O investiţie anunţată cu surle şi trâmbiţe este îngropată sistematic de un primar boem, care nu prea răspunde la telefoane, dar ştie să trimită sms-uri. Este vorba de pârtia de schi de la Câmpulung Moldovenesc, obiectiv ce trebuia finalizat încă de anul trecut, dar care are toate şansele să se realizeze doar parţial, în cel mai bun caz. Şi asta pentru că, în dulcele stil românesc, căruţa a fost pusă înaintea cailor. Mai exact, s-a obţinut o finanţare de 20 de milioane de euro, fără TVA, pentru un proiect fără avize şi autorizaţii. De fapt, nici acum, la un an de la preconizata finalizare a proiectului, nu au ieşit toate actele necesare demarării lucrărilor.
Din partea Primăriei Câmpulung Moldovenesc, beneficiarul acestui proiect, singurul care poate da relaţii este primarul Gabriel Constantin Şerban. Acest lucru ne-a fost transmis de secretarul Primăriei Câmpulung Moldovenesc, care a precizat că nimeni, în afara lui Gabriel Şerban, nu este în măsură să ofere informaţii despre un proiect extrem de important pentru comunitatea locală.
Pârtia ar trebui să intre şi într-o arie protejată recunoscută la nivel european
Potrivit proiectului, pârtia, cu cele două tronsoane ale ei, unul de 3.000 de metri şi celălalt de 1.500 de metri, urmează să fie construită de la drumul judeţean Câmpulung Moldovenesc – Masivul Rarău. Toate bune şi frumoase, numai că mai mult de jumătate din suprafaţa de pădure ce ar urma să fie defrişată, mai exact 28 din cele 44 de hectare, se află în aria naturală protejată „Munţii Rarău – Giumalău”, dar şi în vecinătatea altor arii protejate, cum ar fi rezervaţiile naturale „Pietrele Doamnei – Rarău”, „Codrii Seculari Slătioara”, „Fâneţele Montane Todirescu”, „Peştera Liliecilor” şi „Moara Dracului”.
Mai trebuie spus că aria naturală „Munţii Rarău – Giumalău” a fost inclusă în reţeaua ecologică europeană Natura 2000, prin Ordinul 1964/2007 al ministrului Mediului şi Dezvoltării Durabile şi prin Hotărârea de Guvern 1284/2007.
În aceste condiţii, aprobările pentru realizarea unor defrişări în această arie protejată sunt aproape imposibile. De acest mic amănunt s-au convins şi reprezentanţii Primăriei Câmpulung Moldovenesc, care stau şi-şi omoară timpul contemplând pădurile şi visând la viitoarea pârtie.
Chiar şi cu aprobări, în aria protejată nu se pot executa anumite lucrări
Până acum, după multe intervenţii şi drumuri către diferite instituţii ale statului, Primăria Câmpulung Moldovenesc a reuşit să obţină aviz de mediu pentru defrişarea pădurii şi pentru amplasarea telegondolei până la limita cu aria naturală „Munţii Rarău – Giumalău”. Pentru acordarea celorlalte avize a fost depusă, acum mai bine de jumătate de an, documentaţia aferentă la Regionala Bacău a Agenţiei pentru Protecţia Mediului.
„Planul de management a fost depus de către reprezentanţii Direcţiei Silvice Suceava, cei care administrează această arie protejată. Din câte cunosc eu, chiar şi dacă vor obţine aviz favorabil vor putea doar defrişa şi amenaja pârtia de schi, fără să aibă dreptul de a executa lucrări de construcţie şi montaj, şi mă refer aici la telegondolă. Problemele cu acest proiect sunt complexe şi le urmărim cu mare atenţie”, a declarat Iluţă Cocriş, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava.
Un sfert din banii pentru proiect s-au cheltuit deja
Interesant este că, chiar dacă proiectul stă pe loc, un sfert din suma alocată s-a cheltuit deja. În cursul anului trecut, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a alocat 200 de miliarde de lei vechi pentru pârtia de la Câmpulung Moldovenesc, adică aproape cinci milioane de euro din totalul de 20 de milioane de euro. Din suma virată pentru acest proiect s-au realizat proiectarea, consultanţa şi achiziţia unor componente ale viitoarei telegondole. Aceste piese stau aruncate într-o parcare din Câmpulung Moldovenesc, iar administratorul acesteia, un consilier local, spune că a acceptat să le depoziteze la rugămintea primarului Gabriel Şerban.
Am intrat pe firul acestor componente şi am aflat că au fost trimise la Câmpulung Moldovenesc de către Acomin Deva, firmă care, alături de SC Instcomp SA Suceava, a câştigat licitaţia pentru realizarea pârtiei de schi.
„Noi suntem doar furnizorii, despre depozitare întrebaţi la primărie la Câmpulung Moldovenesc sau la firma Instcomp de la Suceava”, a fost răspunsul celor de la Deva.
Tudor Monoranu, directorul SC Instcomp SA Suceava, a declarat că firma sa nu are nici o legătură cu aceste piese şi că singura în măsură să ofere clarificări este Primăria Câmpulung Moldovenesc sau asociatul din Deva.
La Câmpulung Moldovenesc, secretarul primăriei ne-a transmis că nu este la curent cu vreun contract de închiriere încheiat de administraţia locală cu firma consilierului local Nicolai Giosan, în parcarea căreia se află componentele pentru telegondolă, pentru simplul fapt că „doar domnul primar ştie aceste date”.
L-am contactat şi pe consilierul Nicolai Giosan, care a mărturisit că face „un gest pentru comunitate găzduind componentele telegondolei, la rugămintea domnului primar”. Consilierul local a recunoscut că nu are nici un contract de custodie pentru piesele aflate în parcarea din Câmpulung Moldovenesc. Întrebat cine răspunde pentru un eventual furt sau pentru degradarea pieselor, Giosan a răspuns sec: „Firma care le-a depozitat”.
„Daţi-mi întrebările pe primar@campulungmoldovenesc.ro. Mulţumesc”
Cel mai în măsură să clarifice întreaga nebuloasă din această cauză ar fi fost primarul Gabriel Constantin Şerban. În stilu-i deja cunoscut, edilul din Câmpulung Moldovenesc a evitat presa. Mai întâi, a spus că este într-o şedinţă şi ne-a rugat să revenim. La al doilea apel s-a chinuit să ofere un răspuns la întrebarea „În ce stadiu se află proiectul pârtiei de schi?”. „Aşteptăm nişte comunicări de la Ministerul Mediului”. „Ce fel de comunicări?”. A urmat o pauză lungă, iar după aceasta convorbirea s-a întrerupt. Primarul nu a mai putut fi contactat apoi aproximativ jumătate de oră, iar când a sunat din nou telefonul, a respins apelul. A trimis ulterior un mesaj cu următorul conţinut: „Scuze, sunt pe zonă fără semnal. Daţi-mi întrebările pe primar@campulungmoldovenesc.ro. Mulţumesc”. Deşi am insistat, iar telefonul a sunat îndelung de mai multe ori, primarul Gabriel Şerban nu a mai răspuns.
Interese imobiliare în zona viitoarei pârtii de schi
Persoane din anturajul Primăriei Câmpulung Moldovenesc spun că miza acestui proiect este nu doar cea legată de cheltuirea unor sume importante de bani, ci şi de altă natură. Mai exact, ar fi vorba de interese imobiliare, atât la baza pârtiei, cât şi în partea de sus. De-a lungul timpului, când un grup de persoane din apropierea primarului Gabriel Şerban ştiau de existenţa acestui plan, s-au făcut o serie de manevre în genul punct ochit, punct lovit. O serie de indivizi cu influenţă din zonă au cumpărat drepturile litigioase ale unor terenuri aparent izolate şi pentru care existau cereri de retrocedare. În timp, terenurile au intrat în proprietatea samsarilor, care acum aşteaptă ca proiectul să demareze, iar în acest fel să poată valorifica suprafeţele de la baza şi din vârful pârtiei de schi cu sume ameţitoare sau să ridice unităţi de cazare profitabile.
(26 mai 2011, 11:06:50