Contractul de execuţie a lucrărilor de reabilitare a Cetăţii de Scaun a Sucevei, investiţie promovată de Consiliul Judeţean în parteneriat cu primăria municipiului reşedinţă de judeţ, a fost semnat ieri, la Palatul Administrativ. Documentul a fost parafat de preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, şi de Viorel Nuţu, managerul societăţii General Construct, firmă care, alături de Loyal Impex, Restaco şi Grup Corint, din Alba Iulia, va executa lucrările.
Reabilitarea Cetăţii de Scaun se face cu bani europeni în baza unui proiect promovat prin Programul Operaţional Regional. Contractul de finanţare a fost semnat în urmă cu mai bine de un an, la Suceava, când a fost prezentă şi Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Valoarea investiţiei se ridică la 13 milioane de euro, durata de execuţie fiind de 46 de luni.
Flutur a ţinut să sublinieze că momentul semnării contractului de execuţie a lucrărilor are o semnificaţie deosebită pentru Suceava, întrucât Cetatea de Scaun reprezintă emblema judeţului.
El a arăt că obiectivele principale ale proiectului vizează consolidarea zidurilor, amenajarea platoului cetăţii şi implementarea unui sistem de sunet şi lumini care să-i transpună pe vizitatori în atmosfera vremii. „În ce priveşte restaurarea propriu-zisă, este vorba de restaurarea zidurilor, a capelei, a băii turceşti, a închisorii, a camerei de gardă, consolidarea bolţii, a halelor de jos şi de sus. Pe platoul de deasupra halei de sus dorim să amenajăm un spaţiu pentru spectacole, pentru diverse manifestări culturale şi vrem să refacem latura de Nord. Vom înălţa cetatea, care se va ridica cu circa 20%, vom amenaja intrarea, vom restaura zidul Alexandru cel Bun, vom înfiinţa un punct muzeal de informare pentru turişti şi vom amenaja o parcare cu 109 locuri, din care nouă pentru autocare. Vor fi alei şi căi de acces, apă, canalizare, grupuri sanitare, parc şi un funicular pentru transport materiale”, a explicat Flutur.
Lungu: „Prin acest proiect am salvat Cetatea lui Ştefan cel Mare”
Primarul Ion Lungu a ţinut să precizeze că proiectul privind reabilitarea Cetăţii de Scaun a fost aprobat în Consiliul Local în anul 2006 şi că Cetatea este o carte de vizită atât pentru oraş, cât şi pentru judeţ.
Lungu a spus că acest proiect a salvat Cetatea de Scaun, care era în pericol de prăbuşire din cauza alunecărilor de teren.
„Vreau să-i mulţumesc domnului preşedinte Flutur pentru sprijinul acordat în grăbirea obţinerii finanţării şi realizarea proiectului tehnic. Sunt convins că o să rămână în istorie această lucrare, pentru că Cetatea de Scaun era în pericol de a fi distrusă de alunecările de teren. Am salvat prin acest proiect Cetatea lui Ştefan cel Mare, o obligaţie morală pentru noi, sucevenii”, a declarat Lungu.
( 2 iun 2011, 12:35:44