Aproape jumătate dintre oamenii care trebuiau să lucreze în viitorul cămin de bătrâni din Solca au plecat în şomaj, fiindcă înfiinţarea noului azil nu s-a realizat la timp, prin Hotărâre de Guvern. La căminul de bătrâni urmau să lucreze toţi angajaţii fostului spital de boli cronice din localitate care nu au reuşit să-şi găsească un loc de muncă în celelalte unităţi spitaliceşti din judeţ sau nu s-au pensionat, în total 42 de oameni (personal TESA, auxiliar, infirmiere, asistente, medici), pe 35 de posturi. Salariaţii în cauză s-au aflat în concediu luna trecută, iar în mai au primit preaviz pentru o perioadă de 20 de zile, preaviz care a expirat pe data de 27 mai.
Ieri, cei 42 de oameni au fost informaţi că Hotărârea de Guvern de înfiinţare a căminului de bătrâni în locul spitalului de boli cronice din localitate nu a apărut, iar preavizul lor a expirat, astfel că singurele opţiuni care le rămân sunt fie şomajul, fie prelungirea preavizului la 25 de zile, dar fără acordarea drepturilor băneşti, întrucât nu mai sunt fonduri.
Potrivit celor declarate de contabila-şefă a fostului Spital de Boli Cronice Solca, Elena Repciuc, circa 25 de oameni, majoritatea infirmiere şi asistente, au acceptat să plece în şomaj, de ieri. Restul a fost de acord cu prelungirea preavizului, dar fără a fi plătiţi.
„Sperăm ca săptămâna aceasta să apară acea Hotărâre de Guvern şi să-i luăm înapoi pe cei care au plecat în şomaj”, a spus Elena Repciuc.
Spitalul de boli cronice s-a desfiinţat pe 1 aprilie, din cauză că era neperformant. Ieri, în clădirea fostului spital de boli cronice care ar urma să se transforme în cămin de bătrâni se mai aflau zece bolnavi, consideraţi cazuri sociale. După plecarea în şomaj a celor aproximativ 25 de salariaţi, aceşti pacienţi nu mai pot fi îngrijiţi şi trebuie să părăsească astăzi unitatea. Angajaţii care au acceptat prelungirea preavizului ocupă posturi care nu le permit să se ocupe de ei, cum ar fi posturi de paznici sau de gestionari.