Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 mai 2011 - Anul XVI, nr. 110 (4708)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Buni de executat

Mii de credite neplătite, recuperate cu forţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mii se suceveni se trezesc acasă cu citaţii, somaţii de plată şi ameninţări că vor rămâne fără nimic. Sunt acei oameni care s-au îndatorat pentru diferite motive, iar apoi au constatat că nu-şi mai pot achita obligaţiile asumate. Aşa se face că reprezentanţii băncilor, ai Instituţiilor Financiare Nebancare (IFN-urile), dar şi ai altor entităţi recurg la instanţele de judecată şi la executori pentru a recupera măcar o parte din sumele cu care i-au creditat pe suceveni. De cele mai multe ori, este vorba de un proces dificil spre imposibil, iar băncile importante preferă să vândă creanţele către firme specializate în recuperarea datoriilor, chiar dacă în acest fel renunţă conştient la 90% sau chiar mai mult din sumele pe care le-ar fi încasat în mod normal.

 

O cincime din dosarele Judecătoriei Suceava înseamnă cereri de încuviinţare a executărilor silite

Până la executarea maşinilor, caselor, vacilor din grajd şi a altor bunuri care ar putea aduce bani în contul datoriilor, recuperatorii, băncile sau IFN-urile trebuie să parcurgă o serie de etape obligatorii.

Una din ultimele secvenţe înaintea executării propriu-zise este acceptul judecătorilor. Iar în 2010 şi 2011 numărul cererilor de încuviinţare a executărilor silite a explodat pur şi simplu. Cele mai multe se înregistrează la Judecătoria Suceava, acolo anul acesta sunt înregistrate deja 850 de solicitări, în timp ce anul trecut au fost peste 2.100 de cazuri.

Cifrele sunt la fel de mari şi la celelalte instanţe. Spre exemplu, la Judecătoria Rădăuţi s-au analizat aproape 1.500 de cereri anul trecut, iar în prima parte a lui 2011 au fost deja 487 de cazuri.

„Rezolvarea acestor cereri necesită un volum de muncă important, având în vedere numărul lor. În 2010, din totalul dosarelor intrate pe rolul Judecătoriei Suceava, din cele 11.600 de dosare, aproximativ 20% au fost încuviinţări pentru executările silite”, a explicat Robert Tunsu, vicepreşedintele Judecătoriei Suceava.

Trebuie spus că această încuviinţare pe care magistraţii trebuie să o aprobe reprezintă un act formal, dar se poate ajunge ulterior şi la analizarea pe larg a ceea ce s-a efectuat în dosar dacă există nemulţumiri din partea celui executat. De aceea, la fiecare dosar se adaugă toate actele care ţin de executare, pentru ca în cazul în care este formulată o plângere aceasta să poată fi analizată cu toată documentaţia în faţă.

 

Banca Transilvania, principalul „client” al judecătorilor

Principalii creditori care au apelat la calea justiţiei pentru a-şi constrânge clienţii să returneze banii luaţi cu împrumut sunt băncile, iar apoi urmează IFN-urile, acestora adăugându-li-se şi societăţi de asigurare, firme de recuperare sau alte firme direct interesate în recuperarea unei creanţe. Dintre bănci, cele mai multe cereri le-a înregistrat Transilvania, care anul trecut a avut 103 cazuri, iar în perioada scursă din acest an a ajuns deja la 57 de solicitări. Pe listă mai apar Piraeus Bank, cu 99 de dosare anul trecut şi 17 pentru anul în curs, dar şi Bancpost, cu 98 de cazuri în 2010 şi 19 până în mai 2011.

În ceea ce priveşte IFN-urile, fruntaşi sunt cei de la TBI Credit IFN SA, care au depus 67 de cereri anul trecut, iar acum au ajuns deja la 54 de dosare.

 

Aproape trei sferturi dintre cazuri vizează creditele de nevoi personale

Datele statistice arată că cele mai multe dosare care fac obiectul încuviinţării executărilor silite sunt cele privind creditele de nevoi personale. Este vorba de aproape trei sferturi din situaţiile de acest gen, iar sumele puse în joc sunt de ordinul câtorva mii de lei. Mai există şi cazuri de credite de nevoi personale pentru care cel care are creanţa nu mai apelează la calea executării silite. Acestea sunt, de obicei, situaţiile în care creditul luat este sub 2.000 de lei.

