Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 mai 2011 - Anul XVI, nr. 126 (4724)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sărăcie şi nepăsare

Zeci de unităţi culturale din judeţ, vulnerabile la incendii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de unităţi culturale din judeţ pot arde ca o torţă în caz de incendii, specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă depistând nereguli grave în urma controalelor specifice desfăşurate în acest an.

Pe lista obiectivelor vulnerabile la incendii sunt muzee, biblioteci, case memoriale, case de cultură şi cămine culturale.

 

Case de cultură şi muzee, cu defecţiuni şi improvizaţii la instalaţiile electrice

O problemă gravă depistată de pompieri la majoritatea caselor de cultură din judeţ o reprezintă utilizarea instalaţiei electrice de iluminat şi prizele cu defecţiuni şi improvizaţii. E vorba de Casele de Cultură Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi, Fălticeni, Gura Humorului, dar probleme similare s-au descoperit şi la Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” Fălticeni, Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina - Gura Humorului, Muzeul Siret, Biblioteca Municipală „Tudor Flondor” Rădăuţi, Casa Memorială „Simeon Florea Marian” şi Casa Memorială Nicolae Labiş, Biblioteca Vereşti şi căminele culturale din Capu Codrului, Burla, Dorna Candrenilor, Plutoniţa, Capu Câmpului, Bălăceana, Berchişeşti, Straja şi Baia.

Specialiştii ISU au găsit, în urma controalelor la unităţile menţionate, corpuri de iluminat suspendate de conductorii de alimentare electrică şi neprotejate corespunzător, doze de perete pentru distribuţia energiei electrice fără capace de protecţie, prize şi întrerupătoare nefixate, siguranţe electrice necalibrate, conductori electrici cu protecţia simplă din PVC ori prize pozate direct pe structuri din materiale combustibile, prize şi/sau întrerupătoare deteriorate, conductori electrici deterioraţi, componente ceramice de protecţie lipsă ori crăpate în cadrul tablourilor electrice.

 

Fără mijloace de stingere a incendiilor şi sisteme de alarmare

La multe obiective, cum ar fi Casa de Cultură „Eugen Lovinescu” Fălticeni, Biblioteca Municipală „Tudor Flondor” Rădăuţi, Biblioteca Comunală Berchişeşti şi căminele culturale de la Baia, Burla, Cutu Băii, Dorna Candrenilor, Poiana Negri, Plutoniţa, Berchişeşti nu există mijloace de primă intervenţie în caz de incendiu sau dotarea este incompletă.

În alte situaţii, cum ar fi la căminele culturale din Capu Codrului, Poiana Negri sau Bogdăneşti, nu s-a solicitat nici măcar aviz ori autorizaţie de securitate la incendiu.

Lista neregulilor continuă cu Casa de Cultură Rădăuţi şi Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” Fălticeni, instituţii care nu sunt dotate cu instalaţii de detectare –semnalizare a incendiilor.

 

Uşi folosite pentru evacuare, blocate

Potrivit specialiştilor ISU Suceava, o altă problemă este şi nedotarea cu paratrăsnete, situaţie întâlnită la Casa de Cultură „Eugen Lovinescu” Fălticeni şi căminele culturale Dorna Candrenilor, Coşna şi Burla.

În cazul unui incendiu la Biblioteca Municipală „Tudor Flondor” din Rădăuţi, explică pompierii, evacuarea persoanelor din clădire va fi o problemă mare, întrucât două dintre cele trei uşi de acces şi evacuare ale sălilor de împrumut cărţi, respectiv de festivităţi, cu o capacitate de 170 de persoane,  au fost blocate prin amenajarea unor depozite de carte.

De asemenea, între rafturile sau stivele de depozitare nu sunt asigurate spaţii libere pentru accesul şi evacuarea cu uşurinţă în caz de urgenţă.

Aceeaşi problemă şi la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina - Gura Humorului, unde, susţin specialiştii ISU Suceava, sunt depozitate materiale pe scări.

Reprezentanţii pompierilor le-au cerut administratorilor unităţilor culturale în cauză, respectiv unităţilor administrativ teritoriale de care aparţin, să remedieze în cel mai scurt timp deficienţele constatate, în caz contrar urmând să fie aplicate sancţiuni contravenţionale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de unităţi culturale din judeţ, vulnerabile la incendii.
 Vizualizări articol: 992 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zeci de unităţi culturale din judeţ, vulnerabile la incendii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ce mai conteaza cultura in zilele noastre... trimis de
(31 mai 2011, 20:42:39
Cine isi mai bate capul cu asa ceva?Primariile ruleaza banda cu "n-avem fonduri" cei ce conduc aceste institutii ori sunt incompetenti ori ori chiar nu au ce face in conditiile in care sunt platiti derizoriu,asa ca ce mai conteaza daca o biblioteca sau un camin cultural din satul cu salciile o sa i-a foc intr-o buna zi... Daca nu ne respectam institutiile de cultura,nu ne mai respectam pe noi insine,ceea ce am fost,ceea ce inca mai suntem o seama dintre noi... C-am la fel se intampla si in republicile bananiere din Africa...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei