Unităţile sanitare sau cabinetele medicilor de familie pot angaja, începând de ieri, medici cu competenţe limitate, după ce luni a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului Sănătăţii pentru aprobarea normelor metodologice privind încadrarea şi activitatea medicului cu competenţe limitate.
Astfel, absolvenţii facultăţilor de medicină, începând cu promoţia 2005, care nu au promovat concursul de rezidenţiat, se pot angaja ca medici cu competenţe limitate în unităţi sanitare publice şi private, precum şi în cabinetele medicilor de familie, cu contract individual de muncă pe o perioadă determinată sau nedeterminată, după caz.
Medicii cu competenţe limitate îşi vor desfăşura activitatea sub supravegherea unui medic specialist sau primar, conform fişei postului, nominalizat de managerul unităţii sanitare, respectiv de titularul cabinetului individual de medicină de familie.
Sarcinile pe care le vor putea îndeplini
Aceştia vor putea îndeplini anumite sarcini în acordarea asistenţei medicale şi continuarea dezvoltării abilităţilor profesionale şi cunoştinţelor dobândite pe parcursul facultăţii, ca de exemplu: examinarea şi triajul pacienţilor (înregistrarea datelor personale şi de contact ale pacientului, înregistrarea motivului prezentării, înregistrarea datelor anamnestice, efectuarea examenului obiectiv pe aparate şi sisteme); întocmirea şi completarea fişei de observaţie la internare; informarea pacientului cu privire la particularităţile bolii şi terapia recomandată, respectând indicaţiile medicului supraveghetor; însoţirea pacientului la investigaţiile prescrise şi informarea acestuia asupra procedurilor respective şi necesitatea efectuării acestora; urmărirea evoluţiei pacienţilor aflaţi la tratament; aducerea la cunoştinţa medicului supraveghetor a evoluţiei curente a pacienţilor aflaţi la tratament.
Nu au drept la parafă cu cod
Medicii cu competenţe limitate nu vor avea însă dreptul de a intra în relaţie contractuală directă cu casele de asigurări de sănătate, nu vor putea fi încadraţi în serviciile de ambulanţă şi nici nu au drept la parafă cu cod.
Posturile destinate medicilor cu competenţe limitate vor fi prevăzute separat în statul de funcţii al unităţii sanitare. Ocuparea acestora se va face prin concurs, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind încadrarea medicilor. Medicii cu competenţe limitate încadraţi în unitatea sanitară sunt repartizaţi la locurile de muncă de directorul medical al unităţii, în funcţie de necesar.
Salarizarea medicilor cu competenţe limitate se va face la nivelul funcţiei de medic stagiar, în condiţiile legii. Fondurile necesare în acest sens se vor asigura de către unitatea sanitară.
Şeful Colegiului Medicilor Suceava salută Ordinul ministrului Sănătăţii
Şeful Colegiului Medicilor Suceava, dr. Ioan Miheţiu, salută Ordinul ministrului Sănătăţii, arătând că, la ora actuală, în judeţ, personalul medical este insuficient, iar nevoile reale ale populaţiei de asistenţă sanitară nu pot fi acoperite. Ioan Miheţiu a apreciat că absolvenţii facultăţilor de medicină care nu au promovat concursul de rezidenţiat i-ar putea ajuta îndeosebi pe medicii de familie, care sunt baza sistemului sanitar şi al căror volum de muncă a crescut în ultima vreme ca urmare a reformei din sistem, ce a însemnat printre altele şi închiderea unor spitale.
„Un medic, ca să ajungă un profesionist, trebuie să aibă practică îndelungată şi cred că o poate face în asistenţa primară. Aici, sistemul trebuie întărit, iar tinerii medici pot acumula la rândul lor experienţa de care au nevoie pentru a face carieră”, a spus şeful Colegiului Medicilor Suceava.
(26 mai 2011, 21:03:44