Reprezentanţii băncii al cărei angajat, împreună cu alţi complici, toţi din judeţul Suceava, ar fi golit conturile mai multor clienţi de sute de mii de euro, refuză să spună dacă îi vor despăgubi pe păgubiţi, ferindu-se să dea un răspuns concret în această privinţă.
În cursul zilei de ieri, am încercat să aflăm un punct de vedere de la oficialii băncii în cauză, UniCredit Ţiriac Bank, cerându-le, prin e-mail, să ne spună dacă clienţii păgubiţi în acest dosar vor fi despăgubiţi.
„Cercetările sunt încă în derulare, nu putem comenta pe marginea acestui subiect, pentru a nu influenţa modul de desfăşurare şi rezultatele finale ale anchetei. Banca noastră colaborează cu instituţiile competente pentru rezolvarea cât mai rapidă a cazului sub toate aspectele”, a fost primul răspuns pe adresa redacţiei.
Le-am trimis un nou e-mail, în care le-am precizat că ancheta s-a finalizat şi s-a soldat cu trimiterea în judecată a 18 inculpaţi, printre care şi un anume Adrian Pâslaru, fost angajat la UniCredit Ţiriac Bank, sucursala Suceava (George Enescu), cel care este acuzat că i-a ajutat pe ceilalţi inculpaţi să golească conturile a cinci dintre clienţii băncii.
Al doilea răspuns de la bancă a venit prompt: “Nu putem sa comentăm până la soluţionarea dosarului de către instanţă”.
Cine şi cu cât a fost furat
Aşa cum vă prezentam şi în ediţia de ieri, cinci dintre clienţii UniCredit Ţiriac Bank au rămas cu conturile goale. Potrivit datelor furnizate de procurorii DIICOT, din contul Anei Mariana Ponta au fost extrase ilegal sumele de 70.000 de euro şi 70.0000 de dolari americani, iar din contul lui Victor Dumbrăvanu – suma de 108.000 de euro.
Alţi trei clienţi, Iordache Coajă, Cristian Moldovanu şi Oana Marcu, au fost lăsaţi fără 37.520 de euro, 36.875 de euro, respectiv 120.118 lei.
Prejudiciul total: 272.000 de euro, 70.000 de dolari şi 140.000 de lei
Pe lângă fostul angajat al sucursalei de la Suceava a UniCredit Ţiriac Bank, Adrian Pâslaru (28 de ani), au fost daţi pe mâna judecătorilor şi Ovidiu Stelian Năstase (39 de ani), considerat liderul grupării, soţia acestuia, Ioana Roxana Năstase (26 de ani), Cezar Romus Negriuc (31 de ani), precum şi alţi suceveni, numărul total al inculpaţilor fiind de 18.
„Au acţionat în perioada 2009 – 2010, pe raza municipiului Suceava, în scopul comiterii de înşelăciuni cu consecinţe deosebit de grave. Înşelăciunile au fost comise prin utilizarea datelor confidenţiale legate de conturile clienţilor, puse la dispoziţie de Pâslaru Adrian şi utilizate de membrii grupării prin prezentarea unor persoane, cu acte de identitate false, în numele titularilor de cont, la alte sucursale ale acestei bănci, în vederea retragerilor efective de numerar sau a obţinerii digipass-urilor aferente conturilor, în vederea efectuării transferurilor ulterioare de numerar, într-un cont deschis la dispoziţia membrilor grupării. Prejudiciul cauzat este de 272.000 euro şi 70.000 dolari. Activitatea infracţionala a vizat si determinarea unor persoane recrutate din medii sociale defavorizate, la încheierea unor contracte de credite de consum sau nevoi personale, prin utilizarea de documente de venit false, cu diferite unităţi de creditare. Prejudiciul este estimat la suma de 140.000 lei”, se arată într-un comunicat remis de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Suceava.