Prime de instalare pentru persoanele până în 40 de ani care s-au apucat de agricultură, bani pentru modernizarea fermelor de vaci, a unităţilor de procesare carne ori a unităţilor de debitare a lemnului, fonduri pentru demararea de activităţi turistice sau fonduri pentru renovarea şi dezvoltarea satelor. În total 329 de proiecte prin care în judeţ au ajuns sau urmează să ajungă peste 141 de milioane de euro, bani care reprezintă finanţare nerambursabilă obţinută prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), program european care se derulează în România perioada 2007-2013.
Sunt rezultate care sună bine, însă obţinerea acestor bani a reprezentat o mare piatră de încercare pentru beneficiari. Unii dintre ei au ajuns însă la liman şi, după ce au tras linie şi au adunat, concluzia este clară: a meritat.
Am ajuns vineri, pe 20 mai, la SC EURODIVIP SRL, unitate de debitare a lemnului aflată în satul Brăieşti, comuna Cornu Luncii, unde investitorul, Vasile Halip, a depus un proiect la măsura 123 F din cadrul FEADR, solicitând sprijin financiar pentru investiţii în sectorul de exploatare forestieră şi într-o secţie de debitare cherestea.
Un an şi jumătate de aşteptare şi multe momente de cumpănă
„Am început în 2008, a trebuit să studiem, să învăţăm şi să ne însuşim foarte multe cunoştinţe în domeniul fondurilor europene. A urmat apoi un an şi jumătate de implementare a programului, a fost greu, dar per ansamblu a fost un mare câştig pentru noi”, spune Vasile Halip.
Proiectul său, deja aprobat şi aflat în derulare, a presupus achiziţionarea de utilaje moderne pentru exploatarea şi prelucrarea lemnului, precum şi de maşini specializate în transport buştean şi cherestea, valoarea investiţiei fiind de 1,3 milioane de euro, 50% reprezentând investiţia administratorului, iar 50% finanţarea de la Uniunea Europeană.
Pe parcursul derulării proiectului, mărturiseşte investitorul, au fost foarte multe momente de cumpănă. Aminteşte în principal de două, esenţiale de altfel: greutatea cu care a obţinut un credit bancar pentru partea sa de investiţie şi fluctuaţia valorii euro pe perioada de implementare a proiectului, din cauza căreia a fost nevoit să scoată din buzunar mult mai mulţi bani decât calculase iniţial.
Afacerile în familie, cheia succesului
Acum însă, la SC EURODIVIP sunt vremuri bune. Se lucrează cu utilaje noi şi performante, iar în urma implementării proiectului 18 oameni şi-au găsit locuri de muncă. Vasile Halip şi-a deschis societatea SC EURODIVIP în 2007, însă şi anterior a avut afaceri în debitarea lemnului Secretul principal: munca în familie. Spune că în afacere a fost înconjurat întotdeauna de membrii familiei. De exemplu, DIVIP reprezintă iniţialele care vin de la Dumitru, Ion, Vasile, Ionel şi Petru, patru dintre ei fiind fraţi, iar unul cumnat cu aceştia.
„După mine secretul este c[ numai unul trebuie să fie şef, iar ceilalţi să asculte de el. Dar numai dacă şeful este judecător corect”, îşi face o proprie caracterizare măgulitoare Vasile Halip.
El ne-a mai spus că 80% din ceea ce produce merge la export.
„Douăzeci de kilograme de hârtii”
Am ajuns vineri şi la SC Rogelya Prod SRL, un cunoscut procesator de carne de pe piaţă. Societatea îşi are sediul în Fălticeni, iar investitorul este un neamţ, Mayer Heinrich.
Şi aici s-a depus un proiect în anul 2008, cu o valoare totală eligibilă de 2,7 milioane de lei, care a vizat achiziţionarea de utilaje şi echipamente pentru unitatea de tranşare şi procesare a cărnii.
Investitorul german a vorbit despre cele „douăzeci de kilograme de hârtii” care au reprezentat formalităţile necesare pentru accesarea banilor de la UE prin FEADR, despre procedurile mult prea greoaie în opinia sa, însă până la urmă proiectul a fost deja finalizat în proporţie de 100%.
Societatea sa preia carcasă de carne şi produce o gamă variată de preparate, unele sortimente produse aici având deja un nume pe piaţă în judeţele din Moldova.
Absorbţia fondurilor europene în cifre
Conform datelor existente în baza de date a Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, în judeţ au fost depuse până acum 614 proiecte prin care se solicitau bani europeni, dintre acestea 603 fiind declarate conforme. Deocamdată, 329 dintre acestea au fost selectate şi aprobate la plată, totalizând suma de 141 de milioane de euro, care reprezintă partea de finanţare nerambursabilă. Din acest număr de 329 de proiecte deja aprobate, 32 au fost finalizate, în sensul că banii reprezentând finanţarea de la UE au şi ajuns la beneficiari, bineînţeles sub formă de investiţii.
Dintre proiectele selectate, cele mai multe sunt la măsurile 313 „Încurajarea activităţilor turistice”, 112 „Instalarea tinerilor fermieri”, 312 „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi”, 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole” şi măsura 322 „Renovarea şi dezvoltarea satelor”, măsură destinată administraţiilor publice locale.
FEADR este un instrument de finanţare creat de Uniunea Europeană pentru a sprijini ţările membre în implementarea Politicii Agricole Comune, fiind un continuator al vechiului SAPARD. Proiecte mai pot fi depuse până în 2013, după un calendar anual pentru fiecare măsură.
(24 mai 2011, 09:50:35