Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 17 mai 2011 - Anul XVI, nr. 114 (4712)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Tot mai multe

Cazuri grave din Botoşani, tratate în Maternitatea din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Aproape zece mămici şi bebeluşi născuţi înainte de termen, reprezentând cazuri problemă din judeţul Botoşani, sunt internaţi lunar în Maternitatea din cadrul Spitalului Suceava, considerată de importanţă regională. Inclusă de Ministerul Sănătăţii, chiar dacă deocamdată doar pe hârtie, în categoria maternităţilor cu un nivel mai înalt de competenţă, de grad III, Maternitatea din Suceava se ocupă şi de cazurile problemă în ceea ce priveşte asistenţa mamei şi a nou-născuţilor prematuri din judeţul Botoşani.

Numărul cazurilor problemă preluate din judeţul vecin este tot mai mare, indică datele statistice, şi va creşte sensibil după reabilitarea şi modernizarea Maternităţii Suceava, când transformarea ei în unitate de grad III va fi pusă în practică.

 

Gabriela Lupu, din Vorniceni - Botoşani, transferată la Suceava după ce a născut o fetiţă de 1,2 kg

Gabriela Lupu, în vârstă de 26 de ani, din localitatea Vorniceni, este una dintre cele două mămici din judeţul Botoşani, care, ieri, se aflau internate în Maternitatea Suceava.

Tânăra mai are acasă un băiat de 9 ani şi o fată de 6 ani, iar în urmă cu o săptămână a adus pe lume cel de-al treilea copil al său, o fetiţă. Ea a fost trimisă la Suceava, împreună cu copilul nou-născut, din cauza problemelor de sănătate ale micuţei. Fetiţa s-a născut prematur, la şase luni şi trei săptămâni, cu o greutate de numai 1,2 kilograme. Între timp, ea a ajuns să cântărească şi mai puţin, circa 900 de grame, iar medicii suceveni se luptă acum pentru viaţa ei. Gabriela Lupu, care pe toată perioada sarcinii nu a fost văzută de nici un medic şi nu şi-a făcut deloc analizele, va sta în spital, împreună cu copilul nou-născut, circa două luni, dacă lucrurile merg bine. „Fetiţa este ţinută în incubator şi nu va fi externată decât după ce va atinge greutatea de două kilograme. Starea ei este gravă, dar sperăm că-şi va reveni”, spune şefa secţiei de Neonatologie din cadrul Spitalului Suceava, dr. Dana Murariu.

 

Înfiinţarea propriu-zisă a maternităţii de grad III de la Spitalul Suceava ar putea fi realizată până la finele anului

Bebeluşii prematuri nu sunt singurele cazuri grave din judeţul Botoşani transferate la Suceava, pentru tratament. Lor li se adaugă şi gravidele cu anumite probleme, femeile cu anemii severe după pierderea masivă de sânge sau cu fibroame gigant, în total până în zece cazuri pe lună. „Vin la noi şi pentru că avem mai multe posibilităţi de investigare, cum ar fi de exemplu rezonanţa magnetică”, explică şeful secţiei Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Suceava, dr. Ilie Merticariu.

Înfiinţarea propriu-zisă a maternităţii de grad III de la Spitalul Suceava ar putea fi realizată până la finele anului şi înseamnă investiţii în infrastructură de ordinul sutelor de mii de euro, precum şi dotare cu echipamente de ultimă oră pentru secţiile de Obstetrică şi Neonatologie. După ce Ministerul Sănătăţii va finaliza lucrările de reabilitare şi modernizare, Maternitatea Suceava va utiliza tehnici medicale noi asemănătoare cu cele folosite în centrele universitare din ţară, iar adresabilitatea va creşte şi mai mult, mai ales că şi condiţiile hoteliere vor fi deosebite.

 

În ce constau lucrările de reabilitare şi modernizare a Maternităţii Suceava

Lucrările de reabilitare şi modernizare constau în  recompartimentarea saloanelor existente, mărirea acestora prin desfiinţarea unor pereţi interiori, echiparea fiecărui salon cu grup sanitar cu duş, refinisare completă, înlocuirea tâmplăriei interioare, modernizarea instalaţiilor interioare etc..

De asemenea, sălile de operaţie vor fi reorientate ca spaţii şi vor fi reechipate cu instalaţii noi, vor fi modernizate şi completate circuitele funcţionale, instalaţiile medicale.

Noua maternitate va funcţiona cu mai multe saloane pentru nou-născuţi prematur, prevăzute cu boxe, câteva săli de operaţie, paturi pentru anestezie şi terapie intensivă, săli individuale de naşteri, paturi pentru gravide, paturi pentru lehuze şi paturi pentru copiii născuţi prematur. De asemenea, vor exista şi spaţii anexe pentru biberoane, sterilizare.

 

„În ultimii şase ani nu am mai trimis nici un copil la un centru neonatal superior, cu excepţia cazurilor care ţineau de chirurgie”

În momentul de faţă, Maternitatea din cadrul Spitalului Suceava numără 80 de paturi, dintre care opt la Anestezie şi Terapie Intensivă, 12 la sectorul de prematuri şi 60 în sectorul destinat copiilor născuţi la termen. Dotarea actuală este satisfăcătoare, incluzând printre altele 16 incubatoare, zece aparate de susţinere respiratorie, şapte monitoare cu funcţii multiple (monitorizează pulsul, tensiunea arterială, respiraţia, saturaţia de oxigen, temperatura), şase pulsoximetre, 21 de pompe de perfuzii, cinci aspiratoare neonatale, şase pompe electrice de muls laptele, şase lămpi de fototerapie, un ecograf portabil, un aparat de radiografie Roentgen. „În proporţie de 90 la sută aparatura este nouă, achiziţionată în ultimii trei ani printr-un program finanţat de Banca Mondială. Fiindcă dotarea cu echipamente este foarte bună, în ultimii şase ani nu am mai trimis nici un copil la un centru neonatal superior, cu excepţia cazurilor care ţineau de chirurgie. Cu alte cuvinte, toţi copiii care nu au avut probleme de natură chirurgicală au putut fi îngrijiţi aici”, arată dr. Dana Murariu.

De menţionat că şi la secţia de Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Suceava numărul cazurilor trimise spre rezolvare în centrele universitare sunt extrem de rare în ultimii şase ani, cel mult unul pe an, spune dr. Ilie Merticariu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cazuri grave din Botoşani, tratate în Maternitatea din Suceava.
 Vizualizări articol: 1548 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.09/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.1 din 11 voturi
Cazuri grave din Botoşani, tratate în Maternitatea din Suceava3.1511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei