Peste o sută de fălticeneni au schimbat ieri, de Ziua Mondială fără Tutun, o ţigară cu un măr, în cadrul unei campanii împotriva fumatului.
Ziua Mondială fără Tutun este marcată în toata lumea, în fiecare an, pe 31 mai. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat această zi ca Ziua Mondială fără Tutun în anul 1987, printr-o iniţiativă menită să atragă atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.
Consiliul Judeţean al Elevilor şi Consiliul Elevilor de la Colegiul Naţional “Nicu Gane” Fălticeni, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret şi Primăria Municipiului Fălticeni au folosit acest prilej pentru a iniţia campania de informare şi sensibilizare asupra riscurilor consumului de tutun, dar şi de promovare a prevederilor Convenţiei Cadru asupra Tutunului, campanie denumită generic “Comunitate, joc, educaţie, sănătate, voluntariat – Daţi o ţigară pentru un măr”.
Activităţi de informare
Pe lângă schimbul unei ţigări pentru un măr, copiii au desfăşurat şi activităţi de informare, prin distribuirea unor materiale publicitare cu informaţii despre campanie şi care vin în sprijinul populaţiei, cu sfaturi de a renunţa la consumul de tutun.
Activităţile au urmărit informarea populaţiei cu privire la beneficiile aduse de spaţiile fără fum de ţigară şi sensibilizarea acesteia privind necesitatea respectării cadrului legislativ care interzice fumatul în spaţiile publice. Pentru a schimba cele peste 100 de mere cu ţigări, elevii au petrecut pe Aleea Pietonală, prin parcuri şi prin faţa Primăriei Fălticeni şi a Colegiilor “Nicu Gane” şi “Mihai Băcescu” mai bine de două ore.
„Ţigările sunt periculoase şi mult mai scumpe decât fructele”
„Ne dorim ca măcar pentru o zi să reducem consumul de tutun în oraşul nostru. Campania se desfăşoară la nivel local. Împărţim mere celor care fumează, flyere prin care populaţia este informată de campania noastră. La final, ţigările strânse le vom lipi pe un cilindru sub forma unei ţigări. Sperăm ca acţiunea noastră să nu aibă roade numai astăzi, ne dorim ca cei care vor schimba astăzi ţigara cu un măr să o facă apoi în fiecare zi”, ne-a declarat Şerban Vornicu, preşedintele Consiliului Elevilor de la Colegiul “Nicu Gane” şi coordonatorul campaniei.
Dacă unii trecători au înţeles scopul campaniei, oferind o ţigară pentru un măr, alţii i-au apostrofat pe tineri că încearcă să îi păcălească, “pentru că un kilogram de mere costă trei lei, iar un pachet de ţigări 12 lei”.O parte dintre subiecţii campaniei au amintit de iniţiativa americanilor de a interzice fumatul în locurile publice şi au considerat că pentru protejarea sănătăţii şi a mediului aceasta ar fi o soluţie.
„M-am lăsat de fumat-cea mai mare victorie”
Unul dintre trecători a recunoscut că faptul că s-a lăsat de fumat în urmă cu 20 de ani constituie cea mai mare victorie, pentru că s-a învins pe sine însuşi.
„Un eveniment nefericit din familie m-a determinat să mă las de fumat. Mă simt foarte bine şi recomand tuturor să facă acest lucru”, a spus Constantin Bulboacă.
Aşa cum am aflat de la Bogdan Baciu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor, prin activităţile de informare asupra riscurilor consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoase, campania desfăşurată ieri se adresează, în primul rând, categoriilor de vârstă mai vulnerabile la consumul de tutun, inclusiv la fumatul pasiv : adolescenţilor şi tinerilor.
Acţiuni stradale antifumat, şi la Suceava
În cadrul campaniei “Să facem din fiecare zi Ziua fără Tutun”, elevi de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava au oferit, ieri, fumătorilor câte un măr în schimbul unei ţigări. Derulată pentru a doua oară la Suceava, campania „Mere în loc de ţigări”, care îşi propune să convingă fumătorii să renunţe la viciul lor, a fost organizată de Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Suceava, Direcţia de Sănătate Publică Suceava, Consiliul Judeţean al Elevilor (cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean) şi Asociaţia Profesioniştilor de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”.
Acţiunea stradală de ieri s-a desfăşurat în mai multe zone ale oraşului - în parcul Uniunii Europene, de lângă sediul BCR, în faţa complexului Bucovina şi în cartierul George Enescu - unde liceenii au încercat să atragă atenţia trecătorilor asupra impactului pe care fumatul îl are asupra sănătăţii oamenilor.
Mulţi fumători au refuzat, însă, să facă schimbul propus de elevii Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare”, rămânând impasibili la mesajele antifumat transmise de aceştia. La finalul acţiunii de ieri, din ţigările adunate de la trecători în schimbul merelor a fost confecţionată o ţigară uriaşă, ca simbol al importanţei renunţării la consumul de tutun.