Din iarna anului viitor, sucevenii vor beneficia de apă caldă şi căldură produse de o nouă centrală termică, care se vrea a fi cea mai modernă din ţară.
Acest lucru este posibil după ce, ieri, primarul Sucevei, Ion Lungu, a semnat contractul de parteneriat public-privat cu firma Adrem Invest, care va construi o nouă centrală termică în lunca Sucevei şi va avea exclusivitate la furnizarea energiei termice în sistem centralizat în municipiul reşedinţă de judeţ.
Semnarea contractului a avut loc în faţa consilierilor locali şi a reprezentanţilor firmelor Adrem Invest şi Termica Suceava, după ce condiţiile asocierii au fost discutate şi apoi aprobate într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local Suceava.
Biomasa, principalul combustibil al noii centrale
Noua centrală de termoficare a Sucevei va funcţiona în sistem de cogenerare de înaltă eficienţă, adică în paralel cu cei 100 – 120 de MW de energie termică pe care îi va furniza, va produce şi 45 MW de energie electrică. Centrala este concepută în trei module, din care două pe bază de biomasă şi unul pe gaz metan.
Directorul companiei Adrem Invest, Adrian Bodea, a precizat că realizarea centralei se va face etapizat, prima componentă, pe gaz metan, urmând să fie dată în funcţiune în 2012.
“Din decembrie 2012 ne propunem să preluăm furnizarea de energie termică, urmând ca celelalte două module, pe bază de biomasă, să fie puse în funcţiune în 2013 – 2014.
Centrala va funcţiona automat, va consuma 100.000 – 200.000 de tone de biomasă pe an. Un modul va fi alimentat de biomasă forestieră, iar celălalt modul va fi conceput să funcţioneze cu plante energetice care vor fi cultivate în zonele adiacente municipiului Suceava”, a declarat Adrian Bodea.
Punerea în aplicare a contractului semnat ieri implică o investiţie de 65 de milioane de euro din partea Adrem Invest, costul primelor două module de producere a energiei termice şi electrice fiind de 45 de milioane de euro, în vreme ce realizarea celui de-al treilea modul implică un cost de 20 de milioane de euro.
Noua centrală termică va fi deservită de numai 40 de salariaţi, dar alte locuri de muncă vor fi create din 2013, odată cu punerea în funcţiune a primului modul care funcţionează pe biomasă.
Adrem Invest vrea să facă cea mai modernă centrală termică din ţară
“Aşa să ne ajute Dumnezeu să putem realiza această investiţie prin care să asigurăm un serviciu civilizat de producere a energiei termice şi la un preţ suportabil pentru populaţie”, a spus Lungu.
Primarul Sucevei a spus că realizarea unei noi centrale termice este singura soluţie viabilă, deoarece actuala Termica nu mai are viitor.
El a precizat că, în continuare, municipalitatea suceveană va investi în modernizarea reţelelor de transport şi distribuţie, care îi aparţin, pentru ca sucevenii să poată beneficia de servicii cât mai bune.
“Deja am câştigat un război în această iarnă, când factura de încălzire a fost mai mică cu 15%, chiar dacă preţul combustibilului a crescut, diferenţa datorându-se lucrărilor de modernizare şi a reducerii pierderilor de pe reţea”.
Directorul companiei care va investi peste 65 de milioane de euro într-o nouă centrală termică a declarat că vrea “ca centrala din Suceava să fie cea mai modernă din ţară, un model pentru alte localităţi”.
Un prim efect al acestei investiţii va fi preţul gigacaloriei, de numai 116 lei, fără TVA, la gardul centralei, adică mai puţin de jumătate faţă de preţul actual de producere a unei gigacalorii de către Termica.
Tocmai de aceea autorităţile locale consideră că mulţi suceveni vor fi interesaţi să revină la sistemul centralizat.
“Sunt convins că mulţi dintre suceveni se vor îndrepta din nou către serviciul de termoficare în sistem centralizat, la fel ca şi multe din firmele care se încălzesc astăzi pe bază de gaz metan. Preţul gazului metan nu stă pe loc, siguranţa în furnizare este relativă, iar din 2013 proprietarii de centrale vor trebui să plătească taxa de mediu. Dacă facem această investiţie, avem toate atu-urile să readucem oamenii la sistemul centralizat, care funcţionează cu succes în multe ţări occidentale”, a adăugat primarul Sucevei.
Rămâne de văzut care va fi soarta Termicii Suceava din momentul în care activitatea pe care o presta până acum va fi încredinţată total noii societăţi, care vrea să furnizeze căldură şi apă caldă chiar din următorul sezon rece.
(10 mai 2011, 11:07:03
Pe troruare , pe băncile scrijelite din parcuri
Sunt get-beget d’acilea , poate Lungu să mă condamne ?
El (când îşi declară iubirea ) are nevoie de alibiuri
Fotbalul l-a distrus .. păi ce ?! l-a iubit vreodată ?
Mergea el pe stadion ? simţea alături de suporteri ?
Prelipcarul ne lasă (oare .. pleacă ? ! ) Suceava sinistrată
Suceveaanul get-beget ( re) simte aceste dureri
Coiotul prelipcean pripăşit la primărie
Ne-a suprapus un cimitir peste oraş , apoi l-a pavat
Şi nimeni ( nimeni ) în 3 strofe nu poate să descrie
Cât poate fi acest ( ... ) primar .. de VINOVAT