În schimb, pentru creditele imobiliare sau pentru investiţii cel care a acordat împrumutul acordă o atenţie mai mare recuperării creditului, mai ales că există şi bunuri gajate care pot fi valorificate.

 

Un dosar de executare durează, de obicei, trei-cinci luni

Executorii judecătoreşti, cei care se ocupă cu recuperarea creanţelor în multe dintre cazuri, spun că procedura durează, de obicei, aproximativ trei-cinci luni, iar dacă trebuie reluată, perioada creşte.

„Durata de executare creşte când se încheie angajamente de plată, iar apoi acestea sunt încălcate. În aceste situaţii suntem obligaţi să reluăm procedura, ceea ce înseamnă timp pierdut. O situaţie aparte este în cazul persoanelor care nu se mai află la adresa de domiciliu, iar rudele ne anunţă că au plecat în străinătate, fapt care face imposibilă executarea silită”, a explicat Sarmis Câmpulungeanu, executor judecătoresc în Suceava.

Acesta a ţinut să-i avertizeze pe rău-platnici că suma de bani pe care o vor achita la finalul executării silite este mai mare decât cea care apare în actele iniţiale.

„La suma restantă se adaugă şi alte costuri, cum ar fi sumele de executare, cele de deplasare la faţa locului, dar şi cele care derivă din aplicarea sechestrelor. La final, nota de plată va fi mai mare, iar persoanele executate silit trebuie să ia în considerare aceste aspecte”, a mai precizat Sarmis Câmpulungeanu.

Acesta a mai arătat că unele persoane fac o mare eroare şi consideră că nu le pot fi executate decât bunurile cu care au gajat împrumutul contractat.

„E situaţia poate cel mai des întâlnită, de aceea vreau să-i anunţ că le poate fi vândut orice alt bun aflat în proprietate”, a încheiat executorul Sarmis Câmpulungeanu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de credite neplătite, recuperate cu forţa.
 Vizualizări articol: 2434 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.38/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 8 voturi
Mii de credite neplătite, recuperate cu forţa3.458

