Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 mai 2011 - Anul XVI, nr. 110 (4708)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Dezastru

Fost complex de taurine, distrus bucată cu bucată de hoţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Pustiu, dezolant, deprimant. Asta este impresia cu care rămâi văzând în ce hal poate să arate o fostă mare fermă de creştere a bovinelor. Ai crede că spaţiile fostului complex au fost sub asediul unui bombardament, însă nu este decât mâna înceată dar sigură a hoţilor, hoţi care nu fac decât să profite de faptul că nimeni nu i-a tras la răspundere pentru ceea ce au făcut.

Situaţia este cu atât mai frapantă, în condiţiile în care complexul de taurine, mai exact ce a mai rămas din el, are un proprietar, iar acesta mai are şi gânduri de a vinde spaţiul.

 

Fostul complex de creştere a taurinelor ajuns într-o stare jalnică se găseşte în satul Călineşti Cuparencu, comuna Şerbăuţi. La sesizarea unor oameni din sat, reporterii Monitorul de Suceava au ajuns acum câteva zile la faţa locului. Bălării, bucăţi de fier ce nu au putut fi încă smulse, ziduri care sub loviturile de baros stau să cadă şi mai nimic care să amintească de ce a fost odată în acel loc. 

Turnul de apă din interior pare cam singura construcţie pe care hoţii nu au început încă să o dezmembreze, probabil de frica unei prăbuşiri. În rest, fostele spaţii în care erau crescute bovinele au fost aproape rase de pe faţa pământului. Unele au dispărut în totalitate, în timp ce din altele au mai rămas doar schelete sinistre. Când am ajuns în interiorul complexului, la ora prânzului, era o linişte mormântală. 

Sătenii povestesc că localnicii, care mai au puţin şi rad de pe faţa pământului fosta fermă, vin la furat fier de obicei dimineaţa devreme sau seara. De altfel, loviturile de baros, care au dărâmat şi încă mai dărâmă zidurile, în căutarea fierului, se văd la fiecare pas.

 

Clădirea aparţine unui om de afaceri, terenul, primăriei

La nivel de conducere a primăriei locale, interesul pentru fostul complex este aproape inexistent. Asta pentru că de foarte mulţi ani construcţiile sunt în proprietatea unui om de afaceri din Vatra Dornei, Florin Usatiuc. Totuşi, terenul de sub fostul complex aparţine primăriei locale.

„Vânzarea către respectivul om de afaceri s-a făcut de mult, când încă nu era înfiinţată Primăria Şerbăuţi, aparţinea de Calafindeşti. Eu l-am contactat de câteva ori şi i-am adus la cunoştinţă de furturi, însă mai mult de atât nu prea pot face”, dă din umeri resemnat primarul comunei Şerbăuţi, Cătălin Sănduleac.

 

Omul de afaceri Adrian Porumboiu ar fi interesat de fosta fermă

De altfel, împăcarea cu gândul că fosta fermă va fi distrusă în totalitate de hoţi ne-a fost confirmată şi de omul de afaceri Florin Usatiuc.

„Nu prea am ce face, ce au avut de furat au cam furat... Am făcut câteva drumuri până acolo, la sesizările oamenilor, am stopat de câteva ori furturile, însă hoţii au revenit. Sunt localnici care nu au efectiv ce mânca, sunt dependenţi de aceste ruine... Recent, primăria s-a intabulat pe terenul de sub construcţie şi abia de acum mă pot gândi la o investiţie acolo”, ne-a declarat omul de afaceri dornean.

Acesta a încercat să convingă că mai există ceva speranţe pentru fostul complex de creştere a taurinelor.

„Domnul Porumboiu ar dori să facă o investiţie acolo, suntem în faza de discuţii”, susţine omul de afaceri.

 

Fostul director rememorează anii de glorie ai complexului de taurine

Despre ce a însemnat până puţin după Revoluţia din 1989 complexul de taurine de la Călineşti ne-a povestit Tibi Iseceanu, cel care a lucrat în cadrul acestuia din 1979, la doi ani după înfiinţare, şi până la închidere, în 1991.

„Era un complex de mărime medie, pentru creşterea şi îngrăşarea tineretului taurin, cu o capacitate de 3.400 de capete animale, care era uneori depăşită, crescându-se până la 4.000 de capete. Erau în jur de 40 de angajaţi permanenţi, cărora li se adăugau mulţi alţii pe timp de vară, la lucrările agricole de pe terenul ce deservea complexul. Până prin 1991 a mai funcţionat, apoi a devenit abator, până prin 1995”, a rememorat zootehnistul Iseceanu, care a activat în cadrul complexului de la funcţia de stagiar şi până la cea de director.

Acesta spune că degradarea accentuată a început după mijlocul anilor ‘90, mai întâi lent şi apoi accentuat. S-a furat azbestul, s-a furat cărămida, iar acum se caută fierul, pe care localnicii îl duc la centrele de colectare pentru a aduna câteva sute de lei.

Cât despre poliţie, aceasta nu face nici ea nimic. Asta pentru că fost fermă este o proprietate privată, iar fără o sesizare a patronului acesteia nu se pot demara cercetări.

 

Hoţii vin la furat cu maşina

Oamenii din sat povestesc că cei care dezmembrează fostul complex de taurine sunt în „ton” cu vremurile, pe lângă obişnuita căruţă unii venind la furat şi cu maşinile. Surpriză sau nu, când plecam din zonă, un Ford a intrat în incintă. Doi tineri au coborât din maşină şi, cu mânuşile trase pe mâini, au intrat în unul din fostele spaţii ale fermei. Când ne-au văzut s-au îndepărtat şi s-au oprit din lucru, vrând probabil să dea impresia că sunt la plimbare prin zonă.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fost complex de taurine, distrus bucată cu bucată de hoţi.
 Vizualizări articol: 1017 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Fost complex de taurine, distrus bucată cu bucată de hoţi3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei