Basilica din Cacica a fost sâmbătă neîncăpătoare pentru credincioşii care au ţinut să participe la slujba solemnă ţinută în cinstea beatificării Papei Ioan Paul al II-lea.
Ceremoniile au început afară, la statuia din bronz a fostului suveran pontif, amplasată în faţa bisericii. Ploaia care a căzut neîntrerupt pe parcursul slujbei şi frigul nu i-au speriat pe oameni şi pe cei peste 20 de preoţi. La final, după ce preotul paroh din Cacica, Romuald Bulai, a prezentat şi un scurt istoric al vieţii Papei Ioan Paul al II-lea, totul s-a mutat în basilică. Slujba a fost condusă de Excelenţa Sa Petru Gherghel, episcop de Iaşi, asistat de preoţii din Decanatul de Bucovina.
În faţa unei asistenţe numeroase, episcopul de Iaşi a vorbit despre fostul suveran pontif şi cum a reuşit acesta să se facă iubit de întreaga lume.
„Am venit aici pe drumul arătat de Sfântul Părinte, cel al iubirii faţă de oameni şi faţă de Prea Fericita Fecioară Maria. Rugăciunea este ceea ce l-a caracterizat pe Papa Ioan Paul al II-lea şi care l-a făcut să fie în comuniune cu Cel pe care a ales să-L slujească. Ştiu că dorea foarte mult să ajungă la Cacica, dar nu a reuşit. A primit de aici o icoană, pe care a dus-o acasă şi a vorbit mereu frumos despre România, pe care a numit-o <grădina Mariei>. Îi mulţumim că a ridicat sanctuarul de la Cacica la rangul de basilica minor”, a spus Excelenţa Sa Petru Gherghel.
Printre cei care au asistat la slujbă s-a numărat şi Pawel Bogdziewcz, consulul Poloniei în România, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din Cacica.
La finalul slujbei religioase, credincioşii au fost anunţaţi că urmează un concert de 30 de minute susţinut de Corul de Cameră Vox Artis din Iaşi. Prestaţia artiştilor a fost răsplătită cu aplauze la scenă deschisă.
Papa Ioan Paul al II-lea, patronul polonezilor din diaspora
Locul unde a avut loc liturghia solemnă de sâmbătă are o semnificaţie aparte. Papa Ioan Paul al II-lea este cel care prin decretul semnat în anul jubiliar 2000 a ridicat biserica la rangul de basilica minor, devenind astfel strâns legat de istoria acestui lăcaş de cult.
Deputatul Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, prezent la liturghia solemnă de sâmbătă, a ţinut să precizeze că Papa Ioan Paul al II-lea este patronul polonezilor din diaspora.
„În 1990, polonezii din toată lumea s-au întâlnit la Vatican şi atunci, pentru prima dată, Sfântul Părinte a spus să nu mai folosim cuvântul emigranţi, ci polonezi din diaspora. Apoi, în 1992, a luat fiinţă Consiliul Polonezilor din toată lumea care funcţionează şi astăzi, ocazie cu care ne-a spus că noi, polonezii, trebuie să vorbim aceeaşi limbă”, a precizat Ghervazen Longher.
Pe 1 mai 2011, deputatul Longher a participat şi la ceremoniile de beatificare organizate la Roma, eveniment la care se estimează că au fost prezenţi peste 30.000 de polonezi din diaspora.
( 9 mai 2011, 11:05:27
AŞA E Biblia ! ( indiferent de enunţătorul ei )
Acest Papă iubit nicicând nu abandonase
Fapta (faptele) făcută în numele dragostei !
Grozav om ! iubit şi’atunci foarte iubit şi’acum
S-a pus la dispoziţia destinului în slujba Domnului
A potrivit piesele de puzzle într-un mod divinum
Scriind ultima filă din testamentul catolicului
Stăruia în rugăciune , ierta , iubea ... şi iar se ruga
Toată viaţa i-a fost o minune , o alchimie a lucidităţii
Mai presus de tot a făcut un ,, cadou ’’ celor din urma sa
A arătat că toţi ( într-o doctrină ) se pot iubi ca fraţii