Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava au intrat în alertă după ce, numai în această lună, trei persoane din judeţ au fost internate în spital cu simptome specifice bolii Lyme, o afecţiune infecţioasă gravă, greu de diagnosticat, al cărei tratament poate dura şi câţiva ani de zile dacă nu este depistată la timp. Medicii instituţiei spun că numărul de îmbolnăviri este mare pentru o perioadă atât de scurtă de timp, arătând că, prin comparaţie, pe tot parcursul anului trecut au fost înregistrate patru cazuri de boală Lyme. Potrivit directorului adjunct al DSP Suceava, dr. Cătălina Pascal, în 2010, diagnosticul de boală Lyme a fost confirmat la două femei cu vârste de 28 şi 37 ani, prima din Solca (depistată în luna mai) şi a doua din Straja (diagnosticată în septembrie), şi la două fetiţe de trei şi respectiv patru ani, una din Rădăuţi (depistată în luna decembrie) şi cealaltă din Vatra Dornei (diagnosticată în octombrie). În mai 2011 au apărut şi primele cazuri din acest an, în număr de trei, iar printre bolnavi se regăseşte şi un copil.
Supranumită şi boala cu o mie de feţe
„Pacienţii din acest an sunt o minoră de 15 ani, o femeie de 30 ani şi un bărbat de 62 ani, care audeclarat că au fost înţepaţi de căpuşe. Doi dintre ei au fost internaţi la Rădăuţi, iar unul la Suceava. Pacienţilor li s-au recoltat probe de sânge, care au fost trimise la Iaşi pentru confirmarea diagnosticului, iar acum aşteptăm rezultatele”, a declarat dr. Cătălina Pascal, care a avertizat asupra necesităţii luării unor măsuri de protecţie în timpul activităţilor desfăşurate în aer liber, cum ar fi grădinărit, camping sau picnicuri.
Boala Lyme esteo boală infecţioasă foarte gravă, produsă de bacteria Borrelia Burgdorferi şi transmisă omului prin muşcătura de căpuşă (nu toate căpuşele sunt purtătoare ale bacteriei Borrelia Burgdorferi). Lyme mai este supranumită şi boala cu o mie de feţe, din pricina faptului că, afectând întregul organism, simptomele ei mimează simptomele altor boli. Reacţia individuală faţă de agentul patogen este foarte diferită de la om la om, de aici şi multitudinea de manifestări, iar cu cât boala este tratată mai repede, imediat după muşcătura de căpuşă, cu atât şansele de vindecare sunt mai mari. În caz contrar, se poate ajunge la o Borrelioză diseminată, cronică, cu afectări articulare, cardiace, oftalmologice şi neurologice cronice.
Fiecare persoană care a extras o căpuşă de pe pielea sa trebuie să consulte imediat un medic
Medicii atrag atenţia că riscul de a fi muşcaţi de căpuşe creşte considerabil odată cu venirea primăverii şi a verii, moment în care numărul activităţilor desfăşurate în aer liber este mult mai mare, şi recomandă măsuri de protecţie în timpul grădinăritului, campingului sau la picnicuri.
Căpuşele imature (larve şi nimfe) sunt atât de mici încât sunt extrem de greu de identificat, însă căpuşa adultă poate fi văzută cu ochiul liber pe piele. Indiferent de stadiul de viaţă, aceste organisme au nevoie de hrană sub formă de sânge pentru a supravieţui şi trebuie scoase de pe corp imediat ce au fost depistate. Potrivit specialiştilor, fiecare persoană care a extras o căpuşă de pe pielea sa trebuie să consulte imediat un medic, mai ales dacă apare o înroşire la locul muşcăturii sau se confruntă cu alte simptome suspecte, cum ar fi dureri musculare, nas înfundat, transpiraţii - aşa numita gripă de vară.
Specialiştii precizează că, înainte de a muşca, căpuşa secretă o substanţă anestezică, astfel că majoritatea oamenilor nici nu simt când au fost muşcaţi, şi recomandă o serie de măsuri de protecţie. Astfel, este indicată purtarea unor haine deschise la culoare, cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, introduşi în şosete, precum şi pantofi fără orificii sau decupaje. În afară de o îmbrăcăminte şi o încălţăminte adecvată, este recomandată şi folosirea de repelenţi, adică a unor soluţii care ţin la distanţă căpuşele, sub formă de spray, aerosoli, unguente, loţiuni,care pot fi aplicate în siguranţă la nivelul pielii, asigurând o protecţie în decurs de câteva ore.
Primele semne ale infecţiei
Primul semn al infecţiei este, de obicei, o urticarie circulară, denumită eritem migrator, care apare în una, două săptămâni de la infecţie, dar care poate apărea uneori şi la 30 de zile după muşcătura căpuşei. Urticaria trece, în general, în circa o lună, iar deşi medicii consideră urticaria ca fiind un semn tipic pentru boala Lyme, sunt mulţi bolnavi care nu o fac. Împreună cu urticaria, persoana infectată mai poate avea simptome asemănătoare gripei, cum ar fi umflarea ganglionilor limfatici, oboseală, dureri de cap şi dureri musculare.
Expansiunea căpuşelor este rapidă, boala Lyme devenind în America la fel de răspândită ca şi SIDA. Europa este invadată deja de căpuşe, iar în România sunt recunoscute deja câteva judeţe endemice, respectiv Cluj, Arad, Sibiu, Neamţ, Botoşani.
(27 mai 2011, 11:07:50
Zâmbetul preţurilor are prea multe zerouri
Sau poţi poţi muri acasă (sau nu te îmbolnăvi )
Nu da la doctori ! ( îţi trebuie pentru cavouri )
Dacă mişti .. eşti taxat (relaxează’te deci ! )
Dacă nu mai mişti .. te subvenţionează băieţii
Dacă te’a prins ziua de azi şi ai peste 60
Nu mai spera .. tu ( acum ) doar ţie-ţi aparţii
Viaţa trebuie trăită cu trupul , e clar
Şi simţită-n duh ar trebui să fie
Cu rădăcina’n jos şi verdele’n sus (ca la dolar)
Aşa trebuie să fii ! altfel eşti .. stafie