Şcolile din judeţul Suceava stau prost la capitolul educaţie fizică şi săli de sport, şi chiar dacă în ultima vreme s-au investit bani şi s-au renovat sau chiar construit asemenea clădiri, pentru cei peste 100 de mii de elevi din tot judeţul există doar 64 de săli de sport.
Potrivit datelor furnizate de către Inspectoratul Şcolar Suceava, 27 de licee din judeţ au săli de sport, iar în ceea ce priveşte gimnaziile, 37 de şcoli cu clasele V-VIII dispun de săli de sport. În alte 59 de unităţi de învăţământ, elevii fac educaţia fizică în săli de sport improvizate.
115 terenuri de sport în spaţii improvizate
La capitolul terenuri de sport exterioare, situaţia e mai bună, în tot judeţul fiind amenajate 211 terenuri de sport pentru orele de educaţie fizică ale elevilor. 86 dintre acestea sunt cu bitum, cinci terenuri de sport sunt acoperite cu gazon sintetic, iar alte 120 de terenuri au gazon natural. Unele şcoli au recurs la improvizaţii şi în ceea ce priveşte terenurile de sport, astfel că în judeţ sunt 115 terenuri improvizate.
Situaţia privind sălile şi terenurile de sport din judeţ este una a contrastelor, şi dacă sunt şcoli şi licee din oraşe mici sau chiar sate în care s-au construit săli de sport noi, în unităţi de învăţământ din municipiul Suceava, şcoli de prestigiu, sălile de sport sunt improprii sau chiar nu există.
Un exemplu cunoscut în acest sens este Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, unde sute de elevi sunt „înghesuiţi” într-o sală de sport veche de un secol. Aproape 900 de elevi ai Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava fac orele de educaţie fizică într-o sală de sport de câţiva metri, construită în anul 1897. 13 metri lungime şi nouă metri lăţime, atât măsoară sala de sport a Colegiului „Ştefan cel Mare”, o şcoală cu renume în judeţ şi nu numai, o şcoală a cărei clădire este monument istoric.
Groapă, în loc de sală de sport, la Colegiul „Ştefan cel Mare”
Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” a primit aprobare pentru construirea unei săli de sport când ministru al Educaţiei era Cristian Adomniţei, fost „ştefanist”. Directorul Colegiului „Ştefan cel Mare”, Dan Popescu, a declarat că „proiectul pentru sală este unul deosebit, în concordanţă cu clădirea liceului, care este monument istoric”. Directorul Popescu a spus că a primit oferte pentru construirea unei săli standard, cu structură metalică, însă a refuzat, pentru că nu era adecvată pentru o şcoală construită acum un secol şi jumătate, clădire monument istoric.
În cele din urmă, în anul 2008, la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava au demarat lucrările la noua sală de sport, un proiect de două milioane de euro şi care trebuia să fie finalizat în termen de 23 de luni. Cât a fost ministrul al Educaţiei, Cristian Adomniţei a alocat un milion de lei pentru demararea lucrărilor la sală. Câteva luni mai târziu, după ce Adomniţei nu a mai fost ministru, au stagnat toate lucrările de construcţie, iar până în prezent, noua sală de sport a Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” a rămas o groapă imensă, cu maldăre de pământ şi maluri care se risipesc.
( 9 mai 2011, 11:43:06