Drumul Izvorul Alb – Rarău, între kilometrii 3 şi 4, este inundat pe toată lăţimea, pe o porţiune de circa 40 de metri lungime, de dejecţii animale. Materiile se scurg acum în pârâul Izvorul Alb, afluent al râului Moldova, care se află la mai puţin de zece metri distanţă.
Tot prin pârâu trebuie să treacă şi turiştii, dacă nu vor să intre până la glezne în neplăcuta mocirlă în drum spre cabane, dar de miros şi muşte nu scapă nici astfel.
Localnicii nu-şi mai amintesc al cui e terenul
Problema este cauzată de o cantitate mare de dejecţii împrăştiate în mai multe locuri pe un teren învecinat. Deşi, aparent, ceea ce s-a depozitat acolo ar fi putut avea rol de îngrăşământ organic, cantitatea şi faptul că între grădina-depozit şi drum există un fel de jgheab prin care surplusul se deversează spre pârâu pot indica faptul că s-a luat în calcul mai mult decât fertilizarea unei păşuni.
Puţinii localnici aflaţi în zonă par să nu-şi amintească al cui este terenul şi susţin că nu ştiu cine ar fi putut depozita acolo atât de mult gunoi de grajd. Oamenii spun că nu au nici un indiciu de unde poate proveni gunoiul, deşi în apropiere de află o fermă, iar pe tot drumul respectiv locuiesc proprietari de vaci.
„Turism prin balegă încă nu s-a organizat la noi”
Singurii care, până acum, par deranjaţi de situaţie sunt proprietarii de cabane şi pensiuni din zonă. “Asta mai lipsea. Destul că drumul este îngrozitor de rău şi îşi rup turiştii maşina pe aici, mai trebuia să nu se poată trece decent nici cu pasul. Turism prin balegă încă nu s-a organizat la noi. Poate e vreun program special, de care noi nu am auzit, din moment ce de zile în şir nimeni nu mişcă un deget şi deversarea ocupă tot mai mult din drum. Este inadmisibil aşa ceva în acest secol, ar trebui să ne fie ruşine să ne mai numim staţiune turistică”, ne-a declarat Ionel Focşa, directorul executiv al Rarău – Turism SA, firmă ce deţine şi cabana Rarău.
Funcţionarii de la Primăria Câmpulung promit să facă verificări
Reprezentanţii compartimentului din Primăria Câmpulung care se ocupă de probleme de mediu au explicat că depozitarea gunoiului de grajd nu se poate face oricum şi că în anumite condiţii poate reprezenta un factor de poluare. Primăria nu a primit nici o sesizare în acest sens, dar, după ce funcţionarii au văzut fotografiile de la faţa locului, au anunţat că vor face verificări.
Şefii serviciilor locale responsabile cu sănătatea umană şi cu problemele sanitar-veterinare nu au putut fi contactaţi, pentru că se aflau la şedinţe. Subordonaţii lor ne-au precizat că instituţiile nu au primit anterior astfel de sesizări şi nu pot emite concluzii şi nici ipoteze, pentru că faptele urmează să fie analizate în zilele următoare.
(10 mai 2011, 14:18:55