Şapte spitale publice din judeţ au fost încadrate până acum în unul din cele cinci nivele de competenţă, după ce, vineri, Ministerul Sănătăţii (MS) a finalizat clasificarea a încă patru unităţi spitaliceşti. Aşa a informat directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Ludovic Abiţei, care a spus că ultimele unităţi spitaliceşti clasificate sunt spitalele municipale Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului, incluse în categoria a IV-a, şi spitalele de psihiatrie Siret şi Câmpulung Moldovenesc, incluse în categoria a V-a.
Spitalul Orăşenesc Siret riscă să rămână neîncadrat şi să primească cele mai mici fonduri
Dr. Ludovic Abiţei a arătat că, deocamdată, ministerul de resort nu a transmis date cu privire la nivelul de competenţă în care a fost încadrat Spitalul Judeţean de Urgenţă, unitate spitalicească propusă de DSP Suceava pentru categoria a II-a, cu plan de conformare, şi nici nivelul Spitalului Orăşenesc Siret, propus de DSP Suceava pentru categoria a V-a. Abiţei a precizat că, pentru Spitalul Orăşenesc Siret, MS a cerut o documentaţie suplimentară, dar unitatea spitalicească nu a trimis-o la DSP Suceava, aşa cum trebuia, pentru a fi transmisă la Bucureşti, situaţie în care Spitalul Orăşenesc Siret riscă să rămână neclasificabil şi să primească o finanţare sub categoria a V-a.
Reamintim că, până vineri, în judeţ erau clasificate trei unităţi spitaliceşti, respectiv spitalele municipale Fălticeni, Rădăuţi şi Vatra Dornei, incluse de Ministerul Sănătăţii în categoria a IV-a.
1,7 miliarde de euro, alocaţi pentru spitalele din ţară, în acest an, de CNAS
Clasificarea spitalelor, proiect demarat în acest an de MS, are o miză foarte mare, întrucât în funcţie de nivelul de competenţă se vor împărţi banii publici.
Astfel, un spital încadrat în categoria a V-a va primi cu 20% mai puţini bani pentru acelaşi serviciu decontat unui spital încadrat la categoria I.
Spitalele care vor dori totuşi să primească decontări de la stat, deşi nu sunt incluse în nici un nivel de competenţă, vor primi cu 30% mai puţini bani.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), organismul care finanţează sistemul sanitar, a alocat în acest an pentru spitalele din ţară 7,2 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro), din fondul său total de 16,5 miliarde de lei (3,9 miliarde de euro).