Deşi autorităţile au anunţat la începutul acestui an că au pus lacăte pe toate cele 14 magazine din judeţ care vindeau etnobotanice, comerţul cu prafuri periculoase la pliculeţ nu a dispărut.
Şeful Serviciului Antidrog, din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava, comisarul Tudor Costîn, recunoaşte că există un aşa-zis consum subteran şi că etnobotanicele încă au căutare printre mulţi tineri suceveni.
Ultimul exemplu e de ieri, în jurul prânzului, când la „Urgenţele” Spitalului Judeţean a ajuns un tânăr în vârstă de 24 de ani, Marian P.. Tânărul a declarat că i s-a făcut rău, mărturisind că a fumat şi a prizat produse din categoria etnobotanicelor. Avea palpitaţii şi spunea că are senzaţia de nod în gât.
Joia trecută, Eugen Ursariu, un tânăr în vârstă de 28 de ani, fost vânzător într-un magazin „de vise” pe raza municipiului Suceava, a fost găsit fără suflare, în apartamentul său din cartierul Obcini.
În locuinţă, poliţiştii au găsit peste 500 de pliculeţe cu etnobotanice, indiciu că tânărul nu a renunţat la comerţul cu astfel de substanţe.
Oamenii legii bănuiesc că Ursariu a murit după o supradoză, iar concluziile medicilor legişti au fost că tânărul a decedat după ce s-a intoxicat cu o substanţă necunoscută. Un verdict clar se va şti peste câteva săptămâni, când vor veni analizele probelor biologice prelevate la necropsie şi trimise la laboratoarele Serviciului de Medicină Legală Iaşi.
„Aceste substanţe sunt de fapt otrăvitoare şi au un efect devastator asupra organismului”
Şi tânărul împuşcat zilele trecute de un poliţist, după ce nu a oprit la semnalul oamenilor legii şi a încercat să fugă la volanul unui autoturism Alfa Romeo, era, se pare, sub influenţa etnobotanicelor.
Cert este că asupra lui Ovidiu Gheorghe Ursachi, de 29 de ani, cel care a fost operat de urgenţă, fiindu-i extirpat un rinichi, în urma împuşcării, s-au găsit cinci plicuri de etnobotanice, pe care era inscripţionat „White Sensation”.
Exemplele prezentate mai sus dovedesc clar că etnobotanicele trase pe nas, injectate în venă sau fumate, după ce-au fost amestecate cu tutunul din ţigară, continuă să facă victime printre suceveni, deşi în statistici, pe raza judeţului nu mai există nici un magazin care vinde aşa-zisele droguri legale.
,,Oamenii, în special tinerii şi părinţii acestora, trebuie să înţeleagă că nu există droguri legale sau nelegale, că nu există droguri uşoare sau droguri tari. Există doar droguri şi după ele un şir nesfârşit de destine spulberate. Pe înţelesul tuturor, etnobotanicele sunt fragmente vegetale stropite cu diferite substanţe cu proprietăţi psihoactive. Aceste substanţe sunt de fapt otrăvitoare şi au un efect devastator asupra organismului”, explică inspectorul Ionuţ Epureanu – coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Suceava.
(11 mai 2011, 12:41:59
Ionuţ Epureanu trebuia să se facă scriitor nu inspector.