Un atac cerebral suferit de şofer este cauza producerii accidentului de marţi seară, când un autobuz aparţinând societăţii de Transport Public Local a fost scăpat de sub control şi a intrat într-o farmacie situată între strada Universităţii şi bulevardul George Enescu, după ce a traversat intersecţia şi parcul din apropiere, punând în pericol viaţa călătorilor şi a oamenilor aflaţi în zonă. Aceasta este concluzia medicilor de la Spitalul Suceava, unde a fost internat conducătorul auto, la scurt timp de la producerea incidentului.
O afecţiune care se instalează brusc, fără simptome premergătoare
Purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, doctorul Tiberius Brădăţan, a declarat ieri că şoferul, Ioan Rotaru, în vârstă de 56 de ani, a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se afla la volan, iar atacul nu a putut fi anticipat întrucât astfel de afecţiuni se instalează brusc, fără simptome premergătoare. Medicul a arătat că bărbatul era confuz în momentul în care a ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor, iar în urma consultului s-a constat că acesta suferise şi un traumatism cranian minor, o fractură de piramidă nazală, o plagă în zona frunţii şi câteva zgârieturi la nivelul toracelui, ca urmare a impactului.
„Suspiciunea ridicată imediat a fost de accident vascular cerebral, întrucât pacientul a prezentat în momentul producerii accidentului o criză convulsivă, cu nişte tremurături ale extremităţilor. Este una dintre modalităţile prin care se poate instala o astfel de afecţiune, al cărei debut este brusc, fără simptome premergătoare. Fie pacientul cade din picioare, ne mai având control asupra unei jumătăţi a corpului sau a unui membru, fie prezintă o criză convulsivă, cu tremurături, din cauză că creierul nu primeşte o cantitate suficientă de sânge, aşa cum s-a întâmplat şi în acest caz”, a declarat responsabilul de relaţiile cu presa.
Are şanse de recuperare de 100%
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Suceava a mai spus că şoferul are şanse de recuperare de 100%, însă următoarele 48 de ore sunt decisive.
„Urmează ca la 72 de ore să facem o altă tomografie, o reevaluare neurologică şi numai atunci putem să concluzionăm dacă evoluţia va fi favorabilă sau nu”, a adăugat doctorul Tiberius Brădăţan.
Medicul a precizat că alte trei victime ale aceluiaşi accident, cu vârste între 13 şi 21 de ani, au ajuns la spital, însă numai una a fost internată, respectiv o minoră de 13 ani. Pacienta a fost internată în secţia de Chirurgie Infantilă, cu un traumatism cranian minor, mai mult pentru supraveghere medicală.
Accidentul din 2006 în care a fost implicat acelaşi autobuz
Autobuzul Irisbus (cu numărul de înmatriculare B-49-YMO) care era condus de Ioan Rotaru în momentul accidentului a mai fost implicat într-un eveniment rutier, cu consecinţe şi mai grave.
Pe 18 iunie 2006, vehiculul, condus la acea vreme de un alt şofer, a fost izbit violent de un autoturism Peugeot, scăpat de sub control pe Calea Unirii, în apropiere de staţia Grup Şcolar. O femeie din autoturism a murit pe loc, iar alta a fost grav rănită, fără ca şoferul autobuzului să aibă vreo vină în producerea accidentului.
La vremea respectivă, autobuzul a fost grav avariat, revenind pe traseu abia după aproximativ şase luni.
După cum a precizat Darie Romaniuc, directorul TPL Suceava, de această dată pagubele suferite de autobuz sunt mai minore, acesta urmând a fi reparat într-un timp mult mai scurt.
Directorul TPL Suceava a mai precizat că şoferul în vârstă de 56 de ani fusese examinat medical recent, fără a rezulta probleme de sănătate, având viza medicală la zi.
Accident de muncă
SC TPL SA Suceava a notificat în cursul zilei de ieri Inspectoratul Teritorial de Muncă că în cazul lui Ioan Rotaru se întrunesc condiţiile producerii unui accident de muncă.
Şeful ITM Suceava, Ionuţ Creţuleac, a spus că verificările pentru stabilirea condiţiilor în care s-a produs accidentul de muncă vor fi efectuate de către TPL Suceava, rezultatele urmând a fi prezentate ITM Suceava pentru a fi analizate şi aprobate.
(12 mai 2011, 11:11:23