Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a organizat ieri, la Prefectură, o întâlnire cu reprezentanţi ai primăriilor şi poliţiei din localităţile în care se organizează târguri, trăgându-se un semnal de alarmă cu privire la comerţul din aceste pieţe, unde adesea ajung produse din carne ce nu au aviz sanitar-veterinar.
Acesta avertisment a venit pe fondul apariţiei febrei aftoase în Turcia şi Bulgaria, condiţii în care se impun măsuri suplimentare în verificarea produselor şi animalelor vii care ajung la comerţ în aceste pieţe.
„Trebuie să facem front comun, în unele pieţe situaţia este scăpată de sub control. Samsarii, mai ales din Botoşani, vin la vânzare cu păsări ţinute în condiţii inimaginabile, unele bolnave, care ar trebui duse direct la incinerator. Sute de purcei şi viţei sunt vânduţi fără crotalii, fără a exista nici un element de identificare şi control a acestora. Trebuie să ne unim forţele pentru a elimina pe cât posibil acest comerţ ilegal şi extrem de periculos pentru sănătatea populaţiei”, a fost mesajul doctorului Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava, către toţi cei prezenţi în sală, medici veterinari, agenţi economici, reprezentanţi ai primăriilor şi poliţişti.
El a arătat că sunt două lucruri esenţiale ce trebuie verificate la un comerciant: existenţa autorizaţiilor sanitar-veterinare, care să ateste că produsele sunt bune pentru consum, în timp ce în cazul animalelor vii acestea trebuie să fie obligatoriu crotaliate, pentru a exista elemente de identificare şi de stabilire a trasabilităţii acestora.
În judeţul Suceava, exceptând municipiul Suceava, există douăzeci de pieţe, din care doar patru sunt autorizate sanitar-veterinar.