Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 mai 2011 - Anul XVI, nr. 123 (4721)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Medicii, în alertă

Suceveni internaţi în spital, cu boala Lyme, o afecţiune extrem de gravă, transmisă de căpuşe

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava au intrat în alertă după ce, numai în această lună, trei persoane din judeţ au fost internate în spital cu simptome specifice bolii Lyme, o afecţiune infecţioasă gravă, greu de diagnosticat, al cărei tratament poate dura şi câţiva ani de zile dacă nu este depistată la timp. Medicii instituţiei spun că numărul de îmbolnăviri este mare pentru o perioadă atât de scurtă de timp, arătând că, prin comparaţie, pe tot parcursul anului trecut au fost înregistrate patru cazuri de boală Lyme. Potrivit directorului adjunct al DSP Suceava, dr. Cătălina Pascal, în 2010, diagnosticul de boală Lyme a fost confirmat la două femei cu vârste de 28 şi 37 ani, prima din Solca (depistată în luna mai) şi a doua din Straja (diagnosticată în septembrie), şi la două fetiţe de trei şi respectiv patru ani, una din Rădăuţi (depistată în luna decembrie) şi cealaltă din Vatra Dornei (diagnosticată în octombrie). În mai 2011 au apărut şi primele cazuri din acest an, în număr de trei, iar printre bolnavi se regăseşte şi un copil.

 

Supranumită şi boala cu o mie de feţe

„Pacienţii din acest an sunt o minoră de 15 ani, o femeie de 30 ani şi un bărbat de 62 ani, care audeclarat că au fost înţepaţi de căpuşe. Doi dintre ei au fost internaţi la Rădăuţi, iar unul la Suceava. Pacienţilor li s-au recoltat probe de sânge, care au fost trimise la Iaşi pentru confirmarea diagnosticului, iar acum aşteptăm rezultatele”, a declarat dr. Cătălina Pascal, care a avertizat asupra necesităţii luării unor măsuri de protecţie în timpul activităţilor desfăşurate în aer liber, cum ar fi grădinărit, camping sau picnicuri.

Boala Lyme esteo boală infecţioasă foarte gravă, produsă de bacteria Borrelia Burgdorferi şi transmisă omului prin muşcătura de căpuşă (nu toate căpuşele sunt purtătoare ale bacteriei Borrelia Burgdorferi). Lyme mai este supranumită şi boala cu o mie de feţe, din pricina faptului că, afectând întregul organism, simptomele ei mimează simptomele altor boli. Reacţia individuală faţă de agentul patogen este foarte diferită de la om la om, de aici şi multitudinea de manifestări, iar cu cât boala este tratată mai repede, imediat după muşcătura de căpuşă, cu atât şansele de vindecare sunt mai mari. În caz contrar, se poate ajunge la o Borrelioză diseminată, cronică, cu afectări articulare, cardiace, oftalmologice şi neurologice cronice.

 

Fiecare persoană care a extras o căpuşă de pe pielea sa trebuie să consulte imediat un medic

Medicii atrag atenţia că riscul de a fi muşcaţi de căpuşe creşte considerabil odată cu venirea primăverii şi a verii, moment în care numărul activităţilor desfăşurate în aer liber este mult mai mare, şi recomandă măsuri de protecţie în timpul grădinăritului, campingului sau la picnicuri.
Căpuşele imature (larve şi nimfe) sunt atât de mici încât sunt extrem de greu de identificat, însă căpuşa adultă poate fi văzută cu ochiul liber pe piele. Indiferent de stadiul de viaţă, aceste organisme au nevoie de hrană sub formă de sânge pentru a supravieţui şi trebuie scoase de pe corp imediat ce au fost depistate. Potrivit specialiştilor, fiecare persoană care a extras o căpuşă de pe pielea sa trebuie să consulte imediat un medic, mai ales dacă apare o înroşire la locul muşcăturii sau se confruntă cu alte simptome suspecte, cum ar fi dureri musculare, nas înfundat, transpiraţii - aşa numita gripă de vară.
Specialiştii precizează că, înainte de a muşca, căpuşa secretă o substanţă anestezică, astfel că majoritatea oamenilor nici nu simt când au fost muşcaţi, şi recomandă o serie de măsuri de protecţie. Astfel, este indicată purtarea unor haine deschise la culoare, cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, introduşi în şosete, precum şi pantofi fără orificii sau decupaje. În afară de o îmbrăcăminte şi o încălţăminte adecvată, este recomandată şi folosirea de repelenţi, adică a unor soluţii care ţin la distanţă căpuşele, sub formă de spray, aerosoli, unguente, loţiuni,care pot fi aplicate în siguranţă la nivelul pielii, asigurând o protecţie în decurs de câteva ore.

 

Primele semne ale infecţiei

Primul semn al infecţiei este, de obicei, o urticarie circulară, denumită eritem migrator, care apare în una, două săptămâni de la infecţie, dar care poate apărea uneori şi la 30 de zile după muşcătura căpuşei. Urticaria trece, în general, în circa o lună, iar deşi medicii consideră urticaria ca fiind un semn tipic pentru boala Lyme, sunt mulţi bolnavi care nu o fac. Împreună cu urticaria, persoana infectată mai poate avea simptome asemănătoare gripei, cum ar fi umflarea ganglionilor limfatici, oboseală, dureri de cap şi dureri musculare.

Expansiunea căpuşelor este rapidă, boala Lyme devenind în America la fel de răspândită ca şi SIDA. Europa este invadată deja de căpuşe, iar în România sunt recunoscute deja câteva judeţe endemice, respectiv Cluj, Arad, Sibiu, Neamţ, Botoşani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceveni internaţi în spital, cu boala Lyme, o afecţiune extrem de gravă, transmisă de căpuşe.
 Vizualizări articol: 2063 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 12 voturi
Suceveni internaţi în spital, cu boala Lyme, o afecţiune extrem de gravă, transmisă de căpuşe5.0512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(27 mai 2011, 11:07:50
Se moare la poarta spitalului , e trendy
Zâmbetul preţurilor are prea multe zerouri
Sau poţi poţi muri acasă (sau nu te îmbolnăvi )
Nu da la doctori ! ( îţi trebuie pentru cavouri )

Dacă mişti .. eşti taxat (relaxează’te deci ! )
Dacă nu mai mişti .. te subvenţionează băieţii
Dacă te’a prins ziua de azi şi ai peste 60
Nu mai spera .. tu ( acum ) doar ţie-ţi aparţii

Viaţa trebuie trăită cu trupul , e clar
Şi simţită-n duh ar trebui să fie
Cu rădăcina’n jos şi verdele’n sus (ca la dolar)
Aşa trebuie să fii ! altfel eşti .. stafie
2.   Subiectivismul trandafiriu al prostiei trimis de
(27 mai 2011, 14:27:09
În Macroregiunea ,, Spitalul Judeţean de Urgenţă Sf. Ioan''li s-au recoltat probe de sânge pacienţilor care au fost muşcaţi de căpuşe şi au fost trimise la Iaşi pentru confirmarea diagnosticului?????????( normal asistenţii au citit la calendele greceşti ghidul de la Medlife, pentru prelevarea probelor biologice la pacienţi..........)
Dar de ce la Iaşi?...........acum înţeleg de ce...............în Suceava medicii aflaţi în diferite etape ale cunoaşterii, nu sunt capabili să pună corect un diagnostic..............prostia poate fi cunoscută uşor pe această cale.........ce putere mare de refracţie a prostiei!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Acest articol ( plus alte zeci), oferă un aspect extraordinar şi demonstrează puterea şi vasta sferă de influenţă a înaltelor cunoştiinţe ale conducerii spitalului!!!!!!!!!!!!!!!!( min 11- max 13).
Ce medici să consultăm ?, rezidenţi cumva?...... ce glumă bună............
În concluzie, stau mai bine afară, decât în acest spital,, judeţean''unde în laboratorul de analize sunt cu siguranţă mai multe căpuşe.
Atâta timp cât prostia e ca o epidemie, ai job-ul asigurat......( vă spune un îngeraş al nopţilor supreme, în nemărginirea aceluiaşi amurg.........
3.   Boala lyme trimis de
(27 mai 2011, 14:38:36
Medicii din Suceava(in special)..niste incompetenti!!!Sunt mult mai multe cazuri de boala Lyme sau borrelioza in Suceava!Majoritatea(cred ca 99%) sunt diagnosticati gresit, sunt tratati pentru alte afectiuni si unii chiar mor cu zile!Simptomele bolii Lyme sunt asociate cu peste 300 de afectiuni si nu tot timpul iese pozitiv la analize!!Persoanele prezentate in articol cred ca au avut norocul sa le apara eritemul migrator insotit de simptome mai agresive dupa infectare ceea ce i-au facut sa se prezinte la doctor pentru un diagnostic.La multi simptomele apar in luni sau chiar ani de zile dupa infectare,amplificandu-se in timp si afectand intreg organismul cum este cazul meu.Timp de 20 de ani am fost pe la toti medicii(medicina generala,interna,neurologie,en de analize..etc ,o gramada de bani cheltuiti pe diferite tratamente fara nici un efect!!Unii ajung sa fie diagnosticati corect de abia in strainatate..sunt multe de spus despre aceasta boala dar ma opresc aici.Multa sanatate si feritiva de capuse!!!
3.1  RE: Boala lyme trimis de
(27 mai 2011, 15:55:55
CATA_UK005, as dori o adresa de mai lsau un telefon, as dori sa vb cu tine in aceasta privinta. Adresa mea este egfilip@yahoo.com. Multumesc mult!

