De anul acesta, Guvernul va elimina subvenţiile acordate pentru producerea energiei termice, aceasta fiind una din condiţiile impuse de FMI în cadrul ultimelor negocieri. Decizia Guvernului, anunţată ieri de Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, ar putea duce la o creştere de aproximativ 30% a preţului gigacaloriei şi la Suceava, unde, pentru fiecare gigacalorie furnizată populaţiei, Termica primeşte o subvenţie de 62 de lei.
În prezent, Guvernul acoperă până la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producătorilor de energie termică, iar primăriile pot decide să acorde subvenţii suplimentare. Populaţia plăteşte energia termică la un preţ local de referinţă, care la Suceava este de 185 de lei, tarif stabilit prin decizia Consiliului Local, astfel încât şi municipalitatea suportă o parte din costul real de producere a gigacaloriei.
Cu toate acestea, primarul Sucevei, Ion Lungu, spune că nu are de gând să majoreze preţul gigacaloriei furnizate populaţiei, chiar de această decizie va implica un efort mai mare din partea municipalităţii.
“Sunt sigur că se vor găsi soluţii ca populaţia să beneficieze în continuare de un preţ subvenţionat la energia termică. Se va găsi o altă formă de ajutorare a populaţiei, nu vor fi lăsaţi oamenii să stea în frig pentru că nu îşi permit să plătească factura la căldură. Dacă nu şi nu, va trebui să suportăm diferenţa de costuri de la bugetul local în iarna care vine şi, cu ajutorul lui Dumnezeu, din iarna 2012 – 2013 vom fi pe picioarele proprii, adică vom beneficia de căldură de la noua centrală, care are o altă eficienţă şi va asigura gigacaloria la un preţ suportabil pentru populaţie. Important e că nu avem de gând să majorăm preţul gigacaloriei”, a declarat ieri primarul Ion Lungu.
Directorul societăţii de termoficare a Sucevei, Silviu Gemănari, consideră că eliminarea subvenţiilor guvernamentale la producerea energiei termice echivalează cu semnarea condamnării la moarte a termocentralelor din ţară.
“Subvenţiile acordate de Guvern ajungeau la noi sigur, în timp ce subvenţiile din bugetul local rămân de multe ori doar pe hârtie. Avem de încasat sute de miliarde de lei vechi din subvenţiile pe anii trecuţi, iar acum, dacă diferenţa de cost între preţul real al gigacaloriei şi cel plătit de populaţie va fi acoperit doar de la bugetul local, e clar că datoriile primăriilor către societăţile de termoficare vor creşte şi mai mult, nu doar la noi, ci peste tot, ducând societăţile la faliment”, consideră directorul Termica Suceava.
În continuare vor fi acordate ajutoare pentru încălzirea populaţiei, în special persoanelor defavorizate, în baza unor criterii de venituri înregistrate de fiecare familie în parte.
(11 mai 2011, 13:05:48