Soarta unei sucevence care a fost diagnosticată, în urmă cu şapte ani, cu leuconevraxită, o boală necruţătoare cunoscută în popor ca scleroză multiplă, este în mâinile medicilor de la o clinică din Polonia.
Deşi a suferit o operaţie cu câteva luni în urmă, suceveanca, în vârstă de 37 de ani, mamă a trei minori, nu a făcut progrese remarcabile, iar medicii de la clinica din oraşul polonez Katowice o aşteaptă, în luna august, pentru a-i face noi investigaţii, care să-i stopeze, cât de cât, evoluţia bolii.
Pentru această deplasare în Polonia, precum şi pentru analizele şi toate investigaţiile la care va fi supusă, inclusiv cazarea şi masa, bolnava are nevoie de 4.500 de euro, bani de care nu dispune.
A scăpat de scaunul cu rotile, dar se deplasează cu cadrul
După operaţie (deplasarea în Polonia a făcut-o şi cu ajutorul cititorilor Monitorului de Suceava, cărora le mulţumim pentru că au înţeles drama tinerei mame), ne-a spus femeia, au intervenit unele modificări în bine în evoluţia bolii, doar că nu este suficient. Tânăra mamă se deplasează în continuare cu cadrul, dar, spune ea, „este mult mai bine decât în scaunul cu rotile”.
„Înainte de operaţie, mergeam cu bicicleta medicinală 200 - 300 de metri, iar acum merg 2,5-3 km, deci a crescut forţa musculară. Pot face exerciţii de stretching, pe care nu le făceam înainte, nu mai întâmpin greutăţi mari la îmbrăcat-dezbrăcat, pot sta în picioare puţin timp, fără să mă ţin de nimic, ceea ce înainte de operaţie era exclus. Mădeplasez la sala de kinetoterapie cu cadrul, iar înainte de operaţia din Polonia mă deplasam cu căruciorul”, ne-a spus femeia.
Tot ea a completat că, după ce s-a întors din Polonia, a început să urce „scări înalte de o palmă”, efort pe care înainte îl considera prea mare pentru ea.
„Toate aceste lucruri mă bucură, şi mulţumesc conducerii şi personalului de la Secţia de Balneofizioterapie de la Spitalul Judeţean Sf. Ioan cel Nou Suceava pentru efortul şi interesul pe care îl dau pacienţilor cu dizabilităţi. Din păcate, medicii care mi-au făcut operaţia în Polonia mi-au trimis lista cu investigaţiile pe care trebuie să le fac şi preţul pe care îl are fiecare în parte. Este o sumă mult prea mare pentru veniturile familiei mele. Dacă nu fac rost de bani, pierd o şansă, boala poate să se agraveze şi nu ştiu când o să mai prind o programare la clinica din Polonia, unde vin bolnavi din toată lumea”, ne-a povestit femeia.
„De multe ori mă simt ca o povară pentru ceilalţi”
Mamă, dar şi salariată, femeia reuşeşte cu greu să facă treburile casnice, curăţenie, spălat, hrană pentru copii.
„Îmi simt picioarele grele, am spasme musculare, tremur, mi-e frică şi simt nesiguranţă în mers”, ne-a mai spus tânăra, care nu a dorit să-şi dea numele în ziar (ne-a pus la dispoziţie toate documentele) pentru a-şi proteja copiii, doi dintre ei fiind şcolari.
„Am un soţ foarte înţelegător. Copiii, de asemenea, nu îmi creează probleme şi mă ajută atât cât pot. Însă cu toţii au de suferit de pe urma bolii mele. Sunt o persoană cu dizabilităţi şi asta înseamnă mai multă atenţie din partea celor din jur. De multe ori mă simt ca o povară pentru ceilalţi. Dar îmi limpezesc gândurile şi încep din nou lupta. Am o familie frumoasă şi am pentru cine lupta”, a mai spus femeia diagnosticată cu scleroză în plăci.
„Fără ajutorul oamenilor, nu voi reuşi să merg vreodată, să-mi cresc copiii singură”
„Vreau să mă fac bine pentru familia şi copiii mei. Nu vreau să se discute la şcoala unde învaţă copiii mei despre mine, despre situaţia în care mă aflu. Încerc să mă feresc cât mai mult de ei şi să le explic că mama se va face bine. Solicit un ajutor financiar pentru investigaţiile din Polonia pentru că mi se oferă şansa de a stopa evoluţia acestei boli devastatoare. Dacă nu am banii necesari să ajung la clinică, va fi foarte grav. Familia mi-a fost mereu alături, dar, financiar, nu ne mai descurcăm. În toţi aceşti ani, am încercat să ne descurcăm singuri, să nu apelăm la nimeni. Dar nu mai facem faţă. Fără ajutorul oamenilor, nu voi reuşi să merg vreodată, să-mi cresc copiii singură.”, ne-a mai explicat suceveanca.
Cei care vor să o ajute pe această tânără mamă să-şi urmeze visul, să poată să meargă din nou singură, pot să sune la numărul de telefon 0742 112 389 sau să doneze bani în contul deschis la Banca Română de Dezvoltare - RO27BRDE340SV34819653400.