Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 2 iun 2011 - Anul XVI, nr. 128 (4726)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Protestul medicilor de familie

Pacienţii, lăsaţi fără reţete subvenţionate, bilete de trimitere către specialişti ori de internare în spital

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Medicii de familie suceveni lucrează, începând de ieri, doar în regim privat, aşa cum au avertizat că vor face dacă noul contract şi normele de aplicare a acestuia nu vor suferi modificările aşteptate. Refuzul doctorilor de a mai munci în sistemul asigurărilor de sănătate înseamnă că sucevenii care au nevoie de reţete subvenţionate, bilete de trimitere către specialişti ori de internare în spital vor avea de aşteptat. Medicii de familie au anunţat ieri că refuză şi anul acesta să semneze contractul cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), spunând că, atât în contract, cât şi în propunerea de norme de aplicare, există aberaţii care trebuie corectate. Noul contract cadru, care ar urma să fie valabil doi ani, trebuia să intre în vigoare începând cu 1 iunie, însă acest lucru nu s-a întâmplat din cauza nepublicării normelor de aplicare în Monitorul Oficial. Totuşi, ieri, o parte dintre medicii de familie au încetat să mai elibereze anumite documente în regim cu CAS, în semn de protest faţă de lipsa de reacţie a autorităţilor la nemulţumirile lor.

 

„Facem consultaţii, acordăm asistenţă de urgenţă, numai că actele vor fi în regim de plată”

Secretarul Asociaţiei Judeţene a Medicilor de Familie Suceava, dr. Irina Badrajan, a declarat ieri că medicii de familie sunt decişi nu semneze nimic atâta vreme cât n-au văzut normele metodologice de aplicare a contractului cadru pe 2011-2012, care ar fi fost trimise spre publicare în Monitorul Oficial, dar care ieri nu erau încă apărute.

„Să vedem mai întâi normele şi după aia vorbim. Oricum, medicii de familie din judeţ au hotărât că, deocamdată, nu semnează contractul”, a spus Irina Badrajan, cu precizarea că medicii de familie au decis ieri să primească pacienţii la consultaţii, dar unii dintre ei nu au eliberat reţete pentru medicamente compensate şi gratuite şi nici alte documente în regim cu CAS, cu excepţia concediilor medicale. „Noi nu avem în momentul de faţă nici o formă de contract, nici măcar o promisiune de contract, nu avem nimic, ceea ce înseamnă că nu putem elibera documente în sistemul asigurărilor de sănătate. Singura care funcţionează până la 31 decembrie 2011 este convenţia pentru eliberarea concediilor medicale. Suntem la serviciu, facem consultaţii, acordăm asistenţă de urgenţă şi tot ce trebuie numai că actele vor fi în regim de plată. Nu percepem totuşi taxă pentru consultaţii, deşi, în mod normal, pacienţii ar trebui să ne plătească, noi nefiind în contract cu CAS şi lucrând în regim privat”, a punctat dr. Irina Badrajan.

 

CAS Suceava va încheia cu furnizorii de servicii medicale acte adiţionale la contractul pe 2010

Pe de altă parte, ieri, preşedintele director general al CAS Suceava, Cristian Bleorţu, a declarat că nu toţi medicii de familie din judeţ au fost radicali în protestul lor. „Au sunat medicii din zona Vatra Dornei, s-au interesat de contract şi au declarat că vor elibera reţete. În municipiu, unele farmacii au primit reţete compensate şi gratuite eliberate de medici cu data de 1 iunie, altele nu”, a spus şeful CAS. 

De menţionat că, deşi iniţial CNAS anunţase că pentru luna iunie va încheia cu furnizorii de servicii medicale acte adiţionale la contractul pe 2011, Casa de Asigurări de Sănătate Suceava a informat ieri că aceste acte vor fi încheiate la contractul pe 2010, urmând ca în cursul lunii iunie să se iniţieze noul proces de contractare aferent anului 2011.

„Condiţiile acordării asistenţei medicale în baza actelor adiţionale pe care le încheiem de la 1 iunie 2011 cu furnizorii de servicii medicale şi medicamente sunt cele prevăzute în actele normative în vigoare - HG nr. 1389/2010 pentru aprobarea Contractului cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011-2012, cu modificările şi completările ulterioare, şi Ordinul MS/CNAS nr. 864/538/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2011 a Contractului cadru pentru anii 2011-2012. Prin urmare, nu există premisa legală de a întrerupe furnizarea de servicii medicale în cursul lunii iunie 2011. Pentru toate domeniile de asistenţă medicală, eventualele diferenţe rezultate ca urmare a negocierii contractelor pentru anul 2011 şi prevederile cuprinse în actele adiţionale corespunzătoare lunii iunie 2011 se vor regulariza”, se arată într-un comunicat transmis de Cristi Bleorţu.

 

Medicii de familie au decis să nu semneze actul adiţional

Pe de altă parte, reprezentanţii medicilor de familie din judeţ s-au întâlnit ieri în şedinţă, au analizat situaţia şi au decis că nu vor semna actul adiţional de prelungire a contractului, fiindcă acesta ar urma să fie încheiat în baza unui contract cadru de care sunt complet nemulţumiţi. Ei spun că au fost elaborate două rânduri de norme şi nici unele nu sunt în măsură să mulţumească medicina de familie: „Acest contract cadru, cu normele respective, este totalmente în defavoarea pacientului. Dacă am semna contractul aşa cum este, şi cu normele respective, nu am avea deloc bani, de aceea nu vom semna nimic. Rugăm pacienţii să înţeleagă că nu facem ceva îndreptat împotriva lor, noi suntem alături de ei, dar suntem forţaţi să luăm aceste măsuri drastice întrucât contractul cadru este înnebunitor”, a completat dr. Irina Badrajan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pacienţii, lăsaţi fără reţete subvenţionate, bilete de trimitere către specialişti ori de internare în spital.
 Vizualizări articol: 1526 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Pacienţii, lăsaţi fără reţete subvenţionate, bilete de trimitere către specialişti ori de internare în spital5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
( 2 iun 2011, 11:47:14
Se închid spitale .. dar nu ne doare
Îl doare ( deja ) pe Flutur în cot .. suficient
Iar contribuţia ce se ia (forţat) de la fiecare
Îi ajunge’n buzunare (deci .. fii atent ! )

Totul e cu kouru’n sus în Bucovina
Le-am subestimat sub-inteligenţa , ştiu
Capitalismul fluturiu ne arde retina
Dacă vom dormi mult .. ne vom trezi târziu

Lupta pentru libertatea suprimării presei
Ne poate amuza ( de ce nu .. indigna ? )
O oranjerie printr-o mână de mişei
Stau între tine şi fericirea ta !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei