Adoptarea noului Cod al Muncii, care prevede sancţiuni extrem de aspre pentru munca la negru şi controalele în forţă demarate de autorităţi imediat ce acesta a intrat în vigoare, odată cu debutul lunii mai, a crescut brusc oferta de locuri de muncă vacante şi numărul de şomeri angajaţi, un barometru cât se poate de clar cu privire la ceea ce înseamnă munca fără forme legale pe piaţa muncii din judeţul Suceava.
În doar câteva zile, în intervalul 2-6 mai, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava au fost înregistrate nu mai puţin de 1.833 de locuri de muncă vacante, 1.651 dintre ele fiind deja repartizate persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Pentru a vă face o idee, pe tot parcursul lunii aprilie AJOFM a încadrat în muncă 1.845 de şomeri, iar în luna mai a anului trecut, pe tot parcursul ei, s-au înregistrat 2.834 de locuri de muncă disponibile şi 2.750 de repartiţii.
Cu alte cuvinte, în cele cinci zile lucrătoare ale acestei săptămâni s-au realizat angajări cât aproape într-o lună şi este de aşteptat ca această „explozie” de pe piaţa muncii să continue şi săptămâna viitoare.
„Există de câteva luni de zile o creştere reală a ofertei de locuri de muncă din partea angajatorilor însă, clar, această creştere spectaculoasă este în primul rând un efect al adoptării noului Cod al Muncii. Rata şomajului a ajuns deja sub nivelul de 5%, la finele lunii aprilie, şi ne aşteptăm la o scădere şi mai pronunţată în mai, ceea ce nu poate fi decât foarte bine”, a declarat Aurelia Focşa, directoarea AJOFM Suceava.
Amenzi de minimum 10.000 de lei şi dosare penale
Noul Cod al Muncii prevede, pentru firme, amenzi de la 10.000 la 20.000 de lei numai pentru o singură persoană descoperită că lucrează fără forme legale. De asemenea, în situaţia în care la o firmă sunt găsite peste cinci persoane care lucrează la negru, angajatorului îi va fi întocmit dosar penal.
De precizat că, de la începutul acestei săptămâni, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava a intensificat verificările pentru depistarea firmelor care au angajaţi care lucrează la negru.
Controalele se realizează de inspectorii ITM Suceava, împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean, ai Jandarmeriei, ai Gărzii Financiare şi ai Inspecţiei în Muncă.
„Din primele verificări am constatat că după intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii nu prea mai găsim persoane care să lucreze fără forme legale”, a declarat Ionuţ Creţuleac, şeful ITM Suceava.
El a mai adăugat că noul Cod al Muncii oferă angajatorilor mai multe posibilităţi cu privire la modurile şi tipurile de încheiere a contractelor individuale de muncă, astfel încât să nu se mai utilizeze munca fără forme legale.
Inspectorii ITM au descoperit totuşi şi nereguli privind munca la negru, acestea urmând a fi comunicate în perioada imediat următoare.
( 7 mai 2011, 15:41:43