Sunt cu ochii pe tine chiar de tu nu-i vezi. Sunt în preajma şcolilor, liceelor, grădiniţelor, pe stradă, la intrările şi ieşirile din oraş, în zona instituţiilor publice.
“Ochiul magic” vede tot ce se întâmplă în aceste locuri atât ziua, cât şi noaptea, iar dacă se întâmplă un incident nedorit, forţele de intervenţie vor fi chemate în scurt timp.
De ieri, străzile Sucevei sunt supravegheate non-stop de 108 camere video montate în 80 de locaţii, iar imaginile transmise sunt înregistrate şi verificate mereu de o echipă a Poliţiei Locale, dintr-un sediu de comandă amenajat la parterul Primăriei Suceava.
Sistemul de supraveghere video inaugurat ieri este primul proiect din cadrul Programului Operaţional Regional realizat atât la nivel local, cât şi naţional, după cum a precizat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Prin proiectul “Creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în municipiul Suceava”, administraţia locală a atras o finanţare nerambursabilă de 415.000 euro, în vreme ce costurile totale de realizare s-au apropiat de 600.000 de euro, din care contribuţia municipalităţii sucevene a fost de 80.000 de euro, diferenţa fiind contribuţiile la TVA, care se recuperează.
Prin intermediul proiectului au fost instalate 108 camere video, atât fixe, cât şi mobile, în 80 de locaţii, printre care la zece şcoli, 13 grădiniţe, nouă licee, la toate instituţiile publice, în parcuri, în zona pieţelor, la intrările şi ieşirile din oraş.
“Punerea în practică a acestui proiect îmbunătăţeşte colaborarea dintre instituţiile statului care au atribuţii pe linie de ordine publică cu instituţiile de învăţământ, cu asociaţiile de proprietari şi cu cetăţenii.
Vrem ca prin acest proiect să putem da o mai mare siguranţă şi oamenilor de afaceri, pentru că sunt monitorizate multe obiective, iar ei să fie interesaţi să investească într-un oraş sigur”, a declarat primarul Ion Lungu, care s-a arătat mulţumit de faptul că întreaga lucrare a fost finalizată înainte de termenul limită (27 mai 2011).
Supraveghere non-stop a imaginilor transmise de camerele video
Pe lângă zecile de kilometri de fibră optică cu internet de bandă largă, care au fost montate pentru a transmite imaginile înregistrate de cele 72 de camere fixe şi 36 de camere mobile, o componentă foarte importantă a proiectului o reprezintă centrul de supraveghere al imaginilor transmise de camerele video. Acolo, într-o cameră aflată la parterul sediului Primăriei Suceava, au fost instalate cele 12 servere care controlează acest sistem, cu 12 monitoare pe care se va face supravegherea în timp real, precum şi echipamentele de controlare a camerelor mobile.
Imaginile surprinse de camerele video sunt înregistrate pe servere timp de 30 de zile, astfel încât, chiar dacă un eveniment nu a fost observat în timp real de agenţii de poliţie, care vizualizau alte imagini în acel timp, filmările pot fi folosite de poliţie pentru a afla detalii suplimentare despre un eveniment despre care ştiu că s-a întâmplat într-una din zonele în care există supraveghere video.
Camerele video, de ultimă generaţie, pot fi uşor controlate din acest centru de comandă, imaginea transmisă de acestea putând fi mărită şi mai bine de 30 de ori, surprinzând astfel evenimente sau detalii din planuri îndepărtate, încât, pe lângă înregistrarea exactă a unui accident rutier, de exemplu, pot fi aflate chiar şi numerele de înmatriculare ale autoturismelor implicate.
Posibilităţile de utilizare a acestor camere sunt foarte diversificate, de la înregistrarea unor furturi, tâlhării, bătăi în stradă, incendii sau alte evenimente nedorite care se petrec pe străzile Sucevei, până la sesizarea societăţilor de utilităţi în cazul apariţiei unor avarii într-o zonă a oraşului.
(26 mai 2011, 11:18:44