Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, s-a aflat sâmbătă în judeţul Suceava, la invitaţia preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur. Tabără a participat la o întâlnire cu primari din judeţ şi asociaţii de turism din România, Ucraina şi Republica Moldova la Centrul de Formare şi Inovaţie pentru Dezvoltare în Carpaţi – CEFIDEC– Vatra Dornei, care funcţionează ca direcţie în cadrul Agenţiei Naţionale a Zonei Montane. Potrivit şefului administraţiei judeţene, la întâlnire au fost dezbătute două teme majore, şi anume una legată de fondurile europene pentru localităţile afectate de inundaţii şi alta cu privire la turismul rural.
150 de milioane de euro pentru refacerea infrastructurii afectate de inundaţiile din 2010
Flutur a ţinut să precizeze că după inundaţiile din iulie 2010 a cerut Guvernului şi Comisiei Europene un program special pentru refacerea drumurilor şi podurilor afectate, program care a şi fost aprobat. România va beneficia de 150 de milioane de euro, bani care se vor derula prin Ministerul Agriculturii.
La Vatra Dornei s-a aflat şi şefa Unităţii de Management din cadrul Ministerului Agriculturii, Cornelia Mihai, care a prezentat în premieră ghidul solicitantului în vederea atragerii fondurilor europene pentru refacerea infrastructurii afectate de inundaţii.
Gheorghe Flutur a subliniat că se pot aloca maximum 1,5 milioane de euro pe localitate şi că de pe 1 iunie se pot depune proiecte pentru atragerea de fonduri în special în vederea refacerii drumurilor. „În Suceava au fost afectate peste 80 de localităţi. Sunt avantajate localităţile care nu au alte proiecte europene şi de asemenea localităţile care au o lungime mare de drumuri distruse. Cred că un număr important de localităţi sucevene vor putea beneficia de acest program”, a spus Flutur.
Flutur: „Turismul rural a ajuns în judeţ la o pondere de 65-70% şi este în creştere”
Preşedintele Consiliului Judeţean a menţionat că din toamnă intră în funcţiune un alt program cu fonduri europene care vizează corectarea torenţilor. Se vor aloca 1,5 milioane de euro pe proiect pentru construirea de diguri şi baraje, care să protejeze localităţile de pâraiele din munţi. Flutur a spus că se vor suplimenta cu 600 de milioane de euro fondurile pentru turism, înfiinţarea de ferme şi unităţi de procesare. El a arătată că turismul rural s-a dezvoltat foarte mult în ultima perioadă, ajungând în judeţul Suceava la o pondere de 65-70%. „La Vatra Dornei am prezentat situaţia din Suceava, unde turismul rural are o pondere de 65-70% şi este în creştere. Dacă turismul de afaceri a stagnat, cel mai dinamic a fost turismul rural. Am făcut propuneri legate de programe pentru promovarea produselor autohtone în pensiunile turistice, organizarea de acţiuni şi evenimente care să atragă turişti şi deschiderea unor trasee turistice prin programul <Pelerin în Bucovina>”, a mai spus Flutur.