O bunică din comuna Vama se poate lăuda că a “bătut suta” de multă vreme. Marţi, Domnica Balmoş a sărbătorit chiar aniversarea cu numărul 102. Înconjurată cu dragoste de familie, bunica Domnica a primit şi oaspeţi oficiali, pentru că primarul comunei, Nicolai Baltag, şi consilierul local Mihail Nicorescu au avut ideea ca o delegaţie din partea primăriei comunei să îi prezinte celei mai vârstnice localnice cuvenitele felicitări şi urări de bine din partea întregii comunităţi din Vama.
De 14 ori mamă
Sărbătorita a venit pe lume pe 17 mai 1909, pe vremea ocupaţiei austriece în Bucovina, şi a trăit un secol de istorie tot în satul natal. A fost unicul copil al gospodarilor localnici Ilie şi Nastasia Şestac şi s-a măritat la 20 de ani, cu Ioan Balmoş al lui Petru.
Despre soţul ei, rămas în memoria bătrânilor locului sub porecla Matronaşul, se spune şi astăzi că a fost unul dintre cei mai buni cojocari de pe toată valea Moldovei. Domnica Balmoş a făcut trei clase primare şi a fost gospodină casnică toată viaţa ei, dar a lucrat şi ea cojocărie, ca să-şi ajute soţul în vremurile când nu mai făcea faţă comenzilor.
Femeia a adus pe lume nu mai puţin de 14 copii, dintre care şapte trăiesc şi sunt astăzi, şi ei, la vârsta înţelepciunii. Acum doi ani, la centenar, Domnica Balmoş avea 16 nepoţi, 17 strănepoţi şi un stră-strănepot.
Lumina credinţei
Suta de ani apasă greu pe umerii bunicii. Vederea i-a slăbit de tot, are nevoie de sprijinul celor din jur pentru a se deplasa, dar bucuria de a trăi tot licăreşte uneori pe chip.
Bunica Domnica are tabieturile ei. Dimineaţa îşi bea cafeaua, iar de la slujba religioasă nu lipseşte, chiar dacă nu poate ajunge la biserică. Urmăreşte însă atentă întreaga ceremonie la Trinitas TV, de fiecare dată. De altfel, credinţa pare să fie secretul longevităţii ei. În rest a dus o viaţă normală şi simplă, dar credinţa i-a dăruit mereu puterea de a trece peste toate greutăţile vieţii şi de a merge cu încredere mai departe.
Comuna longevivilor
Bunica Domnica este veterana comunei sucevene Vama, dar nu e singura care a reuşit să atingă o vârstă impresionantă. 12 venerabili localnici au în prezent peste 90 de ani, nouă fiind femei. Şi dintre localnicii trecuţi la cele veşnice în ultimii doi ani, nu mai puţin de 18 trăiseră mai mult de 90 de ani. Unul dintre ei, Arcadie Ciosnari, s-a stins în 2009, chiar înainte de a împlini 102 ani.
„Cine vrea să afle secretul, să poftească să trăiască la noi”
Sătenii râd când îi întrebi care e cheia longevităţii atâtor concetăţeni, mai ales că mulţi dintre ei au încă o stare de sănătate remarcabilă pentru astfel de vârste. Părerile sunt împărţite. Unii spun că strămoşii au fost “soi bun”, sau genetic puternici, cum ar spune cei de azi. Alţii cred că secretul longevităţii vine din faptul că multe familii de localnici au păstrat un stil de viaţă patriarhal, cu muncă în aer liber, alimente naturale produse preponderent acasă şi un trai tihnit, în familii bazate pe respect.
Există şi localnici care cred că apa din unele izvoare din comună ar avea calităţi speciale, dar şi dintre cei convinşi că sătenii din Vama trăiesc mai mult pentru că sunt oameni care ştiu să glumească şi să râdă şi astfel scapă mai uşor de stres.
“Nu ştiu dacă oamenii noştri trăiesc mult din unul din motivele acestea sau toate împreună sunt cauza. Un lucru vă pot spune însă. Sătenii din Vama au fost întotdeauna oameni buni şi credincioşi. Cine vrea să afle secretul, să poftească să trăiască la noi sau măcar să ne viziteze des. Cine ştie, poate metoda dă roade şi pentru cine nu e de-al locului şi ne va fi oaspete drag şi peste 100 de ani”, ne-a spus primarul Nicolai Baltag.
(20 mai 2011, 10:47:54