Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 mai 2011 - Anul XVI, nr. 121 (4719)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Prin Ordin de ministru

Medici cu competenţe limitate, angajaţi în spitale şi cabinetele medicilor de familie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Unităţile sanitare sau cabinetele medicilor de familie pot angaja, începând de ieri, medici cu competenţe limitate, după ce luni a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului Sănătăţii pentru aprobarea normelor metodologice privind încadrarea şi activitatea medicului cu competenţe limitate.

Astfel, absolvenţii facultăţilor de medicină, începând cu promoţia 2005, care nu au promovat concursul de rezidenţiat, se pot angaja ca medici cu competenţe limitate în unităţi sanitare publice şi private, precum şi în cabinetele medicilor de familie, cu contract individual de muncă pe o perioadă determinată sau nedeterminată, după caz.

Medicii cu competenţe limitate îşi vor desfăşura activitatea sub supravegherea unui medic specialist sau primar, conform fişei postului, nominalizat de managerul unităţii sanitare, respectiv de titularul cabinetului individual de medicină de familie.

 

Sarcinile pe care le vor putea îndeplini

Aceştia vor putea îndeplini anumite sarcini în acordarea asistenţei medicale şi continuarea dezvoltării abilităţilor profesionale şi cunoştinţelor dobândite pe parcursul facultăţii, ca de exemplu: examinarea şi triajul pacienţilor (înregistrarea datelor personale şi de contact ale pacientului, înregistrarea motivului prezentării, înregistrarea datelor anamnestice, efectuarea examenului obiectiv pe aparate şi sisteme); întocmirea şi completarea fişei de observaţie la internare; informarea pacientului cu privire la particularităţile bolii şi terapia recomandată, respectând indicaţiile medicului supraveghetor; însoţirea pacientului la investigaţiile prescrise şi informarea acestuia asupra procedurilor respective şi necesitatea efectuării acestora; urmărirea evoluţiei pacienţilor aflaţi la tratament; aducerea la cunoştinţa medicului supraveghetor a evoluţiei curente a pacienţilor aflaţi la tratament.

 

Nu au drept la parafă cu cod

Medicii cu competenţe limitate nu vor avea însă dreptul de a intra în relaţie contractuală directă cu casele de asigurări de sănătate, nu vor putea fi încadraţi în serviciile de ambulanţă şi nici nu au drept la parafă cu cod.

Posturile destinate medicilor cu competenţe limitate vor fi prevăzute separat în statul de funcţii al unităţii sanitare. Ocuparea acestora se va face prin concurs, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind încadrarea medicilor. Medicii cu competenţe limitate încadraţi în unitatea sanitară sunt repartizaţi la locurile de muncă de directorul medical al unităţii, în funcţie de necesar.

Salarizarea medicilor cu competenţe limitate se va face la nivelul funcţiei de medic stagiar, în condiţiile legii. Fondurile necesare în acest sens se vor asigura de către unitatea sanitară.

 

Şeful Colegiului Medicilor Suceava salută Ordinul ministrului Sănătăţii

Şeful Colegiului Medicilor Suceava, dr. Ioan Miheţiu, salută Ordinul ministrului Sănătăţii, arătând că, la ora actuală, în judeţ, personalul medical este insuficient, iar nevoile reale ale populaţiei de asistenţă sanitară nu pot fi acoperite. Ioan Miheţiu a apreciat că absolvenţii facultăţilor de medicină care nu au promovat concursul de rezidenţiat i-ar putea ajuta îndeosebi pe medicii de familie, care sunt baza sistemului sanitar şi al căror volum de muncă a crescut în ultima vreme ca urmare a reformei din sistem, ce a însemnat printre altele şi închiderea unor spitale.

„Un medic, ca să ajungă un profesionist, trebuie să aibă practică îndelungată şi cred că o poate face în asistenţa primară. Aici, sistemul trebuie întărit, iar tinerii medici pot acumula la rândul lor experienţa de care au nevoie pentru a face carieră”, a spus şeful Colegiului Medicilor Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medici cu competenţe limitate, angajaţi în spitale şi cabinetele medicilor de familie.
 Vizualizări articol: 1647 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Medici cu competenţe limitate, angajaţi în spitale şi cabinetele medicilor de familie1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Da da trimis de
(26 mai 2011, 21:03:44
cum sa nu? din fondurile spitalului. alea taiate nu? adica spitalele nu au bani suficienti pentru a acorda drepturile salariale a personalului existent deja si acu sigur se apuca sa angajeze stagiari. daca vreti sa mearga treaba, dati si bani ,fratilor de la guvernare!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei