O picătură din sângele celui care a fost Papa Ioan Paul al II-lea a ajuns sâmbătă la Suceava, la Biserica Catolică din localitatea Poiana Micului. Relicva cu sângele fostului pontif a fost dăruită credincioşilor catolici din Poiana Micului de către cardinalul Stanisław Dziwisz, arhiepiscop mitropolit de Cracovia, fost secretar al Papei Ioan Paul al II-lea.
„Am adus o bucăţică din Papa Ioan Paul al II-lea, un pic din sângele lui pentru a ne aduce aminte mereu de aceste moment” a declarat sâmbătă Cardinalul Stanisław Dziwisz, prezent la Poiana Micului, la Liturghia de sfinţire a noii biserici catolice din această localitate, lăcaş de cult care are hramul „Fericitul Ioan Paul al II-lea”. Este vorba despre prima biserică din România care îl are ca patron spiritual pe Papa Ioan Paul al II-lea.
Picătura din sângele Preafericitului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea este aşezată într-o cutiuţă de argint rotundă, bine închisă, legată cu un şnur de mătase de culoare roşie, întărită cu sigiliul Postulaturii.
O asemenea relicvă a mai fost dăruită şi Catedralei Sf. Iosif din Bucureşti
O asemenea relicvă cu sângele Papei Ioan Paul al II-lea mai fost oferită şi Catedralei Sf. Iosif din Bucureşti, de către acelaşi cardinal, Stanisław Dziwisz. În certificatul de autentificare a relicvei oferite catedralei din Bucureşti, emis de Postulatura Cauzei de Beatificare şi Canonizare a Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea şi semnat de Stanislaw Dziwicz, se menţionează: „Tuturor şi fiecăruia dintre aceia care vor citi acest document, dăm mărturie şi certificăm că, spre mai marea slavă a lui Dumnezeu şi spre cinstirea Sfinţilor săi, am luat cu grijă aceste picături din sângele Fericitului Papa Ioan Paul al II-lea şi le-am aşezat în cutiuţa de argint rotundă, aurită, bine închisă, legată cu un şnur de mătase de culoare roşie, întărită cu sigiliul Postulaturii şi am dat-o, cu facultatea de a fi păstrată şi expusă venerării publice a credincioşilor, după norma Codicelui de Drept Canonic. Ca mărturie, am dat acest document, semnat şi trimis de noi, întărit fiind cu sigiliul Postulaturii".
Cardinalul, primit cu aplauze
Cardinalul Stanislaw Dziwicz a sosit sâmbătă dimineaţă la Poiana Micului, însoţit fiind de către secretarul personal, Mons. Dariusz Raś, de către Excelenţa sa, Episcop al Diecezei de Iaşi, Petru Gherghel, şi de către episcopul auxiliar de Iaşi Aurel Percă. Sute de credincioşi din Poiana Micului, dar şi credincioşi veniţi chiar şi din alte judeţe ale ţării l-au primit cu aplauze pe cardinalul Stanislaw Dziwicz, cel care pentru aproape patru decenii a fost secretarul Papei Ioan Paul al II-lea.
Legătura dintre Stanislaw Dziwicz, Papa Ioan Paul al II-lea şi localnicii din Poiana Micului este extrem de strânsă, având în vedere că în Poiana Micului există o comunitate mare de etnici poloni, şi atât cardinalul, cât şi fostul suveran pontif sunt poloni.
Liturghia de sfinţire a bisericii din Poiana Micului a început în curtea lăcaşului de cult, acolo unde, aşa cum am menţionat, sute de credincioşi l-au întâmpinat cu aplauze pe cardinalul Stanislaw Dziwicz. După ce a fost primit cu ospitalitate, după ce a gustat pâine şi sare, cardinalul a avut un scurt mesaj pentru credincioşii veniţi la liturghie şi apoi, împreună cu cei care l-au însoţit, a tăiat panglica inaugurală a bisericii şi a deschis cu cheia uşa acesteia. A urmat apoi liturghia propriu-zisă, ocazie cu care biserica a fost neîncăpătoare, iar afară, alte sute de credincioşi au urmărit desfăşurarea întregului eveniment pe un ecran mare, amplasat în curtea bisericii. Cardinalul Stanislaw Dziwicz a fost cel care a oferit apoi, la sfârşitul liturghiei, Sfânta Împărtăşanie credincioşilor.
Sobor de preoţi şi oficialităţi, la slujbă
La slujba de sâmbătă au participat, pe lângă preoţii veniţi de la Iaşi, zeci de preoţi catolici şi nu numai din judeţul Suceava. La eveniment a mai fost prezent deputatul din partea Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, deputatul PD-L Gabriel Gospodaru şi vicepreşedintele CJ Suceava Daniel Cadariu.
După Sfânta Liturghie, în faţa bisericii din Poiana Micului, etnicii poloni, în haine tradiţionale, au susţinut un spectacol în cinstea tuturor oaspeţilor.
160 de familii de religie catolică la Poiana Micului
Satul Poiana Micului a fost înfiinţat în anul 1894 de către colonişti germani şi poloni care au venit în părţile acestea pentru a prelucra lemnul.Aşezat pe marginea pârâului Humorel, fiind un sat de munte, el se întinde pe nouă km lungime şi are o populaţie de aproximativ 300 de familii, din care 160 de religie catolică.Cu sprijinul Episcopiei de Iaşi, prin vânzarea unui teren din zonă, fără prea multe garanţii financiare, s-au pornit lucrările de ridicare a bisericii, iar pe 18 iunie 2008 s-a sfinţit piatra de temelie, eveniment la care a fost prezent şi Excelenţa Sa, Petru Gherghel. Construcţia fiind începută, s-au căutat organizaţii şi persoane dispuse să sprijine financiar acest proiect. În ziua de 22 decembrie 2009 s-a celebrat prima sfântă Liturghie în acest lăcaş, chiar dacă biserica era în construcţie la roşu. Pe 6 august 2010, biserica a fost inaugurată în mod oficial, moment la care a fost prezent Excelenţa Sa Aurel Percă, episcopul auxiliar de Iaşi.
(23 mai 2011, 11:05:38