Numărul cultivatorilor de teren agricol care au solicitat subvenţiile de la UE în acest an este mai mic cu aproximativ 1.200 de persoane comparativ cu 2010, situaţie valabilă după centralizarea numărului de dosare depuse până pe 16 mai inclusiv, ultima zi în care s-au depus cereri. În intervalul 17 mai – 11 iunie, agricultorii pot depune în continuare cereri, dar cu penalizări de 1% din valoarea subvenţiei pentru fiecare zi de întârziere, astfel că în acest interval este de aşteptat ca numărul de noi dosare să fie mic.
În cifre, anul trecut, 56.870 de fermieri au solicitat banii de la UE pentru terenul agricol lucrat, în timp ce în acest an, până în ultima zi în care s-au preluat dosare fără penalizări, s-au centralizat 55.604 cereri, prin care se solicită subvenţii pentru aproximativ 205.800 de hectare de teren agricol.
„Per ansamblu, în acest an estimăm că vor fi ceva mai puţini beneficiari. Pe de o parte putem vorbi de fenomenul de îmbătrânire al agricultorilor, unii neavând cum să-şi mai lucreze terenurile. Există însă şi un aspect pozitiv, în judeţ simţindu-se o oarecare tendinţă de comasare a terenurilor, care sunt lucrate de arendaşi, condiţii în care este normal ca şi numărul de beneficiari să scadă treptat”, a declarat Angela Coroleucă, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Suceava.
La capitolul mari cultivatori de teren, APIA a înregistrat un număr de 200 de cereri, prin care se solicită subvenţii pentru suprafaţa de aproximativ 35.000 de hectare de teren.
Subvenţiile de la UE pentru terenul agricol se acordă doar celor care lucrează pământul, în cazul arendaşilor banii ajungând la aceştia din urmă. Anul trecut, spijinul standard pe suprafaţă a fost de 80,36 euro la hectar, la care s-a adăugat suma de 50,64 euro, acordată prin plăţile naţionale directe complementare. În cazul cultivatorilor de teren din zonele montane defavorizate, valoarea ajutorului financiar a ajuns la 90 de euro.
(18 mai 2011, 11:56:02