Zeci de unităţi culturale din judeţ pot arde ca o torţă în caz de incendii, specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă depistând nereguli grave în urma controalelor specifice desfăşurate în acest an.
Pe lista obiectivelor vulnerabile la incendii sunt muzee, biblioteci, case memoriale, case de cultură şi cămine culturale.
Case de cultură şi muzee, cu defecţiuni şi improvizaţii la instalaţiile electrice
O problemă gravă depistată de pompieri la majoritatea caselor de cultură din judeţ o reprezintă utilizarea instalaţiei electrice de iluminat şi prizele cu defecţiuni şi improvizaţii. E vorba de Casele de Cultură Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi, Fălticeni, Gura Humorului, dar probleme similare s-au descoperit şi la Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” Fălticeni, Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina - Gura Humorului, Muzeul Siret, Biblioteca Municipală „Tudor Flondor” Rădăuţi, Casa Memorială „Simeon Florea Marian” şi Casa Memorială Nicolae Labiş, Biblioteca Vereşti şi căminele culturale din Capu Codrului, Burla, Dorna Candrenilor, Plutoniţa, Capu Câmpului, Bălăceana, Berchişeşti, Straja şi Baia.
Specialiştii ISU au găsit, în urma controalelor la unităţile menţionate, corpuri de iluminat suspendate de conductorii de alimentare electrică şi neprotejate corespunzător, doze de perete pentru distribuţia energiei electrice fără capace de protecţie, prize şi întrerupătoare nefixate, siguranţe electrice necalibrate, conductori electrici cu protecţia simplă din PVC ori prize pozate direct pe structuri din materiale combustibile, prize şi/sau întrerupătoare deteriorate, conductori electrici deterioraţi, componente ceramice de protecţie lipsă ori crăpate în cadrul tablourilor electrice.
Fără mijloace de stingere a incendiilor şi sisteme de alarmare
La multe obiective, cum ar fi Casa de Cultură „Eugen Lovinescu” Fălticeni, Biblioteca Municipală „Tudor Flondor” Rădăuţi, Biblioteca Comunală Berchişeşti şi căminele culturale de la Baia, Burla, Cutu Băii, Dorna Candrenilor, Poiana Negri, Plutoniţa, Berchişeşti nu există mijloace de primă intervenţie în caz de incendiu sau dotarea este incompletă.
În alte situaţii, cum ar fi la căminele culturale din Capu Codrului, Poiana Negri sau Bogdăneşti, nu s-a solicitat nici măcar aviz ori autorizaţie de securitate la incendiu.
Lista neregulilor continuă cu Casa de Cultură Rădăuţi şi Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” Fălticeni, instituţii care nu sunt dotate cu instalaţii de detectare –semnalizare a incendiilor.
Uşi folosite pentru evacuare, blocate
Potrivit specialiştilor ISU Suceava, o altă problemă este şi nedotarea cu paratrăsnete, situaţie întâlnită la Casa de Cultură „Eugen Lovinescu” Fălticeni şi căminele culturale Dorna Candrenilor, Coşna şi Burla.
În cazul unui incendiu la Biblioteca Municipală „Tudor Flondor” din Rădăuţi, explică pompierii, evacuarea persoanelor din clădire va fi o problemă mare, întrucât două dintre cele trei uşi de acces şi evacuare ale sălilor de împrumut cărţi, respectiv de festivităţi, cu o capacitate de 170 de persoane, au fost blocate prin amenajarea unor depozite de carte.
De asemenea, între rafturile sau stivele de depozitare nu sunt asigurate spaţii libere pentru accesul şi evacuarea cu uşurinţă în caz de urgenţă.
Aceeaşi problemă şi la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina - Gura Humorului, unde, susţin specialiştii ISU Suceava, sunt depozitate materiale pe scări.
Reprezentanţii pompierilor le-au cerut administratorilor unităţilor culturale în cauză, respectiv unităţilor administrativ teritoriale de care aparţin, să remedieze în cel mai scurt timp deficienţele constatate, în caz contrar urmând să fie aplicate sancţiuni contravenţionale.
(31 mai 2011, 20:42:39