Sărăcia din sistemul de Sănătate naşte situaţii inedite la Suceava, unde medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă n-au mai putut opera ieri toţi pacienţii programaţi, din cauză că n-au avut câmpuri operatorii sterile. Presat de lipsurile financiare, directorul Vasile Rîmbu a ales o firmă mai ieftină care să se ocupe de lenjeria unităţii, numai că până la rezolvarea unor contestaţii apărute la licitaţia organizată în acest scop, lenjeria este spălată în judeţul Vaslui, la Bârlad, de o firmă specializată, care n-a putut să aducă rufele curate la timp, din cauză că maşina care le transporta s-a stricat pe drum. În aceste condiţii, intervenţiile chirurgicale care reprezentau urgenţe au fost rezolvate, doctorii folosind câmpurile operatorii sterile din stocurile de rezervă, însă restul operaţiilor au fost reprogramate pentru după-amiază.
Rufele spălate au fost livrate după aproape cinci ore de întârziere
Ieri dimineaţă, la Spitalul Suceava erau programate 17 intervenţii chirurgicale, dintre care nouă au fost efectuate conform programului operator stabilit, iar opt au fost amânate, ca urmare a defecţiunii survenite la maşina care aducea de la Bârlad lenjeria spălată a Spitalului Suceava. Directorul de îngrijiri al Spitalului Suceava, Doina Chirap, a explicat ieri că maşina care transporta rufele curate trebuia să sosească la ora 08.00, însă a ajuns la ora 12.45, dând astfel peste cap activitatea blocului operator. Ea a explicat că în sălile de operaţie ale secţiilor de Obstetrică-Ginecologie şi Oftalmologie activitatea nu a fost perturbată, însă probleme au apărut la Chirurgie Generală, Urologie, Chirurgie Plastică şi Reparatorie, Chirurgie Vasculară, Neurochirurgie şi Ortopedie şi Traumatologie, unde medicii n-au putut opera toţi bolnavii.
Directorul general al Spitalului Suceava, Vasile Rîmbu, a arătat ieri că serviciul de spălătorie a fost externalizat în urmă cu şapte ani, unei firme din Lupeni, iar contractul cu această societate a expirat între timp. Pentru că au existat nemulţumiri cu privire la modul în care firma respectivă şi-a respectat contractul, s-a decis ca acesta să nu mai fie prelungit şi să se organizeze o nouă licitaţie.
Economii de 50% la bugetul unităţii, prin externalizarea serviciului de spălătorie
Vasile Rîmbu a explicat că reprezentanţii firmei din Lupeni nu s-au prezentat la licitaţie, pe considerentul că încă ar mai fi valabil contractul încheiat în 2004 cu spitalul, iar din cele cinci societăţi participante a fost desemnată câştigătoare o firmă din Iaşi. Fosta firmă prestatoare a serviciului de spălătorie, care îşi desfăşura activitatea într-un spaţiu al spitalului, nu vrea însă să-l părăsească, pe motiv că la preluare a făcut investiţii de aproape jumătate de milion de euro, bani cheltuiţi cu retehnologizarea spălătoriei spitalului, asigurarea circuitelor şi dotarea cu echipamentul necesar. Până când situaţia se va lămuri, lenjeria unităţii este spălată (după o negociere directă) în afara spitalului, de firma din Bârlad.
“Avem un punct de predare primire la 24 de ore a lenjeriei”, a adăugat directorul Spitalului Suceava, care a subliniat că nu mai doreşte ca acest serviciu să se desfăşoare în spital, ci în altă parte, iar în spaţiul în care funcţiona spălătoria să fie deschisă o cantină-restaurant pentru personal şi aparţinătorii bolnavilor.
Prin externalizarea serviciului de spălătorie, Vasile Rîmbu crede că va face economii de 50% la bugetul unităţii
Spitalul Judeţean de Urgenţă spală lunar 13.000 de kilograme de lenjerie
Spitalul Judeţean de Urgenţă spală 13.000 de kilograme de lenjerie în fiecare lună. De menţionat că, din cauza lipsei fondurilor, în urmă cu circa un an de zile, conducerea unităţii a decis ca echipamentele de protecţie ale angajaţilor (halate etc.) să nu mai fie curăţate pe banii spitalului, ci ai personalului medico-sanitar. Astfel, ţinutele de serviciu ale medicilor, asistentelor, infirmierelor, cu excepţia celor pătate de sânge sau alte produse biologice, sunt spălate acasă, de fiecare salariat în parte. Dacă vor să-şi spele uniformele la spital, angajaţii trebuie să plătească o sumă de 5,5 lei pe kilogram.Pentru a evita situaţiile ca cea de ieri, conducerea unităţii sanitare ar vrea, dacă situaţia financiară o va permite, să achiziţioneze câmpuri operatorii de unică folosinţă.
(20 mai 2011, 17:01:28
Nu inteleg cum poti externaliza spalatoria unui spital si sa te coste si mai ieftin decit te -ar putea costa daca ti-ai organiza singur aceasta activitatate avind la dispozitie si spatiul si utilajele,netrebuind sa platesti deci salariile si detergentii.
Si in afara de asta mai exista si responsabilitati in manipularea si circuitul lenjeriei curate si murdare care poate fi infectata cu diferiti germeni patogeni,si chiar daca nu ar fi se prezuma ca este infectata .Cine raspunde de o eventuala contaminare a lenjeriei curate sau daca,,se strica masina" care transporta aceasta lenjerie?
BINE INTELES CA NU RASPUNDE NIMENI pentru ca asa e la noi.
DACA SE INIMPALA O NENOROCIRE INTR-UN SPITAL RASPUNDE ASISTENTA EVENTUAL SI INFIRMIERA!