4.   Boala LYME trimis de
(27 mai 2011, 17:25:27
In sfirsit vad ceva oficial si in judetul Suceava! Ceea ce nu stiu medicii si oficialii, este ca sunt foarte multi cu aceasta boala teribila, dar din greseala sau nestiinta au fost diagnosticati gresit cu tot felul de alte afectiuni, inclusiv Scleroza Multipla. In primul rind nu borrelia Burgdoferii este specifica Romaniei, ci alte doua tulpini AFZELI si GARRINI, de aceea cele mai multe analize de anticorpi pt borrelia ies negative. Laboratoarele din Romania, cu exceptia citorva,(bineinteles nu Suceava) fac aceste analize pt BORRELIA BURGDORFERII care nu este in Romania. Norocul nostru, al celor cu Lyme sunt cei citiva medici care stiu de aceasta boala , sa o diagnosticheze si sa o trateze. Nu ma refer la medicii suceveni care timp de doi ani m-au purtat din cabinet in cabinet fara sa stie ce am. Problema este ca nici macar nu si-au dat interesul sa afle ce afectiune am. Eu pur si simplu m-am diagnosticat singura, cautind pe internet. Sunt in Romania citiva specialisti care stiu de aceasta boala: dr. Rosca Tatiana, dr.Gogoase Marian, dr.Ion Cristian, dr.Butiurca Domnica si bineinteles dr.BOZSIK la Budapesta unde se face analiza de certitudine pt borelioza si anume MICROSCOPIA IN CIMP INTUNECAT, este singurul din Europa care face aceasta analiza. De vreo luna de zile este si la Bucuresti un medic veterinar care si-a adus microscop ( a facut practica cu Bozsik la budapesta) si poate face acest test.
Ceea ce nu au spus medicii suceveni si nici jurnalistii, este ca si cainii si pisicile au capuse care va pot musca, iar tintarii si puricii pot transmite boala de la o persoana la alta. Marea problema a acestei afectiuni este ca borrelia este insotita de COINFECTII. Adica, capusa nu transmite numai borrelia ci si TOXOPLASMA, MYCOPLASMA, BABESIA, etc. o gramada de alte bacterii, care fac dificila tratarea acestei boli. Tratamentul este de lunga durata cu poliantibioterapie, antimalarice, dieta, termoterapie si RABDARE, FOARTE MULTA RABDARE.
ATENTIE LA CAPUSE !
5.   Mai iesim din casa? trimis de
(27 mai 2011, 18:36:15
Pana la urma e o bacterie, care se trateaza prin antibiotice, dar cat costa analizele si restul nu spune nimeni. Articol de 2 bani, in afara de comentarii. Am spus bine ca sunt mai tari comentariile decat articolele, cand platiti comentariile care sunt pertinente?
6.   Sa traiti bine! trimis de
(27 mai 2011, 18:48:44
Atentie la cainii comunitari si pisici, capusele nu aleg animalul, iar cei responsabili cu aceste fapturi sa-si ia in serios treaba. Poti foarte bine sa mergi prin oras si sa intri in casa cu musafiri, nu-i neaparat nevoie sa mergi undeva pe unde au trecut oile. Ele se satura, cad, si cand le e foame aleg alta masa adica pe tine. Care e metoda cea mai buna de a scapa de ele atunci cand te-a muscat deja?
7.   Valorile ,,devalorizate' in zilele noastre..... trimis de
(27 mai 2011, 20:24:22
O prietenă de-a mea a fost la spital, deoarece a fost muşcată de o căpuşă.Ajunsă acolo a fost dată cu spirt medicinal şi i s-a extras căpuşa cu o pensetă, pe urmă a plecat acasă. Analize nu a făcut, iar acum are ceva probleme de sănătate....( incidentul a avut loc anul trecut in august).Pentru medici:
Dacă v-aţi ales această profesie trebuie să ştiţi că sănătatea pacienţilor voştri e mai presus de orice şi să fiţi foarte bine pregătiţ pentru a face faţă provocărilor.
Din multitudinea de medici sunt şi câţiva mai răsăriţi.
Iar în final le voi da un sfat medicilor de la acest spital:
Să înveţe să lucreze în echipă, să simtă ajutorul colegial şi de grup, să-şi pună în practică ideile bune, să înveţe să fie mai responsabili, să se axeze pe lucrurile mai importante, să găsească motivaţii, să fie deschişi la nou, să încerce să schimbe în bine lumea în care trăim şi să facă efectiv ceva.
Nu trebuie să fie spectatori, trebuie să înveţe să dăruiască fără să ceară ceva în schimb.
Să auzim de bine( R.A.).

