Numărul persoanelor din judeţ suferinde de hepatită cronică virală B, C şi D, aflate pe liste de aşteptare pentru terapia cu interferon, a ajuns la 216. Pentru aceşti pacienţi, tratamentul, care este unul foarte scump, este suportat de stat, însă accesul bolnavilor la medicaţie este întârziat în lipsa fondurilor.
Potrivit datelor furnizate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, pentru cele 216 persoane cu hepatită B, C şi D, terapia lunară ar costa 864.000 de lei, iar termenele de aşteptare variază şi depăşesc în unele cazuri o lună de zile.
Conform celor declarate de purtătorul de cuvânt al instituţiei, Anda Sălăgean, pentru a beneficia de terapia cu interferon pacienţii au nevoie de aprobarea unei comisii naţionale de specialitate, care analizează toate cererile din ţară, iar aprobările se acordă în funcţie de punctajul obţinut de fiecare persoană în parte.
Pentru obţinerea tratamentului, bolnavii trebuie să depună la CAS Suceava dosarele medicale originale întocmite de medicul coordonator de program din Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava sau în clinicile din ţară, împreună cu o copie a acestuia, însoţite de o cerere datată şi dovada de asigurat.
Dosarele, aprobate de o comisie din Bucureşti
„Toate datele sunt introduse într-un program informatic, special conceput şi care asigură confidenţialitatea datelor pacienţilor. În urma introducerii datelor, programul generează o listă de prioritizare. Acest program informatic poate fi accesat doar de responsabilul CAS Suceava şi de comisia de experţi a CNAS, comisie care aprobă acordarea tratamentului cu interferon în hepatitele cronice virale B, C şi D”, a explicat Anda Sălăgean.
Responsabilul de relaţiile cu presa al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava a adăugat că, în fiecare lună, până pe data de 24, se trimite la comisia CNAS raportul de prioritizare generat de programul informatic, care conţine datele de identificare a pacienţilor şi data depunerii dosarelor la secretariatul CAS Suceava.
Anul trecut, 189 de suceveni cu hepatită B, C şi D au fost trataţi cu interferon
Raportul de prioritizare conţine toţi pacienţii aflaţi pe listele de aşteptare până la acea dată, în ordinea vechimii dosarelor şi care au dosarele complete. În urma vizualizării acestei liste, comisia Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate solicită periodic un număr de dosare, care se trimit de la CAS Suceava în original, prin poştă, în vederea aprobării.
„În momentul în care comisia CNAS ne transmite pe fax aprobarea nominală pentru pacienţi, aceştia sunt anunţaţi telefonic pentru a se prezenta la medicul coordonator al programului, în vederea prescrierii reţetei”, a completat Anda Sălăgean.
În 2010, un număr de 189 de pacienţi suceveni cu hepatită B, C şi D au fost trataţi cu interferon, valoarea bugetului utilizat pentru tratamentul acestor bolnavi fiind de 3.460.880,81 de lei.
La această dată, 155 de persoane din judeţ se află în tratament cu interferon, bolnavi pentru care statul plăteşte lunar aproximativ 620.000 de lei.
(23 mai 2011, 09:59:27