Alertă la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, după ce mai multe ţări europene au raportat cazuri de infectare cu bacteria E-coli şi chiar decese în urma consumului de legume crude, provenite din Spania, mai exact roşii, castraveţi şi salată verde. Potrivit specialiştilor, bacteria se răspândeşte rapid şi este deosebit de periculoasă întrucât provoacă hemoragie în sistemul digestiv şi chiar tulburări grave denumite sindromul hemolitic uremic (SHU).
Directorul adjunct al DSP Suceava, dr. Cătălina Pascal, a informat vineri că, în cadrul sistemului european de alertă precoce şi răspuns rapid (EWRS), Germaniaa raportat un focar de SHUîn evoluţie, care, la data de 27 mai, totaliza 276 de cazuri şi trei decese, majoritatea îmbolnăvirilor fiind înregistrate la persoane adulte, îndeosebi femei.
Primele îmbolnăviri au apărut în data de 25 aprilie
Focarul a debutat la 25 aprilie, iar noi cazuri continuă să apară, a spus medicul sucevean, cu precizarea că cele mai multe cazuri au istoric de călătorie în Germania de Nord (Hamburg, nordul Saxoniei, Mecklenburg-Pomerania de Vest).
Dr. Cătălina Pascal a adăugat că studiul caz-control efectuat în Hamburg a arătat că roşiile proaspete, castraveţii şi/sau salata verde pot fi asociate cu focarul de sindrom hemolitic uremic în evoluţie, laptele crud şi carnea nefiind incriminate. Rezultatele de laborator indică faptul că STEC (o tulpină agresivă a bacteriei E-coli) poate fi agentul cauzal.
Specialiştii cred că legumele contaminate sunt importate din Spania
„La data de 27 mai, laboratorul din Hamburg a identificat STEC în castraveţi.
Nu se poate spune cu certitudine că doar castraveţii reprezintă singurul aliment contaminat. Investigaţiile epidemiologice sunt în curs, iar ultimele date indică Spania drept ţară de provenienţă a alimentelor contaminate. Germania a postat informaţia despre acest focar în data de 22 mai, pe EWRS, iar în zilele următoare statele membre au comunicat cazuri care au legătură cu evenimentul menţionat. Astfel, Suedia a raportat nouă cazuri care au istoric de călătorie în nordul Germaniei, în perioada 5-15 mai, în timp ce Olanda a raportat un caz care a fost în Hamburg, în data de 15 mai, cu debut în 18 mai. Totodată, Danemarca a raportat patru cazuri de infecţie, care au avut istoric de călătorie în nordul Germaniei, iar Marea Britanie a raportat un caz, cu istoric de călătorie în Germania. Alte unsprezece ţări europene, respectiv Austria, Cehia, Finlanda, Franţa, Ungaria, Irlanda, Italia, Norvegia, Polonia, Slovenia şi Spania, au informat că nu au observat o creştere a numărului de cazuri cu sindrom hemolitic uremic în luna mai şi nu au identificat cazuri asociate cu focarul din Germania”, a mai spus adjunctul DSP Suceava.
Populaţia, sfătuită să-şi ia măsuri de precauţie
Dr. Cătălina Pascal a subliniat că, în România,de la începutul anului în curs, s-a diagnosticat un singur caz de infecţie cu STEC, tulpina agresivă a bacteriei E-coli, dar fără a dezvolta sindrom hemolitic uremic, care nu are nici o legătură cu focarul menţionat. În perioada aprilie – mai nu a fost raportat nici un caz de SHU, a completat medicul sucevean, care a recomandat populaţiei să respecte măsurile de igienă - spălatul mâinilor, mai ales înainte de masă, şi spălatul fructelor şi legumelor înainte de consum – pentru a preveni îmbolnăvirile.
De menţionat că infecţia cu E-coli se manifestă prin diaree, dureri de cap şi de burtă.
(30 mai 2011, 11:08:22