Sătui de promisiunile autorităţilor, mai mulţi săteni din Mihoveni au blocat ieri dimineaţă lucrările la şoseaua de centură. Blocajul s-a produs pe terenurile care aparţin nemulţumiţilor, iar oamenii spun că nu vor permite accesul utilajelor firmei de construcţii până când nu-şi vor vedea banii în conturi.
„Am depus actele necesare exproprierii de luni bune şi ni s-au calculat şi sumele pe care urma să le primim. Am avut răbdare vreo opt luni, dar nu s-a întâmplat nimic. Sunt vecini de-ai noştri care au depus actele după noi şi au primit deja despăgubirile”, s-a revoltat Traian Macovei, unul dintre proprietarii de terenuri.
Oamenii spun că şi-au dat acordul pentru ca firma de construcţii să intre pe terenurile lor deşi actele de expropriere nu erau finalizate în speranţa că vor găsi înţelegere şi vor fi trataţi cu respect de către autorităţi.
„În loc de bani am tot fost plimbaţi dintr-un loc în altul. Acum suntem practic în aer. Nici nu ne putem lucra terenurile, nici nu am încasat vreun leu. Am fost în audienţă la parlamentari, la Prefectură, la Consiliul Judeţean, dar, în afară de promisiuni, nu ne-am ales cu nimic”, a mărturisit Vasile Macovei.
Vor cere sistarea lucrărilor
Exasperaţi de toată această tevatură, sătenii din Mihoveni au anunţat că sunt decişi să nu mai permită accesul utilajelor firmei SCCF Group Colas pe terenurile care le aparţin. Mai mult, oamenii au anunţat că se vor adresa instanţei de judecată pentru a cere sistarea lucrărilor printr-o ordonanţă preşedinţială. „Vom face şi o plângere penală împotriva constructorului şi a unor angajaţi ai acestei societăţi, deoarece ne-au ameninţat”, a mai menţionat Vasile Macovei.
De partea cealaltă, Dumitru Hanganu, directorul regional al SCCF Group Colas Iaşi, spune că subalternii săi nu au forţat pe nimeni şi nici nu o vor face. „Dacă oamenii blochează lucrările noi nu putem lupta împotriva lor. E treaba beneficiarului (n.a. – Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România) să plătească despăgubirile. Dar dacă lucrările sunt blocate, la un moment dat beneficiarul va trebui să plătească şi staţionarea, cheltuieli suplimentare inutile”, a opinat Hanganu.
Despăgubirile, o problemă spinoasă
În zona Mihoveni sunt 22 de parcele pentru care s-a finalizat documentaţia privind exproprierea dar pentru care nu s-au achitat despăgubirile. Totul a fost realizat înainte de 22 decembrie 2010, când a intrat în vigoare Legea 255, care stipulează alte metode de calcul pentru plata despăgubirilor, la sume mult inferioare celor de pe piaţa liberă.
Acţiunea de ieri, de blocare a lucrărilor la şoseaua de centură, nu este singulară, evenimente similare înregistrându-se de alte câteva ori, iar dacă nemulţumirile proprietarilor vizavi de cuantumul despăgubirilor vor rămâne la fel de mari este de aşteptat ca şi alţi oameni să recurgă la aceeaşi metodă.
(20 mai 2011, 15:16:53
Oamenii au drepate dar de ce forteaza? Sa li se dea in scris ca vor primi banii . Lucrarea trebuie terminata ca iar se va intra in nerealizari!