Tot mai mulţi suceveni sunt interesaţi de programul de fertilizare in vitro, prin care, de luna viitoare, statul decontează cuplurilor infertile, care îndeplinesc anumite condiţii, cheltuielile cu realizarea acestei proceduri. Numai în ultimele două săptămâni, aproximativ zece persoane s-au adresat Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava - instituţie care va coordona în judeţ acest program - solicitând informaţii cu privire la unităţile în care se poate efectua gratuit o asemenea procedură şi condiţiile care trebuie îndeplinite.
Directorul adjunct medical al DSP Suceava, dr. Cătălina Pascal, a precizat ieri că,la 1 iunie, Ministerul Sănătăţii (MS) va publica pe pagina de internet www.ms.rolista unităţilor care au fost admise în programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer, cu precizarea că, ulterior acestei date, includerea unor noi unităţi sanitare în program se va realiza doar în limita fondurilor aprobate cu această destinaţie. Cătălina Pascal a adăugat că, începând cu data de 15 iunie, cuplurile care doresc să acceseze programul MS de fertilizare in vitro îşi pot depune dosarele la sediul unităţilor sanitare care îl derulează.
Statul suportă costurile unei singure fertilizări
De menţionat că Ministerul Sănătăţii va susţine financiar o sigură procedură, în limita a 1.500 de euro pentru un cuplu, dacă fertilizarea in vitro se finalizează cu o naştere. Potrivit criteriilor impuse de MS, pot fi cuprinse în program femeile cu vârsta între 24 şi 40 de ani, medicii specialişti alegând acest interval de vârstă pentru că rata de succes a intervenţiei este cea mai mare, respectiv de 28,2%. Alte condiţii prevăd ca cel puţin un membru al cuplului să deţină cetăţenie română, cu domiciliul stabil în România, să aibă statutul de asigurat de cel puţin 24 de luni, cuplul să fie stabil, căsătorit de cel puţin doi ani, şi nici unul din membrii cuplului să nu aibă copil în viaţă.
Rezerva ovariană în limite normale probată de valoarea FSH sau AMH (femeia are rezervă de ovocite), cuplu autolog (se exclude donarea de ovocite, de spermă sau mamă surogat) şi indexul de masă corporală a femeii între 20-30 (criteriu ESHRE) - un raport între vârstă, înălţime şi greutatea normală, sunt alte criterii avute în vedere la includerea în program.
Pentru fiecare cuplu va fi suportată prin program o singură procedură de fertilizare in vitro, indiferent dacă respectivul cuplu a mai avut sau nu o asemenea încercare.