Zeci de absolvenţi de liceu ai promoţiei din acest an, din judeţul Suceava, au ales să-şi continue studiile universitare peste hotare, iar unii dintre ei au fost deja admişi la instituţii academice de prestigiu din Europa sau Statele Unite ale Americii.
Marea Britanie, Danemarca, Franţa, Belgia, Spania, Germania sau Austria sunt printre destinaţiile cele mai atractive pentru liceenii care vor să facă facultatea în afara ţării. Numai de la două dintre cele mai bune licee din Suceava, aproape 50 de absolvenţi ai promoţiei curente pleacă la studii în universităţi străine. Astfel, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava vor pleca aproape 30 de elevi, în timp ce, de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, 20 de absolvenţi au ales alte universităţi decât cele româneşti.
„Îmi oferă o perspectivă mai largă”
Condiţiile de studiu şi oportunităţile de după absolvirea facultăţii sunt principalele motive pentru care absolvenţii de liceu preferă să studieze în străinătate şi nu în România. Practic, aceşti absolvenţi, cei mai mulţi dintre ei elite în liceele în care au studiat, au muncit patru ani de zile pentru a avea rezultate care să le deschidă uşi în afară.
„În fiecare an ne pleacă absolvenţi la studii în străinătate. Am avut o întâlnire aniversară cu o promoţie de elevi care a absolvit cu ceva ani în urmă şi vreau să vă spun că toţi erau plecaţi în străinătate”, a declarat directorul Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava, Dan Popescu.
Cristian Lazăr este unul dintre absolvenţii din acest an ai Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” şi din toamna acestui an va pleca în Danemarca, în Copenhaga, unde va studia Computer Science şi Multimedia la Universitatea Kea.
„Am susţinut în luna februarie un examen de limbă, acum trebuie să mai trec bacalaureatul”, a declarat Cristian Lazăr. Acesta a optat pentru o universitate străină pentru că, după cum a spus, „îmi oferă o perspectivă mai largă a ceea ce vreau să fac pe viitor. Facultatea e gratuită şi sper să-mi găsesc apoi şi un loc de muncă bun”. Cristian Lazăr crede că nu va mai reveni în ţară definitiv.
Împrumut fără dobândă de la Guvernul britanic
Ioana Alis Simioniuc este colegă de promoţie cu Cristian Lazăr şi va pleca în Marea Britanie să studieze Dreptul şi Relaţii Internaţionale. Ioana Alis a aplicat pentru Portsmouth University din Marea Britanie încă din toamna anului trecut, după ce, în clasa a XI-a, a susţinut şi un test de limba engleză.
„În septembrie trebuie să plec. Studiile se plătesc, însă Guvernul britanic îmi oferă un împrumut avantajos, pe care voi începe să-l plătesc, fără dobândă, după absolvire şi după ce am un salariu care depăşeşte un anumit plafon”, a spus Ioana Alis Simioniuc.
Dana Senciuc şi Eliza Grigoriciuc sunt colege de clasă şi au terminat liceul în acest an, la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”. Amândouă vor să plece să studieze medicina în Austria, la Viena. În cazul lor, pe lângă examenul de bacalaureat, absolventele vor trebui să treacă şi printr-o serie de testări.
„Pe 8 iulie voi începe examenele acolo. Sunt examene în limba germană, sunt teste de concentrare, de logică”, a spus Dana Senciuc. Dacă vor fi admise, fetele vor plăti o taxă de şcolarizare mică, de 18 euro pe semestru.
„Mi-a plăcut medicina din totdeauna. Mă duc la Viena pentru tehnologia de care dispune universitatea de acolo şi pentru perspectivele viitoare. Intenţionez să plec apoi spre Statele Unite ale Americii, şi în cele din urmă să mă întorc în ţară”, a declarat Eliza Grigoriciuc.
Acestea sunt doar câteva exemple de absolvenţi ai Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” care pleacă la studii în străinătate. Lor li se alătură Vasile Daniel Brădăţan, Darie Dumitru Varzariu, Gelu Timoficiuc, toţi de la Colegiul „Ştefan cel Mare”, proaspăt absolvenţi care din toamnă vor deveni studenţi români în străinătate.
Cristian Uricec a aplicat şi el pentru o universitate din Danemarca, însă, din considerente financiare, deşi a fost admis, a spus că a renunţat la această idee şi va rămâne să studieze în ţară.
Minim 9,50 la bac, pentru a studia la Universitatea Norwich
Alţi aproximativ 30 de absolvenţi de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” sunt gata de plecare la studii peste hotare.
Alexandru Coca este unul dintre ei. Şi-a depus dosare de admitere în cinci universităţi din Marea Britanie şi a fost acceptat la trei dintre ele. Va opta pentru Universitatea Norwich din Marea Britanie, unde vrea să studieze Inginerie Politehnică.
„Nu m-am gândit niciodată că voi pleca din ţară, însă, vorbind fluent limba engleză, profesorii m-au încurajat să aplic pentru studii în afara ţării, fiindcă oportunităţile vor fi apoi mult mai mari”, a spus Alexandru. Până la plecare însă, Alexandru are de trecut un „hop”, examenul de bacalaureat, pe care trebuie să-l promoveze cu media minimă 9,50.
„Condiţia lor este să trec bacalaureatul cu cel puţin media 9,50, la fel şi probele de fizică şi matematică”, a mai spus Alexandru.
Alexandru nu este singurul absolvent din clasa lui care pleacă în străinătate. Alţi nouă colegi de clasă vor urma acelaşi drum.
Ovidiu Găitan este coleg de generaţie cu Alexandru Coca. Şi el a ales o universitate străină, în Danemarca, unde va studia Construcţii şi Arhitectură.
„M-am gândit de mult să plec. Am prieteni plecaţi deja la studii acolo şi ei m-au încurajat să vin, fiindcă e foarte bine”, a spus Ovidiu Găitan. „Studiile sunt gratuite, însă întreţinerea lunară ajunge cam 600 de euro, bani pe care trebuie să-i am eu. Dacă-mi găsesc un loc de muncă, şi această problemă e rezolvată”, este de părere Ovidiu.
Anual, zeci de absolvenţi de top pleacă din ţară
În fiecare an, zeci şi zeci de absolvenţi de liceu, elevii de top ai şcolilor din judeţ, pleacă la studii în străinătate. Şi anul trecut, mulţi absolvenţi au plecat la universităţi din Occident, sub forma unor burse de studiu la universităţi de renume din Marea Britanie, Germania, Franţa, Danemarca şi Belgia. Circa 30 de absolvenţi ai Colegiului „Petru Rareş" Suceava au optat pentru universităţile din străinătate. La Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare" Suceava există deja o tradiţie ca, anual, elitele să aleagă destinaţia Londra şi Lyon. De la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir" au plecat în Marea Britanie doi candidaţi, cu bursă.
(28 mai 2011, 11:34:00