Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava este mulţumită de activitatea derulată în ambulatoriul integrat de specialitate, deschis în aprilie, arătând că, după darea în funcţiune a acestuia, veniturile realizate au crescut cu 104,06% prin comparaţie cu aprilie 2010. Directorul medical al unităţii, dr. Doina Ganea Motan, a arătat că în aprilie 2011 au fost realizate venituri de 4.986 de lei, faţă de 2.444 de lei în aprilie 2010, subliniind că după dotarea cabinetelor cu aparatură performantă veniturile vor creşte şi mai mult, la fel şi standardul de calitate al serviciilor medicale.
Medicul a explicat că, din dorinţa de a avea un număr cât mai mare de pacienţi, care să aducă cât mai multe câştiguri unităţii, medicilor li s-au stabilit nişte „ţinte” pe care trebuie să le atingă, iar unii dintre ei chiar le-au depăşit.
Secţiile de ORL, Cardiologie, Pediatrie şi Reumatologie, cele mai importante surse de venituri
În aprilie 2011, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, creşteri spectaculoase ale veniturilor realizate s-au înregistrat la ORL (359,03%), Cardiologie (118,51%), Pediatrie (104,6), Reumatologie – 91,67. Alte specialităţi care au devenit rentabile sunt Nefrologie (64,81%), Neurologie (53,09%), Medicină Internă (52,53%), Oftalmologie (31,71). Schimbări în bine s-au constatat şi la Ortopedie şi Traumatologie, Chirurgie Generală sau Chirurgie Infantilă.
Ambulatoriul integrat de specialitate, care cuprinde 18 specialităţi, funcţionează între orele 8.00 şi 15.00, iar medicii din fiecare secţie sunt obligaţi să asigure, zilnic, prin rotaţie, cele şapte ore de activitate.
Dr. Doina Ganea Motan a declarat ieri că nu toate secţiile au suficienţi medici, motiv pentru care unii dintre ei mai stau şi peste program, dacă au mulţi pacienţi.
„Noi am sugerat ca fiecare să-şi rupă măcar două ore din activitatea în secţie, pentru a avea posibilitatea să consulte mai mulţi bolnavi, fiindcă într-o oră este greu, nu poţi vedea mai mult de patru persoane. În afară de Neurologie, unde trebuie consultaţi trei pacienţi pe oră, şi Psihiatrie, unde se pot examina doi pacienţi pe oră, la toate specialităţile o consultaţie trebuie să dureze 15 minute”, a precizat medicul.
Directorul medical al Spitalului Suceava a adăugat că ambulatoriile de Diabet şi Oncologie funcţionează separat de ambulatoriul integrat şi au avut întotdeauna o activitate intensă, însă chiar şi acestea înregistrează creşteri ale veniturilor în aprilie 2011, faţă de aprilie 2010, cu 39,05 şi respectiv 19,8%.
De altfel, în luna aprilie a acestui an, la nivelul întregului spital au crescut veniturile realizate, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit datelor prezentate de directorul medical al unităţii, veniturile au fost cu 41,88% mai mari, ceea ce înseamnă 78.176 de lei în aprilie 2011, faţă de 55.101 lei în aprilie 2010.
Ambulatoriul integrat de specialitate reprezintă o investiţie de peste un milion de euro
Ambulatoriul integrat de specialitate se adresează atât pacienţilor din afara spitalului, cât şi celor care au fost internaţi şi pe care medicii care s-au ocupat de ei doresc să-i monitorizeze în continuare. Ambulatoriul reprezintă o investiţie de peste un milion de euro, dintre care aproape jumătate s-au cheltuit pentru amenajarea spaţiului (o suprafaţă mai mare de o mie de metri pătraţi), restul sumei fiind folosită pentru achiziţionarea de echipamente medicale şi mobilier, care urmează să sosească în scurt timp.
Printre noile echipamentele de care va beneficia spitalul, prin ambulatoriul integrat, se numără un biomicroscop, un ecograf Doppler cu sonde pentru cord, un rectoscop, un videocolonoscop, un artroscop. Dotarea va fi completată, printre altele, cu echipament radiologic mobil, electrocauter, baie galvanică, aparat de laserterapie, aparate de narcoză şi reanimare, instrumentar.