturilor şi obligaţiilor fiecărei părţi. Poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale, denumită PAD, este înscrisul care atestă încheierea contractului de asigurare a locuinţelor, în temeiul căruia asiguratorul se obligă să plătească asiguratului despăgubirea totală sau parţială pentru prejudiciile produse locuinţei, ca urmare a producerii riscului asigurat şi are valabilitate o perioadă de 12 luni.
Prima de asigurare este de 20 de euro pentru locuinţele de tip A, respectiv construcţii cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic. Suma asigurată pentru aceste locuinţe este de 20.000 euro la cursul de schimb valutar al BNR. De asemenea, pentru locuinţele de tip B, construcţii cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi /sau chimic, prima de asigurare este de 10 euro. Pentru astfel de locuinţe, sumă asigurată este de 10.000 de euro la cursul de schimb valutar al BNR.
„Prefectura asigură în permanenţă legătura între SC PAID – SA şi primarii unităţilor administrativ teritoriale, în vederea punerii în aplicare a prevederilor legale în acest domeniu. Facem un apel către cetăţenii judeţului Suceava şi către autorităţile publice locale să înţeleagă importanţa implementării prevederilor legale privind asigurarea locuinţelor. Sperăm ca la data de 15 iulie 2011 toate locuinţele din judeţul Suceava să fie asigurate”, a spus prefectul.
( 3 iun 2011, 12:36:33
Imi este scarba...nu-i nimic se apropie 2012 si veti plati si voi....