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bravooo sa le ieie tot trimis de
(12 mai 2011, 11:13:23
s-au imprumutat si vor sa dea teapa ....hmmm sa le ieie tot la aceste resturi ale societatii care dupa ce au baut si au mancat la restaurante nu vor sa mai plateasca creditele ..
2.   Bravo lor trimis de
(12 mai 2011, 11:36:05
Bravo lor, baieti destepti Sa vedem ce o sa le faca. Imi vine sa plang de mila bancilor. Cine ia pus sa le de-a credite?
3.   ... trimis de
(12 mai 2011, 13:00:33
"poate fi vândut orice alt bun aflat în proprietate"... posibil, d-le executor, dar intrebarae e... cine le (mai) cumpara ?
4.   Vizitatoru ordinaru si tot tacamu............ trimis de
(12 mai 2011, 14:04:10
Bai ala VIZITATORU ORDINARULE care esti de unde trebuia sa luam bani probabil trebuia sa furam de la bugetul de stat cum faci si tu jigodie de asta esti tare -n  ☭  m..... m..... m....e
4.1  RE: Vizitatoru ordinaru si tot tacamu............ trimis de
(12 mai 2011, 14:28:22
munceste javra nu cersi,de asta suntem vai de capul nostru in lume ca stim sa cersim de la banci ...si cand e vorba sa muncim ca sa dam inapoi..nu avem...ca nah nu va place munca...
5.   Sa le ieie tot.. trimis de
(12 mai 2011, 14:30:47
kiar ma rog sa ieie banca tot...la astia care nu platesc..ca astia blocheaza bunul mers al bancilor si al economiei...
6.   Pt vizitatoru nepoftit trimis de
(12 mai 2011, 20:55:50
imi miroase ca esti jigodie de la banca...si iti rade comisionu pt rai platnici....da ,da de ala esti ....mare jigodie paroasa.
6.1  RE: Pt vizitatoru nepoftit trimis de
(12 mai 2011, 21:20:12
draga anica...adica coarda de nica tu de ce iti faci griji ca nu poti plati rata...du-te la strada fa o  ☭  si ai deja jumate de rata...
7.   BAI NENE... trimis de
(12 mai 2011, 21:25:06
DOMNILOR SI DOAMNELOR:ASTA E DE PLANS SI NU DE RAS ! ZICE-TI MAI BINEbig grinOAMNE FERESTE ! NU TOTI CE-I CARE AU IMPRUMUTAT SUNT RAI PLATNICI.POATE OMUL A AVUT NEVOIE DE CEVA BANI PT NEVOILE SALE ...MULTE SI MARUNTE ..SI CAND AI DE REZOLVAT CEVA TE IMPRUMUTI ..CA N-O POTI FACE DOAR DIN SALAR..CAND A FACUT IMPRUMUTUL S-A BAZAT PE SERVICIUL SAU , AL SOTIEI , COPILULUI ETC,SI CUM ROATA VIETII S-A SUCIT SI CRIZA A VENIT ...POATE OMUL A FOST DISPONIBILIZAT, S-AU I S-A TAIAT PREA MULT DIN SALARII ATAT LUI CAT SI CELORLALTI MEMBRI DIN CASA , POATE A AVUT UN EVENIMENT NEDORIT IN FAMILIE , DECES, BOLI GRAVE SI A CHELTUIT PESTE ASTEPTARI SI PESTE PUTERILE LUI ..SI SA NU UITAM CA SI BANCILE AU CAM LUAT-O RAZNA CU TOT FELUL DE COMISIOANE ADAUGATE LA RATA ...DOAR DACA ITI TRANSFERI IMPRUMUTUL LA ALTA BANCA SI FACI REFINANTARE ,S-AR PUTEA SA BENEFICIEZI DE CEVA REDUCERE.CUNOSC PE CINEVA CARE SI-A MUTAT CREDITUL DE LA B.R.D LA BACA COMERCIALA SI PRIN REFINANTARE I S-A REDUS RATA CU 80 RON.I-AM SPUS PERSOANEI RESPECTIVE SA FIE ATENTA CA POATE I-A LUNGIT PERIOADA DE CREDITARE SI DE ACEEA I-A SCAZUT RATA . MI-A SPUS CA ARE DE PLATIT ACELASI NR DE LUNI ..SI CA NU-I PACALEALA, E ADEVARAT ..BANCILE ALEARGA DUPA CLIENTI BUNI PLATNICI SI LA NEVOIE II IAU SI DIN VECINI ...DACA BANCA "MAMA" NU STIE SA-I PRETUIASCA SI NU-I CHEAMA LA O REFINANTARE ...REDUCAND DIN TAXELE SI TAXULETELE PUSE AIUREA PE LANGA RATA- ISI PIERDE CLIENTII ...ASTA E SIGUR !
7.1  RE: BAI NENE... trimis de
(12 mai 2011, 21:34:04
gata ai si gasit vinovatul...sistemul bancar...vai de capul nostru de jalnici..adica iau bani citesc si semnez...si apoi nu platesc si dau vina pe boc...bravo..CUM DRACU PTI FI ASA DE PROASTA...VINDE TOT CE AI SI PLATESTE RATA..CAND AI LUAT BANI ERAI CEL MAI TARE...
8.   Comentariu trimis de
(13 mai 2011, 00:21:03
daca s-ar da dobanda pe prostie unul din cei care au postat comentarii mai sus ar fi fooooooaaaaaaaaaaarte bogat.
9.   NU TOTI .. trimis de
(13 mai 2011, 09:37:51
EU AM SPUS: NU TOTI CE-I CARE AU IMPRUMUTAT SUNT RAI PLATNICI OBIECTIVI ! DECI SE INTELEGE ..DACA AI CAP, CA SUNT SI RAI PLATNICI SUBIECTIVI ...AU FACUT IMPRUMUTURI MARETE AIUREA DOAR CU BULETINUL ,CHIAR PT DISTRACTIE , CONCEDII , SUPER MASINI ETC .. SI -AU PUS SALARII MARI NEREALE PE ADEVERINTE CA SA IA CREDITE MARI SI E CLAR CA NU AU DE UNDE LE PLATII ...ASTIA ISI MERITA SOARTA -SOMATI , OBLIGATI LA PLATA SI AMENINTATI CA LI SE VA LUA TOTUL...EU CUNOSC CETATENI DIN AMBELE TABERE...CARE AU FACUT IMPRUMUTURI . MI-E MILA INSA DE CEI CARE AU AVUT IN FAMILIE O DRAMA DE ORICE FEL ...SI LE-A MODIFICAT DESTINUL IN RAU ...DE CEILALTI... DEZINTERES TOTAL -SI-AU FACUT-O CU MANA LOR !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei