În perioada 22-29 mai, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava a fost gazda celei de-a XVIII-a ediții a Concursului Internațional „Hard&Soft”. Vineri după-amiază, echipele au prezentat public lucrările, iar în cadrul unei festivități, care a avut loc în Aula din corpul E, juriul a desemnat echipele câștigătoare. Și anul acesta universitatea suceveană a fost reprezentată de două echipe de studenți din cadrul Facultății de Inginerie și Știința Calculatoarelor, una dintre ele a obținut premiul III, iar cealaltă a fost apreciată cu două premii speciale – pentru utilizarea obiectelor reciclate și pentru invenție, din partea firmei Continental VDO.
La ediția de anul acesta au participat zece echipaje din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Suceava – cu două echipaje, Novi Sad (Serbia), Chișinău (Republica Moldova), Cernăuți (Ucraina), Moscova (Rusia). Pe parcursul a cinci zile, participanții au lucrat la o soluție tehnică cu un consum minim de energie, senzori și aparate de la distanță care funcționează fără baterii și monitorizarea consumului de energie al unui sistem pentru ca acesta să fie optimal.
Studenții Universității Politehnica din București, al doilea an premiul I
În deschiderea festivității de premiere, rectorul Universității „Ștefan cel Mare”, prof. univ. dr. Adrian Graur, a remarcat pregătirea și calitatea concursului și a asigurat participanții că la edițiile următoare îi așteaptă la fel de multe surprize plăcute. Timothy Hall, de la Universitatea Limerick, Irlanda, în calitatea sa de președinte al juriului, a subliniat eficiența cu care au lucrat toți participanții, anunțând echipele câștigătoare.
Ca și la ediția anterioară, câștigătoare a fost echipa Universității Politehnica din București. Locul II a fost obținut de studenții Universității Politehnica din Timișoara. Echipa a doua a Universității „Ștefan cel Mare”, formată din studenții Teodor Lefter, Leonte Levința, Bogdan Rotariu și Mihai Burgheaua, sub îndrumarea profesorilor Alex Larionescu și Ștefan Gheorghe Pentiuc, a obținut locul III. Cealaltă echipă, formată din studenții Sergiu Grigoriev, Dorin Andrei Antonovici, Andrei Ciupu și Lucian Andrieș, sub îndrumarea profesorilor Remus Prodan și Alin-Dan Potorac, au fost apreciați cu două premii speciale, unul din partea juriului și altul din partea firmei Continental VDO.
Au fost acordate alte două premii speciale, pentru cea mai inventivă echipă pe partea de Hard, premiu câștigat de echipa Universității Tehnice din Chișinău, și pentru cea mai inventivă echipă pe partea de Soft, câștigat de echipa Universității Naționale ”Yuriy Fedkovych” din Cernăuți.
„Concursul, cel puțin pentru mine, a fost o mare oportunitate de a învăța lucruri noi și a le aplica. Am reușit să realizăm ce ne-am propus doar pentru că am lucrat în echipă. Ne bucurăm că reprezentanții Continental VDO au apreciat mult invenția noastră, dar mai ales că ne-au oferit posibilitatea de a merge, timp de zece zile, la Frankfurt Moto Show 2011”, ne-a mărturisit Sergiu Grigoriev, student în anul III la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor.
(30 mai 2011, 11:25:28