Accesul maşinilor în curtea din faţa Spitalului Suceava va fi permis din vară numai contra cost. Aşa a informat directorul Vasile Rîmbu, care a arătat că se va percepe o taxă de până în cinci lei pentru autoturismele care vor să staţioneze în curtea din faţa unităţii. Şeful Spitalului Suceava a precizat că accesul vizitatorilor în curtea din spatele unităţii este liber, acolo fiind amenajată şi o parcare gratuită, însă pentru cei care vor să treacă de bariera amplasată în partea laterală a unităţii, lângă ambulatoriul integrat de specialitate, pentru a ajunge în curtea din faţa spitalului, trebuie să plătească o taxă de până în cinci lei. Suma exactă pe care vizitatorii vor trebui să o scoată din buzunare va fi stabilită în perioada imediat următoare. Deocamdată nu se ştie dacă taxa va fi percepută din iunie sau iulie.
Banii din taxa de parcare, utilizaţi îndeosebi pentru întreţinerea parcului
„Există o parcare rezervată persoanelor din afară, în spatele unităţii. Dacă vrei să intri în faţă plăteşti, cu condiţia să respecţi marcajele, nu să te urci cu maşina pe scările spitalului fiindcă ai plătit cinci lei”, a mai spus Rîmbu, cu precizarea că banii proveniţi din taxa de parcare vor fi utilizaţi mai ales pentru întreţinerea parcului care înconjoară unitatea.
Din vară, o altă taxă, tot de până în cinci lei, va fi percepută şi pentru vizitatorii care doresc să intre în spital în afara programului obişnuit de vizită. Astfel, din iunie sau iulie, condiţiile de acces în incintă vor fi modificate, intrarea fiind permisă doar contra cost pentru cei care doresc să pătrundă în interior înaintea sau după orele de vizită stabilite de conducere. Accesul vizitatorilor în incintă se va face doar pe uşa principală, unde se află deocamdată laboratorul Synevo, care până atunci se va muta într-o altă locaţie, pentru a face loc unei recepţii.
Vizitatorii, obligaţi să se legitimeze la intrare, să poarte ecuson şi papuci din material plastic
La recepţia special amenajată în holul principal, aparţinătorii bolnavilor sau cei care din diverse motive doresc să pătrundă în incintă vor trebui să prezinte un act de identitate. Datele lor vor fi trecute într-un registru de evidenţă, în care va fi menţionat şi sectorul în care se doreşte accesul. După îndeplinirea acestui protocol, vizitatorii vor plăti taxa (suma exactă urmează a fi stabilită) şi vor primi în schimb un ecuson şi o pereche de papuci din material plastic (conducerea spitalului a renunţat la ideea de a impune şi purtarea halatului de unică folosinţă). Astfel echipaţi, ei vor putea pătrunde în incintă, în afara programului de vizită stabilit de conducere. Banii proveniţi din tariful de acces în incintă vor acoperi o parte din costurile legate de întreţinere şi curăţenie.
„Decât să dea vizitatorul bani la paznic, liftier, să-l bage prin cine ştie ce intrări, mai bine vine la recepţie şi plăteşte”
“Este un serviciu la cerere. Eu, după lege, acord două ore de vizită. Dacă vii înainte sau după, plăteşti, pentru că eu am nişte cheltuieli, urci şi cobori cu liftul, îmi deranjezi activitatea, faci mizerie. Pe noi ne interesează bolnavii. Ăsta nu-i muzeu, ca să avem grija vizitatorilor. Am constatat că vizitele dese şi inoportune deranjează. În prima partea a zilei, doctorii trebuie să-şi facă treaba, dar nu pot din cauza vizitatorilor. În afara orelor de program, se va intra doar cu propunerea medicului curant, aprobarea şefului de secţie şi a conducerii. Taxa va fi de până în cinci lei, bani în care intră ecusonul şi papucii. Nu putem ignora o realitate. Decât să dea vizitatorul bani la paznic, liftier, să-l bage prin cine ştie ce intrări, mai bine vine la recepţie, plăteşte, este luat în evidenţă, iar eu ştiu exact când a intrat, dacă a ieşit sau nu. Este mai bine să înlăturăm asemenea practici. Ordinea şi curăţenia sunt necesare”, a punctat Vasile Rîmbu.
( 6 mai 2011, 11:32:41
2. categ. 2 seringi - șpăguța se calculează și remite în lei vechi, cupoane, grivne sau ruble. Sunt acceptate și bonuri de masă.
3. categ. 3 seringi – mulțumirile anticipate se remit sub forma unor volume cuprinzând operele complete ale lui I. L. Caragiale, Lucian Blaga și Mihai Eminescu.
4. categ. 4 seringi – coplată aliniată standardelor europene: Euro, lire sterline, lingouri de aur, acțiuni Microsoft sau Facebook, salbe de cocoșei, ghiuluri și lanțuri cocălărești, cristale Ceaikovschi;
5. categ. 5 seringi – jurământul Hypocratic stimulat numai cu X6, Q6, cabane de vacanță, posturi de secretar de stat.
Înafara acestor unități spitalicești ființează ca entități distincte Unitățile de Primire a Urgențelor, loc în care solicitanții pot avea asupra lor doar o mică subdiviziune monetară (ort) care va fi așezată profilactic pe ochișorii solicitantului de către infirmierii de la morgă. La aceste unități se vor prezenta obligatoriu copiii, străinii, săracii, orfanii, văduvele, bătrânii, invalizii, veteranii de război, morții, răniții, dispăruții, neasigurații precum și cei care nu au asupra lor cardul de sănătate.