În luna lui Cuptor, sucevenii vor avea de suportat nu doar căldura, ci şi lipsa apei calde. Termica Suceava va întrerupe furnizarea apei calde pentru 22.000 de familii de suceveni, întreaga lună august, lăsându-i pe aceştia să se descurce care cum poate.
Practic, sucevenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare vor fi forţaţi să revină la vechile metode, de încălzire a oalelor cu apă pe aragaz sau, dacă vor un confort sporit, să îşi monteze boilere electrice şi încălzitoare de apă instant, ceea ce presupune o investiţie de minim 400 – 500 de lei.
“Trebuie să anunţ cu durere că în luna august sucevenii nu vor beneficia de apă caldă”, a spus ieri primarul Sucevei, Ion Lungu, după o discuţie cu conducerea societăţii de termoficare a oraşului.
Lucrări de reparaţii şi modernizări la centrală şi la reţelele de distribuţie
Pe de altă parte, cei de la Termica spun că oprirea furnizării apei calde pe o perioadă atât de mare le este absolut necesară pentru efectuarea unor lucrări de revizii şi reparaţii care, în cele din urmă, sunt tot în folosul sucevenilor, pentru ca aceştia să beneficieze de apă caldă şi mai ales de căldură în timpul iernii.
“Volumul de lucrări programate pentru această perioadă este destul de mare, abia ne încadrăm în programul stabilit, pentru că oprirea şi apoi repornirea şi umplerea instalaţiilor deja ne reduce cu o săptămână perioada alocată lucrărilor programate. Avem intervenţii absolut necesare la nouă puncte termice - Arini 1, Zamca 1, Arini 3, Liceu Ştefan cel Mare, Cuza Vodă I, Gară, Cuza Vodă II, George Enescu 4/3 şi George Enescu 4/3/1, precum şi pe magistrala II, care alimentează cartierul Burdujeni şi la care vom înlocui o porţiune din conductă”, a explicat directorul Termica Suceava, Silviu Gemănari.
De asemeni, o mulţime de reparaţii, intervenţii şi înlocuiri de piese trebuie făcute în luna august la cazanele care produc apa caldă pe care Termica o furnizează populaţiei.
Nu în ultimul rând, în luna august ar putea demara noi lucrări de modernizare a reţelelor de transport şi distribuţie a energiei termice, în special montarea unor instalaţii de recirculare a apei calde la blocurile unde sunt probleme la furnizarea acestui serviciu.
„Sunt lucrări care vin în sprijinul cetăţenilor, pentru că şi ei au dreptate atunci când reclamă că apa caldă curge rece, adică durează ceva până când ajunge la ei apa caldă. Apa caldă nu ajunge peste tot la timp, aşa cum ar trebui, de aceea trebuie făcute conducte de recirculare, şi acum avem destul de multe zone în care vor fi făcute lucrările necesare, astfel încât cetăţenii să poată beneficia de apă caldă cât mai rapid, nu să aştepte câte un sfert de oră”, a precizat Lungu, care, pe lângă fondurile alocate din bugetul local, vrea să atragă cât mai mulţi bani de la Guvern.
( 2 iun 2011, 11:04:47