7.1  RE: Valorile ,,devalorizate' in zilele noastre..... trimis de
(27 mai 2011, 22:02:18
Andreia, prietena ta sa mearga sa-si faca screeningul parazitologic la dr.Gogoase la Fundeni. Costa 80 Lei si este cam cel mai real rezultat pt ca lucreaza din singe proaspat si nu din singe conservat , cum fac majoritatea laboratoarelor, in plus cauta si coinfectiile.
8.   Boala LYME trimis de
(27 mai 2011, 21:52:28
Daca v-a muscat capusa, nu incercati sa o scoateti singuri pt ca nu veti reusi si faceti mai rau! Nu dati cu spirt sau parfum, acetona pt ca inainte de a se desprinde de corp , isi varsa continutul gastric si va infecteaza. Cel mai simplu si fara urmari, cade daca puneti o picatura de ulei pe ea ! In tarile civilizate si cu un sistem sanitar eficient, cei muscati pot duce capusa la laborator pt a vedea ce tulpina transmite, astfel tratamentul fiind mai usor de instituit. La noi, in UPU, daca ai norocul sa fi auzit careva de acolo de capuse si de ce pot transmite ele, in cel mai bun caz, dau cu spirt si ti-o scot cu penseta, sau prin incizie, dupa caz, eventual si vreo 5 zile de antibiotic si gata, esti bine! Nu stie nimeni, ca peste un numar de ani, asta iti v-a schimba viata ! Oricum nu pasa nimanui, scapa cine poate...
Daca vreti sa stiti mai multe despre aceasta boala, intrati pe saiturile LYME sau NEUROBORELIOZE, INFORMATI-VA si PREVENITI, este valabil si pentru LUMEA MEDICALA si JURNALISTI deopotriva !
8.1  RE: Boala LYME trimis de
(27 mai 2011, 23:34:12
Mulţumesc pentru informaţii.
Sunt mult mai multe cazuri decât cele menţionate în articol, probabil acestea au fost mai grave( de exemplu în Vatra-Dornei), de asemenea sunt persoane care nu se prezintă la medic şi se tratează cu tot felul de leacuri. În Vatra-Dornei a fost realizat anul trecut un reportaj cu doamna doctor. B.în reportaj se discuta despre această boală şi se ofereau câteva sfaturi populaţiei din Bazinul Dornelor.
În opinia mea acest fenomen a luat amploare şi din cauza încălzirii globale , a modificărilor ciclurilor biogeochimice care influenţează în mod pozitiv răspândirea acestei specii pe tot teritoriul României,nu putem să ne limităm doar la judeţele amintite în articol, termenul de endemic nu mi se pare potrivit , deoarece nu sunt cazuri izolate, se pare că acest fenomen a luat amploare, cazuri sunt în toată ţara, singura diferenţă e numărul cazurilor.
O seara plăcută.
9.   Save Our Souls trimis de
(27 mai 2011, 22:34:34
Discuții elevate, la obiect, decente și folositoare. Felicitări, Doamnelor!
Dar un tratament pentru boala Lyme a bugetului de stat știe careva?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei